Linkuri accesibilitate

RIA, scriere și geografie


Instituțiile media ale propagandei de stat din Rusia ar treui să-și împrospăteze cunoștințele de geografie politică.

Acest fapt a devenit aparent săptămâna trecută când două importante instituții guvernamentale au decis să manipuleze geografia pentru a-și susține mesajele cheie în relatările lor.

Într-un discurs pronunțat la Strasbourg în 23 octombrie, coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini s-a referit la Marea Neagră ca la „o mare europeană”.

Agenția de presă de stat RIA Novosti a găsit că declarația lui Mogherini e atît de controversată încît aceasta a devenit subiectul unei relatări separate cu titlul „Mogherini a numit Marea Neagră europeană”.

Așa cum subliniază portalul rus independent The Insider într-un articol critic, toate statele de la Marea Neagră sînt membre în Consiliul Europei, deci e greu de găsit ceva extraordinar în declarația lui Mogherini.

Continuînd aceeași linie, televiziunea de stat Pervîi Kanal s-a referit la Marea Azov ca la „marea noastră interioară”, chiar dacă, în afară de Rusia, această mare are o coastă și în Ucraina. Acest incident a fost subiectul unui alt articol critic la The Insider.

Am scris recent că Piotr Tolstoi, moderatorul talk shaw-ului nocturn Kanal Sunday în cadrul căruia a fost folosită referința „a noastră”, este și vicepreședintele Dumei de stat din Rusia. Acest conflict conflict de interese ar putea explica de ce nimeni din jurul dlui Tolstoi n-a îndrăznit să verifice faptele și să corecteze referința înșelătoare legată de geografia Mării Azov.

Așa cum au arătat mai multe momente importante din istoria recentă, fundamentele a ceea ce e „al nostru” și ce nu sînt ignorate cu bună știință de decidenții și propagandiștii de stat din Rusia.

Propagandiștii de la Kremlin ar trebui însă să-și împrospăteze cunoștințele de geografie politică uitîndu-se la poza acestui articol, un mod clasic de comunicare strategică modernă al ministerului canadian de externe. („Geografia poate fi grea uneori - iată aici un ghid pentru soldații ruși care se tot rătăcesc și intră ‘accidental’ în #Ucraina”)

Marea Azov se află în sud-estul Ucrainei, în sud-vestul Rusiei și în nordul Mării Negre europene.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG