Linkuri accesibilitate

Patru milioane de oameni pentru oprirea schimbărilor climatice (VIDEO)


Protestul de la Kiev. 20 septembrie 2019

Aproape 100 de mii de manifestanți la Londra, peste 300 de mii la New York și 400 de mii în toată Germania.

Patru milioane de oameni, în primul rând tineri, au participat vineri, în lumea întreagă, la greva pentru stoparea schimbărilor climaterice, mișcare inspirată de Greta Thunberg, adolescenta suedeză de 16 ani, care cu un an în urmă, protesta singură, vinerile, în fața Parlamentului de la Stockholm.

Tinerii din 150 de țări au condus nu numai manifestații pentru protejarea mediului, dar și împotriva lipsei de măsuri politice eficiente.

Demonstrațiile au început în insulele din sudul Pacificului, care riscă să dispară din cauza încălzirii globale, și în Australia. De la Londra, liderul opoziției laburiste Jeremy Corbin a anunțat pe Twitter că participarea la demonstrație a fost de aproape 100 de mii, în timp ce în toată Germania, estimează mișcarea „Fridays for Future”, au manifestat peste 400 de mii de oameni. „Nu avem o Planetă B”, era scris pe multe din pancartele duse de tinerii care cer o politică responsabilă. „În joc nu este numai viitorul meu, dar al întregii mele generații și al generațiilor care vor urma”, declara agenției Reuters un tânăr de 16 ani la Bruxelles.


Centrul global al demonstrațiilor din această nouă zi de „Vineri pentru Viitor” (Fridays for Future) a fost New Yorkul, unde activista adolescentă suedeză Greta Thunberg a condus protestele, la care au participat peste 300 de mii de persoane, apreciază agențiile internaționale de presă.


„Casa noastră arde, și nu este numai a noastră, este casa lumii întregi”, a spus între altele Greta Thunberg.

Luni, 23 septembrie, tot la New York, are loc un summit ONU pe tema opririi încălzirii globale.


Majoritatea experților estimează că temperatura globală se va ridica cu cel puțin două grade până la sfârșitul secolului, iar dacă nu se iau măsuri serioase pentru a limita emisiile de gaze care produc efectul de seră, s-ar putea să se ridice cu trei-patru grade. Anul trecut, emisiile de gaze nocive au atins un volum-record în pofida avertismentelor unei comisii interguvernamentale ONU, care a avertizat că aceste emisii trebuie reduse drastic în următorii 12 ani pentru a stabiliza clima.

XS
SM
MD
LG