Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Zelenki invitat la summit-ul G7 din Germania


Președintele ucrainean Volodimir Zelenki îi primește pe cancelarul german Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Mario Draghi și pe președintele României, Klaus Iohannis, Kiev, Ucraina, 16 iunie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenki îi primește pe cancelarul german Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Mario Draghi și pe președintele României, Klaus Iohannis, Kiev, Ucraina, 16 iunie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki va participa la summit-ul G7 din Germania, care începe duminică, 26 iunie. Zelenki va fi prezent și la summit-ul NATO de la Madrid, care va urma, în ambele cazuri, prin videoconferință.
  • Cancelarul Scholz se află în prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, de premierul Italiei, Mario Draghi și de președintele României, Klaus Iohannis. Înainte de discuțiile cu Zelenski, cei patru au vizitat Irpin, suburbie a Kiev-ului, unde autoritățile ucrainene susțin că trupele rusești au comis crime de război.
  • Statele Unite au anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Prima tranșă include rachete pentru sistemele cu lansare multiplă (MLRS) deja trimise în Ucraina și muniție pentru obuziere și piese de schimb.
  • Kievul a sfidat ultimatumul Moscovei de a preda orașul Severodonețk, în ciuda faptului că trupele ruse controlează cea mai mare parte a orașului cheie din estul țării
  • Scumpirea alimentelor în lumea întreagă este o consecință directă a războiului început de Rusia în Ucraina, nu a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, așa cum susține Moscova, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
  • Zeci de miniștri ai apărării din cadrul Grupului de contact pentru Ucraina au discutat miercuri, la Bruxelles, despre suplimentarea livrărilor de arme. Kievul spune că, până acum, doar 10% din armele pe care le-au cerut Occidentului au ajuns în Ucraina.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că țările occidentale trebuie să trimită Ucrainei mai multe arme grele.
  • Bugetul Rusiei pentru apărare ar putea crește anul acesta cu 20%, apreciază ministerul britanic al apărării, în analiza cotidiană a războiului din Ucraina.
  • Rusia a câștigat aproape 100 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina, deși veniturile sale au scăzut în luna mai, arată cel mai recent raport al Centrului independent de cercetare pentru energie și aer curat

Cum luptă pentru supraviețuire locuitorii unui sat asediat din estul Ucrainei (VIDEO)

Cum luptă pentru supraviețuire locuitorii unui sat asediat din estul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Oficial ucrainean: Rusia are rezerve să continue multă vreme războiul împotriva Ucrainei

Ucraina este pe punctul de a pierde regiunea Luhansk din Est în fața Rusiei, care o domină când vine vorba de forța artilerie și rezervele de muniție, a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene. Mai multe, AICI:

Pe cine avantajează prelungirea războiului din Ucraina?

Analiștii politici Marvin Kalb și Henry Aaron își pun întrebarea dacă scurgerea timpului este sau nu în favoarea Ucrainei, în războiul cu Rusia. Diviziunile interne în SUA sunt mai subtile decât cele internaționale, dar impactul lor e clar. Conducerea republicană din Congres sprijină ajutorul militar substanțial pentru Ucraina, dar în rândurile membrilor există un număr crescând de voci, care nu sunt de acord cu nivelul prea mare al investiției americane. Dacă așa cum se anticipează republicanii preiau în toamnă controlul asupra Congresului, aceste disensiuni pot altera procesul decizional. Mai multe, AICI.

Economist rus: sancțiunile îi lovesc pe rușii de rând, fără să amenințe regimul Putin

Sancțiunile internaționale impuse de la lansarea invaziei în Ucraina afectează serios economia Rusiei, dar nu reprezintă un pericol pentru guvern, sau pentru viitorul politic al președintelui Vladimir Putin. Într-un interviu realizat de Serghei Medvedev pentru Radio Svoboda, cunoscutul economist rus Andrei Movcian spune că patru luni de război în Ucraina și valurile de sancțiuni occidentale au costat mult economia rusă. Efecte sunt resimțite mai ales de clasa de mijloc, dar nu amenință regimul. Mai multe detalii, aici:

Economist rus Andrei Movcian
Economist rus Andrei Movcian

De ce știu mai multe serviciile americane despre ruși decât despre ucraineni?

Avril Haines, șefa comunității americane de informații, a declarat în Congres că este „foarte dificil de spus” cât ajutor suplimentar poate să absoarbă Ucraina. Ea a adăugat: „cred că știm mai mult despre partea rusă decât despre cea ucraineană”. Una dintre întrebări este ce are de gând președintele Zelenski să facă în Donbas, să-și retragă forțele sau să riște ca acestea să fie încercuite de ruși? Mai multe, AICI.

De ce s-a opus Merkel admiterii Ucrainei în NATO și „cazul Moldovei”

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că în 2008 s-a opus unei promisiuni ferme date Ucrainei de admitere în NATO, între altele, ca să nu provoace Rusia pentru că „știam ce poate face. Avem cazul Moldovei.” În primul interviu acordat de când s-a retras din politică, Merkel a descris astfel situația din Moldova, pe care nu a vrut să o vadă repetată în Ucraina. Mai multe, AICI.

Cancelarul german Angela Merkel (dreapta) și președintele rus Dmitri Medvedev la Castelul Meseberg, de lângă Berlin, 4 iunie 2010
Cancelarul german Angela Merkel (dreapta) și președintele rus Dmitri Medvedev la Castelul Meseberg, de lângă Berlin, 4 iunie 2010

Război în Ucraina: criza alimentară explicată în grafice

Invazia rusească în Ucraina are consecințe economice în toată lumea și provoacă o penurie de alimente. Rusia și Ucraina sunt doi furnizori cheie de produse agricole, iar acest conflict care a scos doi jucător mari de pe piață a arătat încă o dată cât de fragil e lanțul global de aprovizionare cu alimente.

Mai multe detalii în acest „charticle” [din engleză: charts/ grafic și article/articol, n.r.], un articol care explică mecanismul crizei cu o serie de grafice. AICI

Scenarii americane pentru sfârșitul războiului din Ucraina

Cum se poate încheia războiul din Ucraina este tema dominantă în aceste zile, în presa americană. Occidentul sprijină Ucraina, dar atunci când vine vorba despre cele mai bune căi de a rezolva această situație apar din ce în ce mai mult diferențe. Unii spun că, dacă Rusia nu iese clar înfrântă din această confruntare, atunci va ataca din nou. Alții cred că o înțelegere negociată și o ieșire onorabilă pentru liderul de la Kremlin reprezintă soluția. Mai multe, AICI.

GALERIE FOTO: 100 zile de război în Ucraina

NATO ar putea considera Ucraina un membru „de facto”, dacă nu „de jure” (Reznikov)

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov a declarat că „este realist” să spere că armata rusă va fi „alungată” din Ucraina încă în acest an.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov

Vorbind la o conferință pe teme de securitate, la Bratislava, Reznikov a mai spus că în strategia pe următorii zece ani, pe care NATO o va discuta la summitul din iunie de la Madrid, ar trebui să includă Ucraina ca un membru „de facto”, chiar dacă „de jure”/ formal nu este admisă în Alianță. Mai multe AICI.

Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Dombas

Analiștii politici apreciază că chiar dacă rachetele americane cu rază medie de acțiune vor ajunge prea târziu pentru a proteja două orașe din Donbas, asupra cărora rușii preiau controlul, ele pot ajuta pe ansamblu forțele ucrainene. Ideea este că aceste arme, solicitate de multă vreme de Kiev pot juca un rol important în faza următoare a conflictului, așa cum sugerează reacția rusă care acuză America că „pune benzină pe foc”. Mai mult, AICI.

Blocada rusească a grânelor ucrainene: un posibil răspuns militar occidental

Persoana aleasă pentru fi noul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, un vorbitor fluent de limbă rusă, a avertizat că dată fiind blocada exporturilor de cereale ucrainene impusă de Rusia, care creează riscul de foamete prin alte părți ale lumii, dar și stimulează rețelele teroriste care vor profita de asta, el nu exclude riscul necesității unei intervenții militare SUA pentru a evita ca piețele mondiale să fie destabilizate. Mai multe, AICI.

Polonia va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate

Guvernul polonez a aprobat trimiterea în Ucraina a trei baterii de obuziere autopropulsate de tip ACS) AHS Krab, calibrul 155 mm.

Polonia, alături de Statele Unite și Marea Britanie, se află între țările care au oferit Ucrainei cea mai consistentă asistență tehnico-militară de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

În mesajul său cotidian nocturn, Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că așteaptă „vești bune” săptămâna viitoare despre livărări de armament, fără să dea însă detalii.

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Interviu | Pot forțele ruse din Donbas să împingă linia frontului spre vest?

Radio Europa Liberă a stat de vorbă cu Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA și consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, pentru a afla mai mult despre ce se poate schimba pe câmpul de luptă. Detalii AICI.

Guvernul respinge acuzațiile de segregare a refugiaților romi din Ucraina

Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, a respins criticile organizației Human Right Watch (HRW), spunând Europei Libere că guvernul nu aplică vreun criteriu legat de etnie atunci când repartizează refugiații în spațiile de cazare.

HRW a spus într-un raport dat publicității la 25 mai că autoritățile moldovene îi separă deliberat pe romii ucraineni de ceilalți refugiați în ceea ce constituie un tratament inegal și discriminatoriu. Mai multe AICI.

Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.
Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.

NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitată

Amenințarea rusă asupra țărilor baltice este veche, iar războiul din Ucraina n-a izbutit decât să o facă și mai prezentă. Toate acestea sunt însă lucruri știute, și pe marginea cărora se speculează foarte mult. Mai interesantă este predicția care caută să identifice locul precis în care ar putea izbucni un conflict militar între Rusia și NATO. Este vorba de o fâșie de teritoriu cu o lungime de 65 km de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, numită „Coridorul Suwalki”și care leagă pe cale terestră enclava rusească militarizată Kaliningrad de Bielorusia. Mai multe, AICI.

Marea Britanie vrea să ofere Republicii Moldova arme pentru a o apăra de Rusia

Șefa diplomației britanice Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina? (INFOGRAFIC)

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare a muniției de tip

„reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au

sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”,

transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina

Blindate arse, arme distruse și rămășițele unui avion de luptă sunt printre obiectele Armatei Rusiei expuse acum la Muzeul Național de Istorie Militară din Ucraina.

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului

La sfârșitul lunii aprilie SUA au votat legea Lend-Lease "pentru apărarea democrației în Ucraina". Ce înseamnă legea Lend-Lease, cum va funcționa aceasta pentru Ucraina, cât de mult a ajutat o lege similară Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și cum propaganda de la Kremlin sperie Ucraina cu datorii uriașe?

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00

De ce sprijină Occidentul cu arme Ucraina? Opinii de la Moscova

De la „cred că Occidentul face ceea ce trebuie” la „ei urăsc Rusia”, locuitori din Moscova au explicat pentru redacția de limba rusă a Europei Libere - Radio Svoboda (RFE/RL) de ce cred că Occidentul furnizează arme Ucrainei.

Locuitori ai Moscovei explică de ce cred că Occidentul trimite arme în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală. Mai multe, AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG