Linkuri accesibilitate

„R. Moldova se află într-un război informațional”. Parlamentul a aprobat crearea Centrului pentru combaterea dezinformării 


Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au adoptat, în prima lectură, vineri, 14 iulie, proiectul de lege cu privire la crearea Centrului pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării. Inițiativa legislativă a venit de la președinta Maia Sandu.  

Potrivit proiectului, centrul se va ocupa de implementarea unor măsuri pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine. Deși aceste măsuri vor avea caracter de recomandare, membrii centrului vor avea dreptul să sesizeze organele de drept, dacă vor depista încălcări ale legislației. De asemenea, ei vor putea să primească informații la solicitare, inclusiv informații care conțin date cu caracter personal sau secret de stat.

Centrul va fi compus din 11 persoane. Directorul și vice-directorul vor fi numiți, pe un termen de 5 ani, de Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, în urma unui concurs public. Din centru vor mai face parte câte o persoană din partea Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Consiliului Audiovizualului, Serviciului de Informații și Securitate și doi reprezentanți din rândul societății civile, selectați prin concurs de Comisia parlamentară cultură și confirmați de legislativ.

Activitatea centrului va fi finanțată din bugetul de stat, mijloace financiare alocate de partenerii de dezvoltare și „alte surse neinterzise de lege”.

În nota informativa, Președinția a explicat necesitatea creării unui asemenea centru prin faptul că în R. Moldova „există deficiențe în construirea mesajelor coordonate, planificate și țintite, ca răspuns la acțiunile de dezinformare, manipularea informației și la ingerințele străine”.

„Telegram – o armă folosită de serviciile speciale străine”

Într-o luare de cuvânt, deputatul PAS Adrian Cheptonar a declarat că R. Moldova se află într-un război informațional în care e nevoită să se apere. „Spațiul informațional de pe rețelele de socializare nu are reglementări. De exemplu, Telegram devine cu pași rapizi foarte nociv. Avem acolo distribuire de droguri și imagini care afectează emoțional, inclusiv, adulții. Acest Telegram este o armă folosită, inclusiv, de serviciile speciale străine”, a spus Cheptonar.

El l-a întrebat pe colegul său de partid, Virgil Pâslariuc, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului, cum va lupta centrul cu „dezinformările anonime”. Pâslariuc a răspuns că centrul nu va putea da sancțiuni, dar va avea posibilitatea „să stabilească ce fluxuri de informații pot aduce prejudicii securității informaționale”.

Inițiativa a fost criticată de fostul deputat socialist Gaik Vartanean. El a numit centrul „ministerul adevărului”, făcând aluzie la romanul lui George Orwell „1984”. „Dacă acest centru ar lupta împotriva minciunilor și manipulărilor venite din partea unor reprezentanți ai autorităților, atunci poate că ar fi fost justificată crearea lui”, a spus deputatul, care face parte acum din partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativă Națională.

Proiectul a fost votat de 56 deputați ai majorității PAS, în lipsa reprezentanților ai opoziției. Fracțiunea Partidului Șor boicotează de câteva luni ședințele plenare, iar deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor au declarat că vor lipsi la ședințele din 13-14 iulie în semn de protest față de faptul că PAS ar ignora, timp de 2 ani, toate propunerile opoziției.

La sfârșitul lunii martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „Patriot”, pentru „a combate propaganda la nivel național”. După ce mai mulți experți au recomandat îmbunătățirea proiectului, din textul legii au fost excluse denumirea „Patriot” și noțiunea de „propagandă”. Potrivit specialiștilor, termenul este greu de definit, lasă loc de interpretări și ușa deschisă pentru abuzuri.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG