Linkuri accesibilitate

Republica Moldova celebrează 33 de ani de independență


Dorin Recean and Igor Grosu depun de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.
Dorin Recean and Igor Grosu depun de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

R. Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea independenței față de URSS, pe 27 august 1991. În acest an, după începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Moldova sărbătorește Independența alături de liderii statelor baltice – singurele foste republici sovietice care au aderat la UE.

Într-un mesaj video de Ziua Independenței, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe moldoveni „să muncească” pentru „un viitor în pace și bunăstare”. Șefa statului nu va participa la manifestări publice din cauza infectării cu Covid, dar va susține un discurs de felicitare transmis în direct pe scena din centrul capitalei, pe 27 august.

Liderul principalului partid de opoziție (PSRM), Igor Dodon, a folosit prilejul Zilei Independenței pentru a-și critica oponenții politici și aspirațiile europene ale Moldovei. Potrivit lui Dodon, sub pretextul integrării în Uniunea Europeană, „Moldova devine colonie dirijată de străini”.

De aceea, el a îndemnat cetățenii să boicoteze referendumul din 20 octombrie, la care moldovenii vor decide dacă vor sau nu ca, în Constituție, integrarea în UE să devină „obiectivul strategic” al R. Moldova.

În felicitarea adresată moldovenilor, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat că, la fel ca Moldova, toate statele membre UE s-au întrebat dacă aderarea le va întări sau știrbi independența. Potrivit lui Mažeiks, „odată cu aderarea la UE” toate țările și-au „întărit independența”.

În context, ambasadorul a spus că, la referendumul din 20 octombrie, „cetățenii R. Moldova „vor lua o decizie importantă care va influența parcursul țării pentru generațiile viitoare”.

Felicitări Moldovei a transmis Klaus Iohannis, președintele României – țara care în 1991 prima a recunoscut independența Moldovei. Iohannis a spus că Bucureștiul va continua să ofere sprijin strategic Chișinăului.

„Sunteți parte a marii familii europene, iar continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la UE în obiectiv îndeplinit”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X.

A felicitat moldovenii și Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

„Independența și suveranitatea Moldovei sunt vitale, în special pe măsură ce continuați să vă croiți calea spre democrație, prosperitate și securitate pentru toți moldovenii. Statele Unite rămân ferm angajate să colaboreze cu Moldova pentru a sprijini progresul dumneavoastră continuu și pentru a atinge obiectivele noastre comune”, a transmis Nina Maria Fite, însărcinata cu afaceri ad-interim al SUA în Republica Moldova.

Programul evenimentelor de Ziua Independenței

Manifestările de Ziua Independenței la Chișinău au loc pe parcursul a trei zile, 26-28 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău (PMAN). Cele trei zile de concerte vor costa bugetul de stat aproximativ zece milioane de lei.

Marți, 27 august, deputații din primul Parlament – cei care au votat pentru Declarația de Independență – vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei.

Ulterior, la ora 12:10, premierul Dorin Recean și liderii Letoniei, Lituaniei și Estoniei vor semna o declarație comună de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Seara cei trei vor urca pe scena din PMAN pentru a transmite moldovenilor mesajele de felicitare.

Începând cu ora 18:00, pe scena din PMAN vor evolua Orchestra Națională de Tineret din Moldova împreună cu Radu Dolgan, Vlad Fotescu, Felicia Dunaf, Ștefan Albu, Gicu Cimbir, urmați de Surorile Osoianu, Satoshi, Irina Rimes și cunoscuta interpretă suedeză - Loreen.

La concertul din 28 august, pe scenă vor evolua Delia (România), Okean Elzy (Ucraina) și Alternosfera (Moldova).

Circulația transportului public în centrul Chișinăului este restricționată între 26 august (ora 00:00) și 29 august (ora 07:00) pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în zona Pieței Marii Adunări Naționale. Traficul este oprit între străzile Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, iar autobuzele și troleibuzele sunt redirecționate.

Pe 27 august 1991, moldovenii adunați în PMAN au cerut Legislativului să voteze pentru ieșirea din componența Uniunii Sovietice, iar deputații au votat pentru Declarația de Independență – act ce marchează apariția statului independent Republica Moldova.

Celebrări au loc nu doar la Chișinău. Potrivit Guvernului, Ziua Independenței va fi marcată „în toate satele și orașele” din Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG