Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Noi bombardamente în apropiere de centrala atomică Zaporojie


Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în vizită la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, 1 septembrie 2022.
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în vizită la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, 1 septembrie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Noi bombardamente au oprit alimentarea cu apă și curent din Energodar, oraș din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.
  • Barajul de artilerie a survenit în momentul în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să prezinte pe 6 septembrie Consiliului de Securitate ONU raportul misiunii sale care a evaluat la sfârșitul săptămânii trecute situația de securitate de la Zaporojie.
  • O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina.
  • Ucraina încearcă să obțină sprijinul politic al Uniunii Europene pentru crearea unui tribunal internațional penal special care să-i judece pe liderii militari și politici ai Rusiei, responsabili de declanșarea războiului
  • „Drapelul Ucrainei și libertatea se vor întoarce în Crimeea” a declarat președintele Volodimir Zelenki în discursul video, transmis duminică noapte.
  • „Forțele armate ale Ucrainei împreună cu serviciile noastre de informații și serviciile speciale fac deja pașii necesari”, a mai spus Zelenki, lăsând de înțeles că forțele ucrainene ar fi fost cumva implicate în exploziile de la o serie de instalațiile militare rusești din peninsula anexată abuziv de Rusia încă din martie 2014.
  • Prețul gazului pe piața europeană a crescut luni, 5 septembrie, cu 30%, după ce vineri Gaprom a anunțat suspendarea pe termen nelimitat al livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică.
  • Moneda unică europeană a scăzut, pentru prima dată în 20 de ani, la mai puțin de un dolar iar experții financiari se așteaptă ca aceasta devalorizare să mai continue, pe fundalul crizei energetice provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Serviciile de informații americane: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina, care durează de șase luni, într-un indiciu al efectului pe care sancțiunile occidentale îl au asupra efortului de război rusesc.

The New York Times a publicat concluziile raportului, dar a precizat că nu sunt clare detaliile acestor transporturi, inclusiv tipul și momentul în care au fost efectuate. Ziarul a citat un oficial american neidentificat care a declarat că se așteaptă ca astfel de achiziții să continue și poate să se extindă dincolo de rachete cu rază scurtă de acțiune și muniție. Dezvăluirea evaluării americane urmează rapoartelor de luna trecută provenite din surse americane care afirmau că au existat probleme mecanice sau tehnice în rândul primelor două tipuri de drone militare achiziționate recent din Iran, aliatul Rusiei.

Ucraina cere un Tribunal Penal Internațional special pentru crimele de război comise de Rusia

Ucraina încearcă să obțină sprijinul politic a, Uniunii Europene pentru crearea unui tribunal special care să-i judece pe liderii militari și politici ai Rusiei, responsabili de declanșarea războiului, relatează Reuters.

Mai mulți lideri ucraineni, aflați luni la Bruxelles, la o conferință despre crime de război și pedepsirea celor responsabili, au pledat pentru înființarea unei instanțe speciale dedicată urmăririi penale a celor responsabili de invazia din Ucraina, instanță care să funcționeze pe lângă Curtea Penală Internațională (CPI).

Prim-ministrul ucrainean insistă asupra necesității livrării de tancuri de luptă

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul importantei sale vizite la Berlin și a insistat asupra nevoii de arme suplimentare pentru a face față invaziei pe scară largă a Rusiei, inclusiv asupra livrării de tancuri de luptă puternice Leopard 2 către Ucraina.

„Am discutat despre acest lucru. Am propus chiar și în ce mod Germania poate furniza aceste tancuri Ucrainei", le-a spus Șmihal reporterilor în seara zilei de 4 septembrie. „[Am] discutat toate aspectele legate de tancuri și de alte sisteme militare pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că este „optimist” în legătură cu o eventuală livrare a tancurilor.

Scholz și-a exprimat până acum reticența față de trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina. Șmihal a vorbit cu reporterii după întâlnirea cu Scholz și după ce a fost primit cu onoruri militare la Cancelaria germană, dar o conferință de presă comună programată a fost anulată de oficialii germani, invocând probleme de programare.

Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs către țară. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el. Mai multe AICI.

Conducta de gaze naturale Nord Stream

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan

Turiștii ruși din Kazahstan au enervat localnicii și chiar au primit amenzi de la poliție pentru că aveau simbolul „Z”, utilizat de propaganda rusă după invadarea Ucrainei, afișat pe mașini.

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

AIEA: Linia principală de alimentare cu energie electrică a fost tăiată la Zaporojie

Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.

Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”. Mai multe, AICI.

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Povestea unei familii cu mulți copii care refuză să se evacueze de pe linia frontului din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG