Linkuri accesibilitate

Pe urmele lui Artiom: O familie caută trupul unui soldat rus căzut pe front


De când au aflat despre moartea lui, la sfârșitul lunii mai, Nadejda și Polina - văduva lui Artiom, care s-a căsătorit cu el în iulie 2022 - i-au căutat trupul.
De când au aflat despre moartea lui, la sfârșitul lunii mai, Nadejda și Polina - văduva lui Artiom, care s-a căsătorit cu el în iulie 2022 - i-au căutat trupul.

De când au aflat de moartea lui, în luna mai, văduva și soacra lui Artiom Ponomariov au căutat să afle unde se află rămășițele sale și și-au unit adesea forțele cu alte familii din satul lor natal care încearcă, de asemenea, să găsească trupurile celor dragi.

Era în seara zilei de 23 mai când Nadejda a auzit pentru prima dată zvonuri în satul ei din nordul Rusiei că ginerele ei în vârstă de 23 de ani, Artiom Ponomariov, a fost ucis în luptele din Ucraina. În dimineața următoare, moartea lui a fost confirmată.

Conform informațiilor primite de soția lui la comisariatul militar unde s-a înrolat, Artiom a murit pe 14 mai, în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, locul unora dintre cele mai înverșunate bătălii de la invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.

Dar, deși vestea despre soarta lui Artyom a ajuns la Șipițino, satul din regiunea Arhangelsk din Rusia în care locuiesc cam 3500 de oameni, cei dragi încă nu i-au primit trupul înapoi de pe front și nu l-au putut îngropa.

De când au aflat de moartea sa, la sfârșitul lunii mai, Nadejda și Polina -- văduva lui Artiom, care s-a căsătorit cu el în iulie 2022 - i-au căutat rămășițele pământești, bazându-se pe relații și prietenii, precum și vizitând morgi din toată țara, pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu tânărul soldat.

„Mulți oameni din satul nostru au fost convocați să meargă în Ucraina. Nu am fost singurele fete și mame care au văzut pentru ultima oară pe cineva în ziua în care Artiom a plecat”, a spus Nadejda pentru North.Realities, o agenție regională a RFE/RL.

În lunile de după ce a aflat despre moartea lui Artiom, Nadejda a descoperit că trupul lui a fost mutat din orașul Bahmut și că se află, probabil, într-una dintre cele trei morgi mari amenajate pentru soldații decedați în vestul Rusiei și în părțile controlate de ruși din estul Ucrainei.

Cu ajutorul unui avocat, ea a aflat, de asemenea, că Artiom este înscris oficial ca dispărut, nu decedat, ceea ce avocatul spune că ar putea însemna că cadavrul a fost pierdut. Până când Artiom va putea fi identificat, Nadejda și Polina nu vor putea să-l îngroape sau să pretindă vreo compensație financiară acordată de statul rus familiilor.

„Nu fac ceea ce fac din cauza banilor. Nu este vorba despre bani”, a spus Nadejda. „Cel mai important lucru pentru mine acum este să-l găsesc pe Artiom și să știu că nu putrezește uitat pe undeva”.

În căutarea lui Artiom

Căutarea trupului lui Artiom este doar un exemplu dintre multele cazuri de soldați ruși sau mercenari Wagner uciși în Ucraina ale căror trupuri nu au fost redate familiilor lor.

În alte cazuri, bătăliile sângeroase din estul Ucrainei, cum ar fi la Soledar și Bahmut, unde Artiom a fost ucis, au lăsat în urmă cadavre greu de identificat, ceea ce a făcut ca înmormântarea lor să întârzie și să nu fie acordate compensații familiilor.

Numărul exact al victimelor din război este necunoscut, dar oficialii americani estimau în august că numărul celor morți și răniți de partea rusă se apropie de 300 de mii , dintre care până la 120 de mii sunt morți și circa 180 de mii sunt răniți. Aceiași oficiali americani estimează că în lupte au murit aproape 70 de mii de soldați ucraineni și până la 120 de mii au fost răniți în cei aproape doi ani de lupte.

Numărul tot mai mare al victimelor a determinat mașina de război a Kremlinului să caute noi recruți. În septembrie 2022, s-a anunțat că sunt mobilizați 300 de mii de rezerviști (înrolarea prezentată drept o mobilizare „parțială” ). Anunțul a stârnit panică și a făcut ca zeci de mii de persoane să fugă din Rusia în loc să se prezinte la comisariatele militare.

De atunci, guvernul rus a căutat să-i atragă pe recruți cu beneficii și bonusuri în numerar, precum și emițînd convocări pentru rușii care au experiență militară. Președintele rus Vladimir Putin a semnat și un proiect de lege pe 4 august care ridică vârsta maximă pentru serviciul militar obligatoriu de un an pentru bărbați de la 27 la 30 de ani, o decizie despre care se crede că a creat premisele unei potențiale mobilizări generale.

Artiom, ca mulți tineri din satul său, și-a făcut serviciul militar obligatoriu în loc de liceu și a servit în armata rusă. Apoi a abandonat serviciul militar și s-a întors acasă. Tatăl lui Artiom și-a părăsit familia pe când Artiom era adolescent și a rupt legăturile cu mama lui. Când a început să se întâlnească cu Polina, aceasta spune că Nadejda a devenit ca o a doua mamă pentru el.

Tânărul în vârstă de 23 de ani a primit la scurt timp o citație pentru a se prezenta la centrul local de recrutare, la scurt timp după ce a fost emis ordinul de mobilizare din septembrie 2022. A fost trimis imediat după aceea în estul Ucrainei.

Artiom și Polina
Artiom și Polina

Se știu puține despre sarcinile lui acolo, dar Polina și Nadejda spun că Artiom le-a povestit că, mare parte din timp, a trebuit să sape tranșee, mai degrabă decât să fie în prima linie în Bahmut.

De când au aflat de moartea lui, cele două au căutat informații și și-au unit forțele deseori cu alte familii din satul lor natal, care încearcă, de asemenea, să localizeze trupurile celor dragi.

Prin grupurile de chat de pe rețeaua Telegram, prin legături de familie și prin prieteni care lucrează ca doctori și asistente la spitale și morgi, Polina și Nadejda au reușit să arunce puțină lumină asupra locului în care ar putea fi cadavrul lui Artiom.

Prin această cercetare, ei au aflat că trupul lui Artiom a fost depus la o morgă din Luhansk, un oraș din estul Ucrainei controlat de separatiștii susținuți de ruși. De acolo, au aflat că Artiom se pare că a trebuit să fie mutat la o morgă militară din Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei.

Nadejda spune că a vorbit cu un angajat de la morga Rostov, care nu a reușit să-l găsească pe Artiom, dar a reușit să recupereze cadavrul altui soldat din Șipițino, ucis la aceeași dată și în același loc ca și Artiom. Acesta a fost returnat familiei şi înmormântat.

Când Nadejda și-a prezentat toate constatările biroului militar de înregistrare și înrolare, ea spune că „au ridicat din umeri”. Frustrată de lipsa lor de ajutor, ea spune că a mers și la parchetul local și a depus declarație, dar nu a fost încurajată de răspunsul lor.

„M-au întrebat De unde știi toate astea? și asta a fost tot”, a spus Nadejda. „Pretind că fac cercetări, dar din câte am înțeles, nu fac nimic”.

„Ți-am spus să aștepți, așa că așteaptă”

Nadejda crede că dacă un soldat din aceeași unitate cu Artiom și ucis în același timp cu el pe câmpul de luptă a fost găsit la Rostov, atunci trupul ginerelui ei trebuie să fie și el acolo.

Ea spune că a auzit criticile adresate armatei ruse în ultimul an de Evgheni Prigojin - fostul șef al companiei Wagner, mort și el acum, după ce a lansat o rebeliune de scurtă durată în iunie. Acesta spunea că mii de cadavre zăceau în morga de la Rostov și nu erau predate familiei pentru că autoritățile doreau să ascundă amploarea pierderilor pe câmpul de luptă.

Prin ajutorul unui avocat, familia a aflat și că are dreptul la un test ADN, și că au făcut presiuni ca acest test să fie făcut la morga din Rostov. Dar Nadejda spune că testul a fost efectuat incorect, menționând că a aflat că a fost trimis de la morgă într-un plic de hârtie și livrat cu poșta obișnuită, așadar neputând fi urmărit. Familia nu a aflat rezultatul testului sau dacă rezultatele au ajuns cum trebuie la destinație.

Avocatul a depus o plângere în numele familiei la comisariatul militar al regiunii Arhangelsk. Polinei și Nadejda li s-a spus că vor primi un răspuns în timp util, odată ce scrisoarea va fi recepționată, dar, deși aceasta a ajuns pe 20 iulie, nu au primit niciun răspuns.

Nadejda spune că a încercat să urmărească procesul, dar biroul militar de înregistrare și înrolare nu i-a fost de niciun ajutor.

„Mi-au spus nepoliticos: Ți s-a spus să aștepți, așa că așteaptă!”.

XS
SM
MD
LG