În Statele Unite, au fost date publicității concluziile mult așteptatului raport al procurorului special Robert Mueller la finalul anchetei sale despre presupusa implicare a Rusiei în campania prezidențială din 2016. Dar cei care așteptaseră cu interesul cel mai mare concluziile raportului, le-au interpretat în mod diametral opus.
„Președintele Trump greșește – acest raport nu este nici pe departe o așa-numită exonerare totală”, a spus congresmanul democrat Jerrold Nadler, președintele comisiei pentru judiciar din Camera Reprezentanților, după publicarea sumarului raportului anchetei lui Robert Mueller asupra posibilei cooperări a staff-ului electoral al lui Donald Trump cu rușii la alegerile din 2016.
„Misiunea principală a anchetei a fost să stabilească dacă a fost vreo cooperare (cu rușii), iar rezultatul este că nu este nici un fel de dovadă că ar fi fost vreo colaborare între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, pentru influențarea alegerilor din 2016”, a spus congresmenul republican Jim Jordan.
Insistând că Trump nu trebuie să se simtă scăpat de orice grijă și „exonerat total”, cum s-a declarat el însuși, de îndată ce s-a publicat sumarul raportului Mueller, democrații au insistat că documentul trebuie publicat integral, așa cum a și votat de altfel legislativul de la Washington.
„Raportul Mueller trebuie făcut public, în întregime. Nimeni în această țară, nici măcar președintele, nu este mai presus de lege!”, a spus la un miting la New York Kirsten Gillibrad, senatoare și aspirantă la președinție din partea democraților.
Dacă raportul se publică sau nu integral - va decide președintele Trump.
Luni, Casa Albă a anunțat că el „nu are o problemă” cu publicarea integrală a raportului: „El ar fi mai mult decât bucuros ca toată această chestiune să fie publicată, pentru că el știe exact ce s-a întâmplat și ce nu s-a întâmplat, așa cum știe de-acum toată America”, a spus purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, într-o apariție matinală la televiziune.
Nu sunt suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial pe Trump de obstrucții...
Potrivit sumarului publicat duminică, anchetatorul special Robert Mueller nu a găsit dovezi că Trump sau colaboratorii lui din campanie ar fi conlucrat cu rușii în vederea influențării în interes propriu a alegerilor, dar același sumar omite să spună explicit că președintele nu este vinovat de obstrucționarea actului de justiție. Ministrul american al justiției, Bill Barr, a conchis, însă, că nu sunt suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial pe Trump de obstrucții.
Reacțiile rusești la publicarea sumarului raportului Mueller au fost de satisfacție. Ministerul de externe de la Moscova a spus luni într-un comentariu că a știut mereu că n-a fost vreun ajutor rusesc pentru Trump în campanie și că ancheta americană pe această temă a fost o risipă de bani. În comentariul rusesc citat de TASS este exprimată speranța că „într-o bună zi Washingtonul va avea curajul să recunoască faptul că toate insinuările despre influențe rusești maligne sunt doar calomnii malițioase utilizate în dispute politice interne americane”.