Linkuri accesibilitate

Raportul OSCE va indica încălcări „masive” ale drepturilor omului în Belarus


Un protestatar bătut de poliție în timpul manifestațiilor de protest de după alegerile prezidențiale din Belarus
Un protestatar bătut de poliție în timpul manifestațiilor de protest de după alegerile prezidențiale din Belarus

Un raport OSCE prezintă date și dovezi referitoare la fraudele electorale și încălcarea drepturilor omului în Belarus după alegerile prezidențiale din august.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) spune că are „dovezi copleșitoare” că rezultatele alegerilor prezidențiale de la 9 august din Belarus au fost falsificate și că forțele de securitate au comis violări „sistematice” ale drepturilor omului ca răspuns la demonstrațiile pașnice provocate de scrutin.

Într-un raport de 58 de pagini văzut de REL/RL, ce urmează să fie prezentat Consiliului Permanent OSCE la 5 noiembrie, principalul autor, profesorul austriac de drept internațional Wolfgang Benedek, notează că au fost „neajunsuri evidente” la alegerile care „nu au răspuns cerințelor de bază formulate pe baza monitorizării electorale anterioare”.

El a adăugat că „s-au confirmat acuzațiile că alegerile prezidențiale nu au fost transparente, libere sau corecte”.

În plus, acuzațiile referitoare la abuzuri în ce privește drepturile omului „au fost masive și sistematice, fiind dovedite corecte fără nici un dubiu”.

Este „deosebit de îngrijorător că nimeni nu a fost tras la răspundere în legătură cu cazurile bine-documentate de tortură și rele tratamente aplicate de forțele de securitate disidenței politice, ceea ce confirmă acuzațiile de impunitate generală, datorată inclusiv absenței judecății drepte în cazuri politice”, spune Benedek în raport.

În Belarus au avut loc ample demonstrații după alegerile disputate, mărind presiunea asupra lui Alexander Lukașenka, cel care a condus țara 26 de ani și acum respinge acuzațiile că alegerile au fost falsificate.

Săptămâna trecută, Lukașenka și-a întărit controlul asupra securității din țară închizând parțial granița de vest, înlocuind ministrul de interne și semnalându-le polițiștilor că trebuie să fie mai duri cu demonstranții.

Cu toate acestea, zeci de mii de oameni au demonstrat din nou la 1 noiembrie la Minsk. Poliția a tras focuri de avertisment, a folosit grenade paralizante și a arestat cam 300 de oameni.

Raportul mai spune că sistemul de justiție de azi din Belarus poate fi caracterizat ca bazat pe „domnie prin lege, mai degrabă decât pe domnia legii”, și conchide că libertățile cetățenești sunt confruntate cu un „atac masiv”.

Raportul asupra situației din Belarus vine după ce 17 state membre în OSCE au declanșat așa-numitul „Mecanism Moscova” ca să examineze acuzațiile privind încălcarea drepturilor omului în Belarus.

Acest mecanism permite unui grup de 10 sau mai multe țări membre să înființeze o misiune de experți care să evalueze amenințările la adresa situației drepturilor omului în țările care fac parte din organizație.

Lui Benedek, care a fost și autorul unui raport OSCE din 2018 asupra presupusei violări a drepturilor omului în Cecenia, i-a fost refuzată cererea de viză pentru Belarus după ce autoritățile de la Minsk au spus că nu văd „motive întemeiate” pentru lansarea „Mecanismului Moscova”. Poziția a fost exprimată într-o declarație scrisă, cuprinsă în raportul final OSCE.

Pentru că nu a putut investiga situația la fața locului, Benedek a fost nevoit să adune sute de mărturii și să poarte interviuri - online.

Cele 65 de recomandări din raportul lui Benedek pentru autoritățile de la Minsk includ anularea scrutinului din 9 august și organizarea unuia nou, conform cu standardele internaționale. Autorul mai spune că trebuie eliberați toți demonstranții și jurnaliștii arestați la proteste.

Raportul recomandă de asemenea comunității internaționale să-i tragă la răspundere penală, „oriunde va fi posibil”, pe „autorii torturii și tratamentelor inumane din rândul forțelor de securitate din Belarus și pe superiorii lor”.

Se mai cere crearea unei structuri independente internaționale care să conducă o „anchetă în profunzime” asupra violării drepturilor omului în contextul alegerilor prezidențiale.

XS
SM
MD
LG