Linkuri accesibilitate

Armata R.Moldova mizează pe cooperarea mai strânsă cu partenerii internaționali (Veridica.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Veridica.ro informează despre discuția telefonică dintre ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, și noul său omolog de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. Ministrul român a apreciat experiența lui Nosatîi și l-a asigurat de întregul sprijin al guvernului de la București. Știrea dă detalii despre biografia ministrului moldovean și despre intenția sa de a-și axa mandatul pe „reformarea și modernizarea instituției militare, prin amplificarea cooperării cu partenerii internaționali”.

Același site demontează noi știri false puse în circulație în Republica Moldova. Una se referă la președintele Maia Sandu, acuzată simultan, după întrevederea cu Dmitri Kozak, „că reprezintă interesele regimului separatist de la Tiraspol și că susține o așa-zisă blocadă impusă Transnistriei de către Republica Moldova și Ucraina”. Prima „narațiune”/alegație are scopul „să o compromită pe preşedinta Maia Sandu, asociind-o regimului separatist de la Tiraspol”. Domnia sa nu a făcut nicio declarație în sprijinul regimului separatist, dar, explică veridica.ro, „nu trebuie confundat regimul, aşa-numita administraţie, secesionistă, ilegală din regiunea transnistreană, cu populaţia de acolo, care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, egali în drepturi cu ceilalţi cetăţeni din dreapta Nistrului”. Cea de a doua acuzație e complet falsă: nu există niciun proiect de blocadă împotriva Transnistriei, ci doar iminența aplicării, de la 1 septembrie, a regulii că mașinile înmatriculate acolo nu mai pot circula decât cu plăcuțe „neutre”.

„Un ciudat act de război hibrid folosind «bomba umană» a refugiaților a fost declanșat la frontiera dintre Lituania și Belarus”, scrie Ovidiu Nahoi pe site-ul rfi.ro. Jurnalistul nu are dubii că valul de refugiați care intră în Lituania este organizat la Minsk și nu i se pare întâmplător că de Lituania e vorba, țara în care s-a refugiat Svetlana Tihanovskaia. Articolul etalează și o ipoteză : arma emigranților importați, aduși de la Istanbul sau Bagdad, ar putea face parte dintr-un plan mai amplu. Nahoi nu intră în detalii, dar alătură o remarcă privitoare la „recursul la istorie” al lui Vladimir Putin, care susține că regiuni din Ungaria, Polonia și Ucraina de azi au fost cândva rusești și că „Vestul intenționează să transforme Ucraina într-o națiune «anti-rusă», care să reprezinte o barieră între Rusia și Europa”.

Premierul român Florin Cîțu se află în mijlocul unui scandal care ia proporții: povestea condamnării sale la amendă și două zile de închisoare în Statele Unite, acum 21 de ani, pentru că se afla la volan sub influența alcoolului. Presa a pus în circulație conținutul acelui dosar, obținut în exclusivitate de jurnaliștii de la Mediafax și Aleph TV: nu a fost contravenție, așa cum a lăsat să se înțeleagă premierul, ci infracțiune. Ioana Ene-Dogioiu, de la spotmedia.ro, spune totuși că, din punct de vedere juridic, nu există nicio problemă. Din punct de vedere moral, da, și încă una mare, se înțelege din articol. Ea sugerează Partidului Național Liberal să facă repede rost de alți candidați cu portanță, care să se confrunte la sfârșitul lui septembrie pentru șefia partidului, în locul principalilor competitori de acum, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG