Irene Charalambides, vicepreședinta Adunării Parlamentare a OSCE, reprezentantă specială pentru combaterea corupției și Anita Ramasastry, reprezentantă specială pentru combaterea corupției a președintelui în exercițiu al OSCE, au adus ca exemplu Comisia pre-vetting, în care experți din societatea civilă moldoveană și internațională verifică averile candidaților la funcții de vârf în sistemul judiciar și al procuratorii.
„Evaluarea judecătorilor este o acțiune optimistă, care arată că această guvernare nu are toleranță [față de corupție], pe moment. Sperăm că va reuși”, a spus Irene Charalambides.
Alte declarații, pe scurt:
- Despre afirmația Veronicăi Dragalin, proeminenta șefă a Procuraturii Anticorupție, că sistemul opune rezistență la reformă și o presează să-și dea demisia: „Sunt sigură că munca pe care trebuie să o facă procurora anticorupție este dificilă și ea va avea nevoie de tot sprijinul pe care-l poate obține (...). Sperăm că va fi hotărâtă să-și facă jobul în mod corect și va schimba lucrurile care trebuie schimbate”. (Irene Charalambides)
- Despre cazul fostului președinte Igor Dodon, care este cercetat pentru fapte de corupție, dar care spune că este victima justiției selective: „Publicul trebuie să aibă încredere în faptul că guvernarea și procurorii vor să aducă aceste cazuri într-o instanță imparțială și apoi să-și pledeze cauza (...). Uneori, cercetarea unor oficiali de rang înalt va eșua. Dar dacă nu-i urmăriți deloc, atunci unde sunteți la capitolul progres? Deci, nu cred că trebuie să ne temem de eșuarea unui anumit caz”. (Anita Ramasastry)
- Despre blocarea bugetului OSCE de către Rusia: „Cred că este o provocare incredibilă pentru o organizație să lucreze de pe o lună pe alta, în ceea ce privește bugetul. Acestea fiind spuse, sunt, totuși, impresionată de munca ce continuă să fie făcută de colegii mei (...). Un buget sigur ar fi ideal, dar activitatea continuă în aceste circumstanțe”.
Europa Liberă: O parte a misiunii dvs. aici, în R. Moldova, este să promovați o înțelegere mai bună a riscurilor pe care le comportă corupția. Ați putea să explicați cum anume poate să fie corupția o amenințare pentru o țară?
Irene Charalambides: În primul rând, permiteți-mi să spun că suntem bucuroase să ne aflăm aici într-o misiune comună cu doamna [Anita] Ramasastry, care este o adevărată expertă în domeniul anticorupție. Este foarte important de știut: corupția subminează democrația. O țară trebuie să aibă instituții foarte puternice, independente, care să vegheze toate procesele care au legătură cu corupția instituțională. A fost interesant pentru noi să fim aici. Am avut ocazia să ne întâlnim cu diferite organizații și oameni care au încercat să ne arate cum merg lucrurile aici, în R. Moldova. Desigur că vom înainta anumite recomandări, care, sperăm, vă vor fi utile. Anita?
Anita Ramasastry: Da. Corupția seacă economiile. Atunci când milioane sau miliarde de dolari, euro sau lei părăsesc țara, ce lasă în urmă în ceea ce privește promovarea dezvoltării economice și prosperității oamenilor? Deci, este o amenințare pentru democrație, dar și pentru reziliența economică.
Europa Liberă: Și pentru securitate?
Anita Ramasastry: Pentru securitate, la fel. Dacă guvernul nu are suficiente fonduri și nu se bucură de încrederea oamenilor, atunci nu are stabilitatea necesară pentru a promova pacea și securitatea în interiorul țării. Deci, pentru un viitor sigur, corupția trebuie stârpită de la rădăcină, iar guvernul trebuie să dea exemplu.
Europa Liberă: R. Moldova are un guvern ales în urma promisiunilor de a reforma justiția și de a combate corupția. Acum se confruntă cu un scandal, după ce conturile de pe rețelele de socializare ale unora dintre membrii săi au fost sparte. Opoziția spune că hackerii au scos în vileag ilegalități comise de înalți oficiali, eforturi de a controla sistemul și de a face justiție selectivă. Cum apreciați răspunsul guvernului la acest scandal? Sunt convinsă că ați vorbit despre asta.
Totul trebuie să fie făcut cu transparență, pentru că este important pentru guvern și pentru parlament să câștige încrederea oamenilor...
Irene Charalambides: Sinceră să fiu, ceea ce am înțeles este că acest guvern este dispus să facă reforme, să schimbe lucruri, să avanseze la diferite niveluri. Desigur, parlamentul este întotdeauna undeva la mijloc. Toate aceste reforme trebuie să treacă prin parlament și nu suntem siguri că e suficient timp, pentru că sunt multe-multe lucruri de făcut. De asemenea, totul trebuie să fie făcut cu transparență, pentru că este important pentru guvern și pentru parlament să câștige încrederea oamenilor. Dacă nu vor câștiga încrederea oamenilor, nu vor putea continua ceea ce și-au propus să facă.
Anita Ramasastry: Nu suntem aici pentru a discuta despre rețelele de socializare, dar despre ceea ce se întâmplă în ceea ce privește reformele. Am avut discuții substanțiale. Lucruri majore au loc, cum ar fi evaluarea judecătorilor și evaluarea procurorilor - cele mai importante dintre ele. Constatările noastre inițiale sunt că am văzut un progres demonstrabil care se întâmplă în mandatul acestui guvern.
Europa Liberă: Ați pomenit reformele. Guvernul implementează o reformă cu scopul de a curăța sistemul de justiție de persoane compromise și de a aduce în loc profesioniști noi. Singurul profesionist de rang înalt angajat până acum este șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Dar chiar și ea spune că sistemul opune rezistență și o presează să-și dea demisia. În opinia dvs., a atins lupta împotriva corupției în R. Moldova un punct critic și în ce direcție credeți că va merge?
Irene Charalambides: Sistemul este întotdeauna extrem de puternic. E o chestiune de cultură, de felul în care gândesc oamenii, de cât de pregătiți sunt oamenii să schimbe modul în care au trăit mulți-mulți ani. Deci, sunt sigură că munca pe care trebuie să o facă procurora anticorupție este dificilă și ea va avea nevoie de tot sprijinul pe care-l poate obține pentru asta. Nu e o sarcină ușoară, va avea obstacole imense în cale, dar să sperăm că va fi hotărâtă să-și facă jobul în mod corect și va schimba lucrurile care trebuie schimbate.
Europa Liberă: Credeți că o persoană este în stare să schimbe un sistem?
Anita Ramasastry: Nu e vorba de o singură persoană. Este nevoie de o guvernare și de oameni [pentru a produce schimbări]. Cum a spus Irene, voința trebuie să vină de peste tot. Suntem aici nu doar pentru a vedea ce se întâmplă, dar pentru a ne exprima sprijinul. Sistemul ripostează mereu. R. Moldova nu e un caz unic. Se întâmplă peste tot. Atunci când te angajezi să faci schimbări majore, care sunt adesea necesare, e dificil. Birocrația opune rezistență, instituțiile ripostează. Este nevoie de un leadership puternic și nu doar din partea procurorei. În timpul misiunii noastre, mulți oameni pe care i-am cunoscut, din sectorul privat, din guvern, din societatea civilă... Trebuie să spun că asta e ceva unic: ONG-urile cooperează strâns cu guvernarea. Cred că e un lucru foarte pozitiv - contribuțiile lor la reformele legislative care au loc acum sunt luate în considerație serios.
Irene Charalambides: De asemenea, este foarte important să fie protejați avertizorii. Avertizorii reprezintă un instrument foarte puternic în demascarea corupției și trebuie să fie protejați. Am promovat o lege a avertizorilor în țara mea [Cipru] și am fost foarte dezamăgită să aflu că, în unele cazuri, aceștia nu au fost protejați și au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal, protecția avertizorilor.
Europa Liberă: Deci, asta va fi una dintre recomandările dvs.?
Irene Charalambides: Da, desigur, pentru că, așa cum am spus mai înainte, acesta este instrumentul principal în combaterea corupției. Informațiile care vin de la oameni, de la angajații care ascultă, aud și știu despre acte de corupție sunt raportate, dar ei trebuie să fie protejați.
Europa Liberă: Ce alte recomandări aveți pentru autoritățile moldovene?
Anita Ramasastry: În această dimineață, am avut o discuție cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Sunt multe reforme focusate pe judecători, pe procurori și pe sistemul juridic, însă mai puțin pe antreprenori. Deci, una dintre marile noastre recomandări va fi: mai multă atenție și concentrare pentru a ajuta oamenii de afaceri să lupte cu corupția, pentru că, atunci când ei încearcă să-și desfășoare activitățile, au parte de multe-multe provocări. E unul dintre domeniile-cheie în care vom face recomandări.
Europa Liberă: Poate, cunoașteți că fostul președinte moldovean, Igor Dodon, este cercetat pentru corupție. De fapt, este singurul fost șef de stat [moldovean] urmărit penal pentru presupuse infracțiuni comise în timpul mandatului său. Cât de importante sunt astfel de cazuri de nivel înalt pentru a convinge societatea că lupta contra corupției este serioasă?
Irene Charalambides: Extrem de importante, pentru că oamenii vor primi mesajul că guvernarea este hotărâtă să meargă până la capăt pentru a investiga cazurile de corupție, indiferent de cine este implicat, chiar dacă este ex-președintele R. Moldova.
Anita Ramasastry: Nimeni nu este mai presus de lege. Când spun că este important, e pentru două motive. În primul rând, este pentru a arăta că oamenii în poziție de putere sunt subiecți de drept. În al doilea, ar trebuie să fie investigat nu doar fostul președinte, dar și alte cazuri de corupție mare. Deci, politicieni, oficiali, dar și cazuri în care sunt implicate sume mari de bani. Asta ar trebui să fie o prioritate. Ne-au spus-o tare și clar mai mulți oameni.
Irene Charalambides: Iar evaluarea judecătorilor este o acțiune optimistă, care arată că această guvernare nu are toleranță [față de corupție], pe moment. Sperăm că va reuși.
Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, care ar fi consecințele dacă un caz ca acesta ar eșua?
Nu cred că trebuie să ne temem de eșuarea unui anumit caz...
Anita Ramasastry: Nu cred că ar trebui să examinăm un caz anume. Cel mai important este să aveți un sistem [de justiție] independent, puternic și corect. Uneori, cazurile eșuează. Publicul trebuie să aibă încredere în faptul că guvernarea și procurorii vor să aducă aceste cazuri într-o instanță imparțială și apoi să-și pledeze cauza. Trebuie să pregătească un caz puternic. Uneori, cercetarea unor oficiali de rang înalt va eșua. Dar dacă nu-i urmăriți deloc, atunci unde sunteți la capitolul progres? Deci, nu cred că trebuie să ne temem de eșuarea unui anumit caz. Cred că în toate țările noastre sunt cazuri în care cineva nu a ajuns la închisoare, dar, cel puțin, putem să spunem că a avut parte de un proces echitabil.
Europa Liberă: Este acceptabil ca supremația legii să fie pe alocuri neglijată pentru un scop mai mare, cel de a elimina corupția și a trimite la închisoare un politician corupt? Scopul scuză mijloacele?
Irene Charalambides: Anita este avocată, așa că va răspunde ea.
Anita Ramasastry: Dar nu sunt sigură că înțeleg întrebarea. Nu cred că cineva, cel puțin în conversațiile pe care le-am avut, a vorbit despre scurtături. Ba dimpotrivă. Procedurile legale trebuie să fie folosite în mod corespunzător. Este ceea ce am accentuat și nu cred că am putea pleda pentru „tăierea colțurilor”.
Irene Charalambides: Trebuie să fac o remarcă. „Uneori, cineva ar putea să nu fi făcut nimic greșit atunci când e vorba de lege, dar trebuie să vedem și partea etică, deoarece un politician nu trebuie să fie corect doar așa cum cere legea, dar și din punct de vedere etic. Sunt noțiuni precum conflictul de interese, incompatibilitatea cu ceea ce fac. Ei [demnitarii] servesc poporul și nu pot servi interesele altcuiva, ale unor companii, ale unor persoane. Trebuie să ai o anumită cultură pentru a înțelege aceste noțiuni. Nu e doar despre lege, e și despre etică.
Europa Liberă: În calitate de parlamentar, ce credeți că este mai important – legea sau justiția – pentru a combate corupția?
Irene Charalambides: În calitate de parlamentar, încerc să-i fac pe toți să înțeleagă, inclusiv pe colegii mei, că e [importantă] nu doar legea, dar și comportamentul politic corect. Asta se referă, așa cum am menționat anterior, la conflictul de interese. Nu mă pot implica în legislația care vizează membrii familiei mele, pe mine însămi sau o companie cu care am de-a face. De asemenea, este vorba de incompatibilitate. Uneori, sunt legi pe care, dacă le-ai vota, ar fi ca și cum te-ai autoservi. Aceste lucruri trebuie evitate și parlamentul trebuie să aibă un cod de conduită solid, pentru a-i cerceta pe parlamentarii care nu au un comportament etic.
Europa Liberă: Și OSCE se confruntă cu o criză: Federația Rusă, care a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei, blochează adoptarea bugetului OSCE pentru 2022. Cum reușește să funcționeze OSCE ca organizație și cât de multe poate face fără un buget aprobat?
Anita Ramasastry: Pot să vorbesc în calitate de reprezentant special al președintelui în exercițiu polonez, precum și personal, din partea mea. Cred că este o provocare incredibilă pentru o organizație să lucreze de pe o lună pe alta, în ceea ce privește bugetul. Acestea fiind spuse, sunt, totuși, impresionată de munca ce continuă să fie făcută de colegii mei atât în misiuni, cât și la [sediul central din] Viena, pentru a încerca să avanseze în proiecte importante. Probleme precum corupția, recuperarea economică după pandemie, asigurarea păcii și securității în regiune sunt obiective importante. Un buget sigur ar fi ideal, dar activitatea continuă în aceste circumstanțe.
Suntem o platformă internațională și încurajăm dialogul, în special în situații grele și complicate, asemeni celeia cu care ne confruntăm acum - invazia în Ucraina...
Irene Charalambides: În ceea ce privește Adunarea Parlamentară [a OSCE]… Rusia este membră a Adunării Parlamentare. Suntem o platformă internațională și încurajăm dialogul, în special în situații grele și complicate, asemeni celeia cu care ne confruntăm acum - invazia în Ucraina. La nivel diplomatic, cred că trebuie să păstrăm deschisă ușa dialogului, pentru binele umanității.
Europa Liberă: Dar, anterior, OSCE a fost criticată că nu a fost suficient de dură cu Rusia, care este stat membru. E adevărat? Și dacă da, s-a schimbat atitudinea odată cu războiul din Ucraina?
Anita Ramasastry: Cred că ar trebui să ne uităm la toate organizațiile internaționale și, așa cum a menționat Irene, să vedem care sunt funcțiile lor. Cred că cea mai mare preocupare pentru multe organizații internaționale este să încerce să păstreze dialogul deschis. Este foarte important, deoarece în viitor ar putea fi multe alte situații în care alte state vor avea conflicte. Deci, cred că e o problemă mai largă, dar cheia aici este că OSCE a fost înființată pentru a promova dialogul. Acesta este principiul primordial care o face diferită de alte organizații.
Irene Charalambides: Da, exact.