Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | La ce îi folosește lui Putin amenințarea nucleară


Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Poliția rusă a dispersat noi proteste pașnice contra mobilizării militare parțiale decretată de președintele Vladimir Putin, arestând sute de demonstranți în peste 30 de orașe din Rusia.
  • La Washington, președintele Statelor Unite Joe Biden a condamnat așa-zisele referendumuri organizate de ruși în Ucraina și a avertizat că vor urma noi sancțiuni contra Rusiei. Biden a spus că America va conlucra cu aliaţii şi partenerii ei pentru a impune măsuri economice suplimentare rapide şi severe Rusiei, dacă anexează teritorii din Ucraina. „Referendumurile Rusiei sunt o farsă, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei”, a mai spus șeful administrației americane.
  • Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat vineri că Moscova nu amenință pe nimeni cu arme nucleare și că o confruntare deschisă cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agențiile de presă de stat, potrivit Reuters. Miercuri, 21 septembrie, când a anunțat mobilizarea militară parțială, președintele Vladimir Putin

    a avertizat Occidentul că „nu este o cacealma” și că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a-și proteja teritoriul.

  • În patru regiuni din Ucraina, controlate parțial de forțele ruse, au început referendumurile pentru anexarea la Rusia, nerecunoscute de Kiev și aliații occidentali
  • Armata ucraineană a declarat că avansează „fără probleme, dar cu încredere” în fața rușilor pe „una dintre cele mai importante artere logistice” din regiunea ucraineană Luhansk.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken le-a cerut membrilor Consiliului de Securitate al ONU să-i țină piept președintelui rus Vladimir Putin, avertizând că invazia liderului de la Kremlin în Ucraina și încercările lui de a anexa mai mult teritoriu amenință să distrugă ordinea internațională.

Mișcările belicoase ale lui Vladimir Putin arată că este pus cu spatele la zid și că noua lui strategie este să întindă coarda amenințării nucleare cât mai mult. Scopul? Să pună presiune pe Occident pentru a nu mai înarma Ucraina. analiză de Andreea Pora.

Patru teritorii ucrainene controlate de Moscova organizează referendumuri pentru aderarea la Rusia

Patru teritorii ucrainene controlate de Kremlin organizează pe 23 septembrie referendumuri privind aderarea la Rusia. Moscova intenționează să invoce aceste așa-zise referendumuri pentru a anexa părți din teritoriul ucrainean.

Regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie vor organiza voturile anticipate care contrazic dreptul internațional și Carta ONU, în mijlocul celui mai mare război din Europa din ultimele decenii. În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că votul este o farsă și nedemocratic.

Liderii celor patru regiuni, instalați de Kremlin, au anunțat la 20 septembrie, fără niciun avertisment prealabil, că intenționează să organizeze votul privind anexarea între 23- 27 septembrie. Ucraina și națiunile occidentale au declarat că nu le vor recunoaște ca fiind legitime. Mai multe AICI.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ucraina ar trebui să intensifice ritmul contraofensivei

După anunțarea mobilizării rezerviștilor în Federația Rusă, Ucraina ar trebui să-și intensifice ritmul de contraofensivă. Kievul trebuie să „profite” de această „pauză” dintre forțele ruse demoralizate aflate acum în Ucraina și forțele care vor fi introduse în urma mobilizării parțiale, crede generalul român în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles. Mai multe detalii AICI.

Reacția rușilor de rând la anunțul privind mobilizarea parțială

În dimineața zilei de 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în toată Rusia. La câteva ore după anunț, corespondenții de la Current Time au încercat să afle opinia cetățenilor de rând din orașele rusești Ekaterinburg și Kaliningrad.

Reacția rușilor de rând la anunțul privind mobilizarea parțială
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Mai mult de 1.300 de oameni arestați în Rusia la proteste contra ordinului de mobilizare parțială

Mai mult de 1.300 de oameni au fost arestați în Rusia la proteste care au avut loc în mai multe orașe contra deciziei Kremlinului de a chema la arme obligatoriu sute de mii de rezerviști ca să lupte în războiul din Ucraina.

Au avut loc demonstrații la Moscova, St. Petersburg și în alte 38 de orașe rusești, după ce Putin a anunțat mobilizarea, a anunțat Organizația rusă pentru drepturile omului OVD-Info, potrivit căreia cele mai multe arestări au avut loc la Moscova, unde au fost reținuți cel puțin 530 de protestatari, și mai mult de 400 la St.Petersburg. Au mai avut loc arestări la Celiabinsk. Ekaterinburg, Krasnoiarsk, Ufa, Krasnodar și Irkuțk. La protestul din Moscova au luat parte multe femei care scandau „Viață copiilor noștri!” și „Nu războiului!”.

Antony Blinken la Consiliul de Securitate ONU: Putin amenință ordinea internațională!

Secretarul de stat american Antony Blinken le-a cerut membrilor Consiliului de Securitate al ONU să-i țină piept președintelui rus Vladimir Putin, avertizând că invazia liderului de la Kremlin în Ucraina și încercările lui de a anexa mai mult teritoriu amenință să distrugă ordinea internațională.

Putin vrea organizarea unor așa-zise referendumuri în patru teritorii ucrainene controlate de Kremlin în vederea anexării la Federația Rusă, începând cu 23 septembrie, pe fondul celui mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Însăși ordinea internațională pe care ne-am adunat aici pentru a o susține este distrusă sub ochii noștri. Nu putem, nu vom permite președintelui Putin să scape basma curată”, a declarat Blinken pe 22 septembrie la New York.

Secretarul american de Stat a declarat că sprijinul internațional pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei are ca scop protejarea unei ordini internaționale în care nicio națiune nu poate redesena granițele alteia prin forță. Mai multe amănunte AICI.

Putin a semnat un decret pentru o mobilizare militară parțială

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că a decis o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni.

Discursul lui Putin către națiune vine la o zi după ce regiunile controlate de Rusia în estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze voturi pentru a deveni părți integrante ale Rusiei. Eforturile susținute de Kremlin de a asimila patru regiuni ucrainene ar putea pregăti terenul pentru ca Moscova să escaladeze războiul în urma succeselor ucrainene pe câmpul de luptă.

De ce vor rușii referendumuri de anexare la Rusia în estul Ucrainei

Pe fondul contra-ofensivei ucrainene, separatiștii pro-ruși din Donbas amenință cu ideea mai veche a unor referendumuri de alipire la Rusia. La rândul ei, Moscova încurajează această intenție și avertizează că, odată ce Luhansk și Donețk vor fi parte integrantă a Federației Ruse, ea va avea un motiv mult mai serios să răspundă la ceea ce consideră a fi o agresiune contra sa din partea Ucrainei și a NATO, concomitent.

Între timp, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a afirmat că aceste referendumuri nu vor avea niciun impact. „Rușii pot face ce vor. Nu se va schimba nimic”, a declarat Kuleba răspunzând la întrebările presei, la începutul unei întâlniri cu ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield.

Mai multe, AICI.

Zelenski vorbește despre „o serie de victorii”, dar avertizează că greul nu a trecut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, invocă „o serie de victorii” pe câmpul de luptă împotriva forțelor rusești invadatoare, spunând că trupele ucrainene au ajuns pe malul estic al unui râu important din nord-est, dar s-a alăturat oficialilor militari și altor experți occidentali care avertizează asupra unor noi riscuri în conflictul cu armata rusă invadatoare.

Un membru al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei intră în subsolul fortificat al gării folosit pentru anchete în timpul ocupației rusești în localitatea recucerită Kozacea Lopan, Ucraina, 18 septembrie 2022
Un membru al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei intră în subsolul fortificat al gării folosit pentru anchete în timpul ocupației rusești în localitatea recucerită Kozacea Lopan, Ucraina, 18 septembrie 2022

Între timp, operatorul nuclear ucrainean a raportat un atac al trupelor rusești asupra uneia dintre centralele nucleare ucrainene, în apropiere de Nikolaev, în sudul țării, dar a precizat că nu a fost avariat niciun reactor.

Zelenski avertizase la sfârșitul zilei de 18 septembrie că orice perioadă de „acalmie” face parte din „pregătirea pentru următoarea serie” de operațiuni, iar președintele american Joe Biden a declarat că, deși ucrainenii „înving Rusia”, mai sunt multe de făcut. Iar șeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, în timpul unei vizite în Polonia, a vorbit despre îngrijorările referitoare la modul în care Moscova ar putea reacționa la eșecul în luptă, îndemnând trupele americane din Europa și aliații să stea în „stare de pregătire [și] de alertă ridicată". Mai multe, AICI.

Rusia și-a intensificat și extins atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia și-a intensificat și extins atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, după ce Moscova a suferit eșecuri pe câmpul de luptă în cadrul contraofensivei Kievului în estul și sudul țării.

„Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil regiunile pe care este pregătită să le atace în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean", a declarat ministerul în actualizarea informațiilor din 18 septembrie. Mai multe AICI.

Centrala nucleară de la Zaporojie, rebranșată la rețeaua națională de electricitate

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată în martie de ruși, a fost reconectată la rețeaua națională după ce una dintre cele patru linii electrice a fost reparată, a anunțat organismul de supraveghere atomică al ONU.

„După reparație, linia de 750 de kilovolți furnizează acum celei mai mari centrale nucleare din Europa... energia electrică de care are nevoie pentru răcirea reactorului și alte funcții esențiale de siguranță", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la 17 septembrie.

Agenția atomică ucraineană, Energoatom, a declarat că un convoi de 25 de camioane a fost autorizat să treacă de punctele de control rusești la 16 septembrie pentru a aduce provizii esențiale pentru centrala închisă în urmă cu o săptămână pe fondul temerilor că luptele din apropiere ar putea duce la un dezastru radioactiv.

Ucraina avertizează populația să nu revină deocamdată în zonele eliberate din regiunea Harkov

Un oficial ucrainean de rang înalt a îndemnat populația să nu se grăbească să se întoarcă în localitățile recent eliberate din regiunea Harkov, pentru a permite autorităților să restabilească măsurile de securitate, în condițiile în care bombardamentele continuă în zonă. „Prima noastră sarcină este să restabilim autoritățile de stat și locale în așezările eliberate”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk pe 17 septembrie într-o emisiune la televiziunea națională. Autoritățile „sunt pe cale să înceapă să lucreze în regiunea Harkov... dar bombardamentele continuă acolo. Situația s-a îmbunătățit, dar nu suficient pentru a ne întoarce”, a adăugat ea.

Încă patru oficiali numiți de ruși în regiunile ucrainene ocupate au decedat

Așa numitul procuror general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), Serghei Gorenko, și adjunctul său, Ekaterina Steglenko, au decedat vineri, 16 septembrie, în urma unei explozii.

Un video publicat de presa ucraineană și rusă, dar și de canalele de telegram, arată că explozia a avut loc la etajul trei al clădirii procuraturii RPL. Cei doi s-ar fi aflat în biroul procurorului general în momentul în care s-a produs deflagrația. Mai multe AICI.

Administrația cecenă pregătește o „mobilizare de toamnă” ca să ajute Rusia în Ucraina

Administrația liderului cecen Ramzan Kadîrov a pregătit un proiect de rezoluție care cere o „mobilizare de toamnă” pentru toți bărbații între 28-26 de ani, după ce forțele Moscovei au înregistrat eșecuri majore în războiul din Ucraina.

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov

Spre deosebire de recrutarea obișnuită de toamnă, proiectul de rezoluție văzut de Europa Liberă/Libertatea prevede o campanie de „mobilizare a bărbaților apți și a rezerviștilor” înregistrați deja de comisia de recrutare.

Mobilizarea va începe pe 1 octombrie și va dura până la sfârșitul anului. Documentul prevede ca ministerul cecen de interne să înființeze unități speciale care să-i găsească pe cei ce vor să scape de mobilizare.

Zelenski a vizitat Izium, unul dintre orașele recent recucerite de la Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat Izium, unul dintre cele mai mari orașe recent recucerite de la Rusia de către trupele ucrainene în cadrul unei contraofensive fulgerătoare în partea de est a țării.

Armata ucraineană a declarat că Zelenski și oficiali militari „au luat parte” la o ceremonie de ridicare a drapelului ucrainean deasupra orașului eliberat, care a fost esențial pentru ambițiile Rusiei de a cuceri regiunea Donbas.

Fotografii îl arată pe Zelenski salutând soldații ucraineni care participă la contraofensiva care avansează rapid. El a afirmat că steagul ucrainean „flutură deja în Izium eliberat. Și așa va fi în fiecare oraș și sat ucrainean".

Volodimir Zelenski la Izium
Volodimir Zelenski la Izium

Londra: Rusia urmează o strategie de dezinformare deliberată

Ministerului britanic al Apărării contrazice afirmația făcută de președintele Vladimir Putin, care a spus că doar 60.000 de tone de grâne exportate de Ucraina începând din august ar fi fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea cerealelor ucrainene ajungând în țări ale Uniunii Europene.

În obișnuita sa postare cotidiană pe Twitter, ministerul Apărării de la Londra spune pe 11 septembrie că potrivit datelor de la Națiunile Unite, cam 30 la sută din exporturile ucrainene de cereale au ajuns în țări cu venituri mici sau mijlocii din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Mai multe, AICI.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de agenția DPA.

„S-a decis ca reactorul numărul șase să fie pus în cea mai sigură stare, aceea de răcire”, a anunțat duminică agenția atomică ucraineană Energoatom, referindu-se la ultimul reactor care mai era în funcțiune din cele șase ale centralei.

În ciuda avertismentelor internaționale, cea mai mare centrală nucleară din Europa și zona din jurul ei au fost săptămâni la rând bombardate, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de aceste atacuri. Mai multe amănunte, AICI.

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Parlamentarii ruși care au cerut ca Putin să fie acuzat de înaltă trădare, chemați la poliție

Șapte deputați din cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, au fost chemați la poliție, după ce au cerut camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, să-l acuze pe președintele Vladimir Putin de înaltă trădare pentru decizia sa de a lansa invazia neprovocată a Ucrainei.

Cei șapte legislatori din districtul municipal Smolnîi din Sankt Petersburg au primit citații prin SMS la sfârșitul zilei de 8 septembrie, prin care li se cerea să se prezinte la poliție a doua zi pentru a completa protocoale privind acuzația de discreditare a forțelor armate ale Rusiei.

Cu o zi mai devreme, cei șapte trimiseseră o scrisoare oficială către Duma de Stat în care le cerea legislatorilor federali să inițieze procedura de destituire a lui Putin deoarece, în opinia lor, războiul în curs a afectat securitatea Rusiei.

În scrisoare se mai spunea că invazia a dus la moartea soldaților ruși, a afectat economia și condițiile economice ale cetățenilor țării, a dus la extinderea NATO în Suedia și Finlanda și a militarizat Ucraina prin asistența altor națiuni.

Scrisoarea a fost trimisă Consiliului de Securitate al Federației Ruse și liderilor a cinci fracțiuni politice din Duma de Stat. Mai multe AICI.

Putin vrea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE

Președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.

Vorbind la Forumul Economic Estic din orașul estic Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a sugerat că Moscova va trebui „să se gândească la schimbarea rutelor” pentru transporturile de cereale ucrainene.

El a declarat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale. Mai multe amănunte AICI.

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00

Serviciile de informații americane: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina, care durează de șase luni, într-un indiciu al efectului pe care sancțiunile occidentale îl au asupra efortului de război rusesc.

The New York Times a publicat concluziile raportului, dar a precizat că nu sunt clare detaliile acestor transporturi, inclusiv tipul și momentul în care au fost efectuate. Ziarul a citat un oficial american neidentificat care a declarat că se așteaptă ca astfel de achiziții să continue și poate să se extindă dincolo de rachete cu rază scurtă de acțiune și muniție. Dezvăluirea evaluării americane urmează rapoartelor de luna trecută provenite din surse americane care afirmau că au existat probleme mecanice sau tehnice în rândul primelor două tipuri de drone militare achiziționate recent din Iran, aliatul Rusiei.

Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs către țară. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el. Mai multe AICI.

Conducta de gaze naturale Nord Stream

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan

Turiștii ruși din Kazahstan au enervat localnicii și chiar au primit amenzi de la poliție pentru că aveau simbolul „Z”, utilizat de propaganda rusă după invadarea Ucrainei, afișat pe mașini.

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Povestea unei familii cu mulți copii care refuză să se evacueze de pe linia frontului din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI

XS
SM
MD
LG