Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Centrala Zaporojie pierde ultima linie principală de furnizare de energie electrică


Din cauza sancțiunilor, ministrul rus de Externe și delegația sa nu primesc vize americane pentru Adunarea Generală ONU
Din cauza sancțiunilor, ministrul rus de Externe și delegația sa nu primesc vize americane pentru Adunarea Generală ONU

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.
  • Ambasadorul Rusiei la ONU a declarat că este „alarmant” că niciunul dintre cei 56 de membri ai delegației ruse conduse de ministrul de externe Serghei Lavrov nu a primit viză de intrare în SUA pentru a participa la dezbaterile Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârșitul acestei luni.
  • Turcia poate media criza de la centrala nucleară de la Zaporojie, i-a spus președintele turc Recep Erdogan omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe 3 septembrie.
  • Cel puțin 380 de copii au fost uciși de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, alți 737 fiind răniți în aceeași perioadă de timp,a declarat Procuratura generală de la Kiev într-o postare sâmbătă pe Telegram.
  • Bruxelles-ul spune că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta la sancțiunile impuse de europeni, după ce Moscova a anunțat că nu repornește Nord Stream 1 după lucrările de întreținere, cum promisese inițial.
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) spune că șase inspectori ONU vor rămâne la centrala nucleară ucraineană de la Zaprojie, și că plănuiește să dea publicității un raport săptămâna viitoare.
  • Răspunzând la afirmația președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre stabilirea unei limite la prețul pe care Europa îl plătește pentru gazul primit din Rusia, fostul președinte rus Dmitiri Medvedev a scris pe Telegram: „Pur și simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa”.

AIEA: Linia principală de alimentare cu energie electrică a fost tăiată la Zaporojie

Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.

Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”. Mai multe, AICI.

Serviciile secrete britanice: Se poartă lupte grele în zona centralei nucleare Zaporojie

Lupte grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații din 2 septembrie.

Informația survine în timpul vizitei inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară. Bombardamentele intense de artilerie din zonă care au întârziat echipa și au forțat oprirea unuia dintre reactoarele centralei la 1 septembrie.

Atât partea ucraineană, cât și cea rusă se acuză reciproc că au lansat atacuri în zonă înaintea vizitei misiunii AIEA. Oficialii ucraineni vorbesc despre „atacuri constante cu mortiere” din partea armatei ruse, încă de la primele ore ale dimineții, lovind mai multe clădiri civile la 1 septembrie. Oficialii locali din Zaporojie au declarat, de asemenea, că trupele rusești au bombardat "traseul prestabilit al misiunii AIEA de la [orașul] Zaporojie la centrala nucleară Zaporojie".

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Povestea unei familii cu mulți copii care refuză să se evacueze de pe linia frontului din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

Cum decurge evacuarea a peste 100.000 de ucraineni din regiunea Donețk?

În Ucraina, lupte intense continuă în regiunea estică Donețk, mai mult de jumătate din teritoriul căreia se află sub controlul forțelor rusești. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că în regiune vor avea voie să rămână doar personalul medical, angajații serviciilor comunale și al unor mine de cărbune. Restul locuitorilor – cca 150 de mii – vor trebui să se evacueze în mod obligatoriu. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG