Linkuri accesibilitate

Rising Appalachia


Leah și Chloe Smith.
Leah și Chloe Smith.

Cum să dăm un ghiont culturii mainstream altfel decît prin a face cântece de protest?

Rising Appalachia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:14 0:00

Surorile Leah și Chloe Smith s-au născut și au crescut într-o suburbie din Atlanta, statul american Georgia, într-o familie iubitoare de muzică și de artă.

Muzică în special tradițională, aceea adusă de imigranții englezi, galezi, irlandezi și scoțieni care s-au stabilit cam din secolul 18 în regiunea din estul Statelor Unite cunoscută sub numele de Appalachia.

De unde și numele genul acestui tip de muzică populară: muzica apalașă, o muzică pe care cele două surori obișnuiau s-o cânte în copilărie cu familia în fața prispei casei lor.

În 2005, Leah și Chloe au vrut să le mulțumească părinților pentru că le-au învățat muzică (apalașă, dar și de jazz și clasică). și au înregistrat într-o pivniță din Atlanta un album gândit exclusiv ca un cadou pentru ei.

Nu se gândeau să-și facă trupă, dar acel album a avut succes, și într-o zi s-au trezit că au fost invitate să cânte la un important festival muzical din Atlanta, unde au urcat pe scenă alături de mai mulți deținători de premii Grammy în genuri tradiționale.

Au urmat șapte albume și 12 ani de concerte, și ce cântă acum fetele noastre a depășit cu mult aria apalașă, a devenit un amestec de tradiție, poezie, hip-hop urban, blues, afrobeat, world music, și face parte dintr-un concept socio-cultural inventat de ele, numit Slow Music Movement, și care încearcă să răspundă între altele și la întrebarea: „cum să dăm un ghiont culturii mainstream altfel decît prin a face cântece de protest?”.

Rising Appalachia, adică Leah și Chloe Smith, voce și diverse instrumente cu coarde, David Brown, ghitară, contrabas și banjo, și Biko Casini, djembe, conga și percuție.

Iar numele trupei, doamnelor și domnilor, numele Rising Appalachia, i-a venit lui Leah Smith într-o zi într-un vis.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG