Linkuri accesibilitate

Putin a acceptat „cu recunoștință” invitația lui Kim de a vizita Coreea de Nord


Kim Jong Un și Vladimir Putin (colaj)
Kim Jong Un și Vladimir Putin (colaj)

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat invitația lui Kim Jong Un de a vizita Coreea de Nord, sporind îngrijorarea Statelor Unite că reluarea legăturilor Moscova-Phenian ar furniza armament Rusiei pentru războiul din Ucraina și ar oferi tehnologie importantă pentru rachetele lui Kim.

Invitația adresată lui Putin a fost făcută în timpul unui summit din estul Rusiei, unde au fost discutate probleme militare, războiul din Ucraina și ajutorul programului de sateliți al Coreei de Nord.

Numindu-se „tovarăși”, cei doi lideri și-au evocat prietenia miercuri toastând la un pahar cu vin rusesc, după ce Putin (70 de ani) i-a arătat lui Kim (39 de ani) cea mai modernă instalație de lansare spațială din Rusia și au purtat discuții alături de miniștrii apărării.

„La sfârșitul recepției, Kim Jong Un l-a invitat politicos pe Putin să viziteze RPDC când va dori”, a spus KCNA, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreea, numele oficial al Coreei de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin a acceptat „cu recunoștință” invitația și că ministrul de externe Serghei Lavrov va călători la Phenian în octombrie. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate.

În rândul Statelor Unite și aliaților acestora, prietenia înfloritoare dintre Kim și Putin stârnește îngrijorarea. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost efectuate livrări.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat aceste afirmații, dar au promis că vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării. În timpul unei vizite în Coreea de Nord în iulie, Kim i-a arătat ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, rachete balistice interzise de tratatele internaționale.

Departamentul american de Stat a declarat miercuri că administrația Biden „nu va ezita” să impună sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și Coreei de Nord în cazul în care încheie noi acorduri de arme.

Joi, înalți oficiali de securitate națională din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au avut o videoconferință pentru a vorbi despre întâlnirea Putin-Kim.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și omologii săi din Japonia, Takeo Akiba, și Coreea de Sud, Cho Tae-yong, au remarcat că orice export de arme nord-coreene către Rusia „ar încălca direct mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv rezoluții pe care Rusia însăși a votat să le adopte”.

Consiliul de Securitate Națională (NSC) al Coreei de Sud a declarat joi că Coreea de Nord și Rusia vor „plăti un preț” dacă ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU.

Prietenie cu repetiție

Coreea de Nord a fost fondată în septembrie 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a susținut-o timp de decenii în timpul Războiului Rece, deși sprijinul s-a diminuat după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.

În ultimii ani, s-a considerat că Beijingul are cea mai mare influență asupra lui Kim. Liderii de la Phenian au încercat adesea să echilibreze legăturile atât cu Moscova, cât și cu Beijingul.

După ce i-a luat locul lui Boris Elțin în 1999, Putin a vizitat Phenianul în iulie 2000 pentru o întâlnire cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

La summitul de miercuri, nu a fost clar cât de departe era pregătit să meargă Putin în îndeplinirea doleanțelor nord-coreene pentru tehnologie.

Pe fondul bătăliilor de artilerie din Ucraina, Rusia și-a intensificat producția de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană ar putea fi utilă.

Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de obuze de artilerie și rachete compatibile cu armele din epoca sovietică pe care le produce de multă vreme.

Întrebat dacă Rusia ar putea ignora pur și simplu sancțiunile împotriva Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate ONU însă că Moscova își va dezvolta relațiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese.

Diplomații ruși au spus că Statele Unite sunt ipocrite când critică întâlnirea Putin-Kim, deoarece Washingtonul a semănat haos și a trimis arme aliaților din întreaga lume. „Statele Unite nu au dreptul să ne dea lecții despre cum să trăim”, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un comunicat.

XS
SM
MD
LG