Linkuri accesibilitate

Populiștii cehi nu vor facilitarea votării în diasporă. Ghiciți de ce?


Politicianul ceh Andrej Babiš votând cu soția la alegerile prezidențiale din ianuarie 2023, pe care le-a pierdut, obținând în turul decisiv numai 41% din voturi. În străinătate a primit, procentual, de vreo zece ori mai puțin. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Politicianul ceh Andrej Babiš votând cu soția la alegerile prezidențiale din ianuarie 2023, pe care le-a pierdut, obținând în turul decisiv numai 41% din voturi. În străinătate a primit, procentual, de vreo zece ori mai puțin. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Parlamentul Cehiei dezbate intens de câteva zile propunerea ca alegătorii din străinătate să-și poată da votul la alegeri naționale prin poștă. Ideea – aplicată de mult în alte țări democratice – vine de la guvernul de coaliție de centru-dreapta, dar este aspru criticată de forțele populiste.

„Cehii patrioți trebuie să voteze acasă, nu la ambasadă!”, a proclamat în dezbaterea parlamentară fostul premier Andrej Babiš, liderul populist al partidului de opoziție ANO, semnalând că dacă ar putea, ar interzice și actualul drept al cehilor de a vota la reprezentanțele diplomatice din străinătate, darmite prin poștă.

ANO, care în ultima vreme cochetează cu dreapta conservatoare din Ungaria lui Viktor Orbán, este cel mai popular partid din Cehia, cu aproximativ 30% din preferințele electorale, fiind votat mai ales de oamenii mai în vârstă, cu educație primară și medie.

Împotriva votului prin corespondență este și partidul ultranaționalist SPD, aflat tot în opoziție, care se bucură de sprijinul a aproximativ 10% din alegători, promovând printre altele oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și reducerea asistenței pentru refugiații ucraineni din Cehia.

Liderul SPD, Tomio Okamura, a avertizat că propunând votul prin corespondență puterea se pregătește să falsifice următoarele alegeri.

Cehia, țară din UE și NATO, este considerată drept una din democrațiile europene consolidate și nu s-a confruntat niciodată, în afara perioadei comuniste, cu vreo suspiciune serioasă de fraudă electorală.

ANO și SPD susțin că votul prin corespondență ar putea fi ușor falsificat, în vreme ce guvernarea alcătuită din cinci partide asigură că metoda este sigură și ajută mult sutele de mii de cehi din străinătate, care trebuie adesea să facă drumuri lungi și costisitoare la ambasade, ca să voteze.

Opoziția insistă că dacă votul prin corespondență este aprobat de parlament, îl va contesta la Curtea Constituțională.

La ultimele alegeri naționale din Cehia, în urmă cu un an, cehii din străinătate și-au dat votul aproape unanim (95,2%) câștigătorului scrutinului prezidențial, Petr Pavel, un fost general NATO, în dauna lui Andrej Babiš, fost agent al poliției secrete comuniste (potrivit autorităților din Slovacia sa natală).

La alegerile parlamentare din 2021, partidul populist al lui Babiš, ANO - care a ieșit pe primul loc în rezultatele generale, dar nu a putut forma apoi guvernul - a primit în străinătate doar 5% din voturi, în vreme ce ultranaționaliștii din SPD – doar 2,5%.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG