Linkuri accesibilitate

România - Cum poate fi schimbată soarta oamenilor bătuți și înfometați din sanatorii


Mădălina Turza

Recent, s-a viralizat pe net imaginea prânzului primit de persoanele cu deficiență dintr-un sanatoriu de boli mintale din România: un bol de pâine înmuiată în apă cu salam. De asemenea, adesea ies la iveală abuzurile și relele tratamente aplicate sistematic copiilor din internate sau orfelinate. Este însă doar vârful vizibil al problemelor care au transformat viața în sanatorii în coșmar.

Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și Autoritatea pentru Protecția Copilului și a Adopției din România au fost recent comasate prin Hotărâre de Guvern într-o singură instituție condusă de Maria Mădălina Turza, provenită din zona organizațiilor nonguvernamentale și președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

”Rezistența la schimbare a acestor instituții e foarte mare, mecanismele după care funcționează sunt acelea de a se proteja pe ele însele, ritmul este în acord cu nevoile angajaților și nu al oamenilor pe care îi servim”, spune Mădălina Turza în interviul acordat Europei Libere.

Mai multe amănunte puteți afla de pe pagina Radio Europa Liberă România, adică AICI.

XS
SM
MD
LG