Linkuri accesibilitate

Procurorul general și-a ales adjuncții


Procurorul General Ion Munteanu, la una din ședințele CSP
Procurorul General Ion Munteanu, la una din ședințele CSP

Noul procuror general, Ion Munteanu, are doi adjuncți noi: Sergiu Russu și Sergiu Brigai. Primul urmează să treacă prin vetting, iar cel de-al doilea a promovat deja evaluarea atunci când a candidat pentru o funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Candidaturile celor doi au fost susținute de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la ședința din 12 iunie. Propunând ca ei să fie numiți adjuncți ai procurorului general, Munteanu a explicat că Russu va responsabil de domeniul urmăririi penale.

„La selectarea candidatului, am apreciat calitățile lui personale și profesionale”, a spus procurorul general. El a menționat că Russu are experiență de lucru de peste 18 ani, fiind acum șeful Secției de combatere a traficului de ființe umane.

Munteanu a mai spus că Russu a fost timp de aproape 2 ani fost șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a subliniat că, după izbucnirea războiului din Ucraina, anume PCCOCS a început să investigheze cazurile privind securitatea statului. „Sarcină care a fost realizată, în opinia mea, cu succes și care mă face să am încredere într-o reacție corespunzătoare a candidatului numit în situațiile de criză”, a spus procurorul general.

Munteanu a mai precizat că, după numirea lui Russu în funcție, va solicita ca acesta să fie supus evaluării integrității financiare și etice, cunoscută publicului larg sub denumirea de vetting.

Procurorul Sergiu Russu
Procurorul Sergiu Russu

Cine este Sergiu Russu

Sergiu Russu și-a început cariera de procuror la Procuratura Dubăsari. În anul 2009, el a devenit șef-adjunct al acestei procuraturi, iar în 2015 – șef. În 2017, a câștigat concursul pentru funcția de șef al Secției combaterea traficului de ființe umane de la Procuratura Generală. În octombrie 2021, Russu a fost numit șef interimar al PCCOCS. În 2023, CSP a refuzat să-i prelungească interimatul, fără a oferi explicații, înlocuindu-l cu Victor Furtună.

La începutul anului 2023, Sergiu Russu a participat la concursul pentru șefia PCCOCS, care a fost însă anulat, după ce unul dintre membrii comisiei de preselecție s-a plâns că a fost intimidat de unul dintre participanții la concurs.

Pentru anul 2023 Russu a declarat venituri din salariu de 401.575 de lei (circa 33.500 de lei pe lună), o remunerare de la Organizaţia Internaţională a Migraţiei, de 112.500 de lei și alta de la centrul internațional „La Strada” pentru activitate didactică și științifică, de 154.200 de lei. Familia procurorului deține o casă de 105,9 metri pătrați, cumpărată în 2018 cu 962.000 de lei, și două automobile: Toyota Prius, procurat în 2016 cu 178.000 de lei, și Toyota CHR, în 2020, cu 270.000 de lei.

Prezentând-l pe Sergiu Brigai, procurorul general a precizat că acesta va fi responsabil de domeniul judiciar. Munteanu a menționat că, de-a lungul carierei sale de peste 17 ani, Brigai a fost specializat pe reprezentarea învinuirii în instanțele de judecată. El ma mai spus că Brigai a promovat deja vettingul și corespunde criteriilor pentru a fi numit în funcție.

Prezent la ședința CSP, Brigai a declarat că „înțelege așteptările societății de la procuratură” în legătură cu finalitatea dosarelor de rezonanță. Întrebat despre cazurile răsunătoare în care judecătorii emit sentințe de achitare, Brigai a răspuns că „sunt cazuri în care acuzatorul de stat și procurorul care a trimis cauza penală în instanța de judecată pot să aibă opinii diferite”. Procurorul susține că în unele dosare judecătorii au apreciat probele altfel decât procurorii, iar în altele au descoperit diferite lacune.

„Urmează să se constate, în fiecare caz în parte, unde s-a greșit și, dacă au fost admise anumite erori, la orice fază a procesului penal, consider că Procuratura Generală urmează să reacționeze corespunzător și să evite asemenea încălcări pe viitor”, a spus Brigai.

Procurorul Sergiu Brigai
Procurorul Sergiu Brigai

Cine este Sergiu Brigai

În 2011, Brigai a fost numit în funcția de procuror la Procuratura de nivelul Curții de Apel Chișinău. În 2018, a devenit procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale. Din 2021 până 2024 a fost adjunct interimar al șefului PCCOCS, iar din 4 martie 2024 este adjunctul interimar al lui Ion Munteanu, care până nu demult era și el interimar. În 2023, Brigai a candidat pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și a primit avizul pozitiv al comisiei vetting. El nu a promovat, însă, concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, acumulând 69,5 puncte, pe când, pentru numirea în funcție de judecător, era nevoie de minimum 75 de puncte.

Pentru anul 2023, Brigai a declarat venituri din salariu de 418.691 de lei (circa 34.890 de lei lunar) și o remunerare de la Misiunea Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei de 11.198 de lei. Familia procurorului are dreptul de abitație într-un apartament de 79 de metri pătrați, prețul căruia nu este indicat în declarația sa de avere. De asemenea, familia are în proprietate un autoturism Skoda Octavia, procurat în 2019 cu 319.347 de lei.

La aceeași ședință, CSP a acceptat și candidaturile propuse de Munteanu pentru funcțiile de adjuncți interimari ai procurorului-șef al PCCOCS. Aceștia sunt Alexandru Machidon, care lucrează acum în Procuratura Chișinău, și Dumitru Robu, care a fost procuror general interimar în 2019 și în 2021-2022, iar în ultima perioadă este procuror la PCCOCS.

Ion Munteanu a fost numit în funcție de procuror general la 1 iunie 2024, după ce a câștigat concursul organizat de CSP. El a promovat vettingul înainte ca să fie numit în funcție, atunci când a candidat pentru un loc la CSJ. După ce a câștigat șefia Procuraturii Generale, Munteanu a renunțat să participe la concursul pentru funcția de judecător.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG