Linkuri accesibilitate

Poate lua Transnistria gaze direct din țeavă fără voia Chișinăului?


Tiraspolul nu plătește Gazpromului pentru gazele consumate, iar datoria acumulată de regiunea transnistreană este trecută pe conturile companiei moldovene Moldovagaz
Tiraspolul nu plătește Gazpromului pentru gazele consumate, iar datoria acumulată de regiunea transnistreană este trecută pe conturile companiei moldovene Moldovagaz

Cu o industrie și un sistem de încălzire puternic dependente de gaze, regiunea separatistă transnistreană are o singură soluție, să raționalizeze consumul, după ce concernul rus Gazprom a decis să livreze Republicii Moldova în noiembrie doar 51% din volumul de gaze contractat.  

Tiraspolul poate consuma doar atât cât îi livrează Moldovagaz, singurul proprietar al gazelor cumpărate de la Gazprom. Toate încercările de până acum de a încheia un contract direct cu furnizorul rus au eșuat.

Chiar dacă o parte din țevile care transportă gazele naturale în R. Moldova trec prin regiunea transnistreană, un eventual consum direct din ele este practic imposibil.

Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a explicat recent, într-o conferință de presă, că Transnistria nu poate lua singură gaze din țeavă pentru că nu este parte a contractului cu Gazprom.

„Beneficiarul final este Moldovagaz. Cât ne livrează, atâta putem lua. Înainte era și tranzit, acum tranzit în țeavă nu este. Prin teritoriul nostru intră gaz pentru centrul și sudul Transnistriei și intră în acel volum care este prevăzut în contract. Camenca și Râbnița primesc gaze prin R. Moldova”, a spus el.

Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef din partea Tiraspolului, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că regiunea transnistreană nu preia samavolnic gaze și din alte motive, deși această opțiune există. „Unul dintre acestea este că, în asemenea situație, Moldovagaz ar putea ieși din tranzacție, adică să refuze livrările Gazpromului, iar Ucraina – tranzitarea gazului”, a precizat Iastrebceak.

„Moldovagaz nu va avea alt instrument să oprească o eventuală extragere nesancționată de gaze de către Transnistria decât să rezilieze contractul cu Gazprom, ceea ce ar însemna un colaps pentru regiunea transnistreană”, a confirmat, într-un comentariu pentru Europa Liberă, și expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Gazul rusesc este livrat pe căi separate celor două maluri ale Nistrului, explică expertul în energetică Victor Parlicov, fost director al Agenției pentru Reglementare în Energetică.

Malul drept primește gaze prin rețelele de transport din nordul țării, iar cel stâng – prin cele de sud, prin urmare regiunea transnistreană nu poate lua abuziv din volumele destinate malului drept.

„Totodată, până în 2020, până la finalizarea gazoductului Turkish Stream, prin Moldova treceau volume semnificative de gaze prin tranzit, inclusiv prin regiunea transnistreană. Acum, Gazprom livrează spre Balcani prin Turkish Stream. Respectiv, tranzit prin gazoductul transbalcanic practic nu este”, afirmă Victor Parlicov.

Administrația separatistă de la Tiraspol a acuzat autoritățile de la Chișinău și Moldovagaz că au încălcat „grosolan” contractul cu Gazprom când au decis să micșoreze volumele livrate în noiembrie malului stâng.

Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, spunea că este pentru prima dată când regiunea se pomenește în situația în care „nu are fizic gaze naturale”, că volumele livrate nu acoperă nici măcar necesitățile sociale și că Transnistria se află „în pragul unei catastrofe umanitare”.

În replică, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că volumul livrat este suficient pentru a acoperi necesitățile sociale, inclusiv producerea energiei electrice pentru malul stâng. La rândul său, Ceban a reproșat administrației de la Tiraspol că nu achită pentru gazul consumat, acumulând datorii față de Moldovagaz.

Din totalul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi livrate de Gazprom, pe malul stâng ajung 2,3 milioane de metri cubi, cu 1,6 milioane mai puțini decât în octombrie.

Tiraspolul a prelungit până la 1 decembrie starea de urgență în economie, din cauza deficitului de gaze, luând măsuri dure de economisire.

Vacanța de toamnă a elevilor a fost prelungită cu două săptămâni, până pe 13 noiembrie. Procesul educațional ar putea fi reluat în regim online. Școlile, universitățile, casele de cultură și alte instituții publice sunt deconectate de la agentul termic.

Excepție fac spitalele, grădinițele și blocurile, dar temperatura în calorifere este redusă la minim. Apa caldă este accesibilă doar seara, în intervalul orelor 18:30-21:30. Mai multe uzine și întreprinderi și-au redus activitatea, inclusiv Centrala termoelectrică moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) care nu mai livrează curent malului drept al Nistrului din 1 noiembrie. Cea mai mare uzină din regiunea transnistreană, Uzina metalurgică din Râbnița, care este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii, și-a sistat activitatea. La fel și Uzina de ciment din Râbnița.

Presa din regiune relatează că, în cazul sistării gazelor, Moldgres are rezerve de cărbune pentru două luni, iar în bugetul regiune au fost rezervate fonduri pentru achitarea de pensii și salarii.

Amintim că Tiraspolul nu plătește Gazpromului pentru gazele consumate. Banii colectați ca plată pentru consum ajung într-un fond special gestionat de administrația transnistreană din care sunt acoperite sumele lipsă pentru pensii și salarii, iar datoria acumulată de regiune este trecută pe conturile companiei moldovene Moldovagaz.

XS
SM
MD
LG