Linkuri accesibilitate

Rusia atacă „în valuri” orașul Bahmut | Putin susține că Rusia luptă, în Ucraina, pentru supraviețuire


Trupele ucrainene se pregătesc să lovească pozițiile rusești din apropiere de Bahmut, Ucraina, 14 martie 2023.
Trupele ucrainene se pregătesc să lovească pozițiile rusești din apropiere de Bahmut, Ucraina, 14 martie 2023.

Toată conducerea armatei ucrainene este de acord că armata trebuie să se concentreze, în continuare, pe apărarea regiunii de est a Ucrainei, inclusiv a orașului asediat Bahmut, pentru a provoca Rusiei pierderi cât mai mari, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video din noaptea de 14 martie.

Zelenski a precizat că există „o poziție clară a întregului comandament: întăriți acest sector și distrugeți la maximum ocupanții”.

Rusia a lansat un atac puternic cu rachete, pe 14 martie, împotriva orașului Kramatorsk, în timp ce forțele ucrainene și ruse rămân blocate într-o luptă de uzură pentru controlul orașului Bahmut.

O rachetă rusă a lovit un bloc din Kramatorsk, ucigând un civil și rănind alți trei, a raportat Procuratura Generală, adăugând că ale șase blocuri au fost avariate în atac.

Kramatorsk, situat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Bahmut, a fost anul trecut scena unuia dintre cele mai grave atacuri ale forțelor ruse asupra populației civile din Ucraina: 58 de civili au fost uciși în aprilie 2022 când o rachetă cu dispersie a lovit gara din oraș. Printre victime au fost nenumărați copii. Organizația internațională Human Rights Watch a calificat atacul drept „crimă de război”.

În raportul cotidian al armatei ucrainene, pe 14 martie, se notează că forțele ruse continuă să atace Bahmut „în valuri”, deși ar fi suferit pierderi masive.

„În ultima zi, forțele noastre au respins 102 atacuri inamice... În Bahmut, inamicul a continuat ofensiva pentru a cuceri orașul”, a spus Statul Major al armatei ucrainene, adăugând că au avut loc lupte grele și în localitățile Liman, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk.

Separat, adjuncta ministrului Apărării, Hanna Malyar a spus că apărarea orașului Bahmut este importantă, pentru că rușii au pierdut „un număr mare de trupe” și o mulțime de echipamente militare, în timp ce „capacitatea lor de a avansa este redusă”.

Între timp s-a anunțat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a revocat pe guvernatorii regiunilor Lugansk, Odesa și Hmelnițkîi, a declarat reprezentantul parlamentar al guvernului. Motivele acestei decizii nu au fost prezentate.

Tot marți, 14 martie, Kremlinul a declarat că obiectivele Moscovei în Ucraina pot fi atinse doar prin forță militară.

„Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare datorită poziției actuale a regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile locale de presă.

Putin: în Ucraina, Rusia luptă pentru supraviețuire

În aceeași zi, dar la peste 4.000 de kilometri depărtare de Moscova, președintele rus Vladimir Putin a reafirmat că în Ucraina, Rusia luptă pentru însăși existența sa ca stat, o reformulare a țelurilor inițiale, care fuseseră eliberarea sau protejarea teritoriilor care au aparținut tradițional Rusiei, „denazificarea Ucrainei” și protejarea populației rusofone.

Vorbind cu angajații unei fabrici de avioane din regiunea îndepărtată Buriata, la peste 4.000 de kilometri est de Moscova, Putin a argumentat că Occidentul este decis să provoace destrămarea Federației Ruse.

„Pentru noi, nu mai este vorba de un obiectiv geopolitic, vorbim acum despre datoria de a garanta supraviețuirea statului, de a crea condiții pentru dezvoltarea în viitor a țării și a copiilor noștri”, a spus el.

Putin a acuzat Occidentul că ar folosi Ucraina ca „armă împotriva Rusiei”, încercând să provoace „înfrângerea strategică” a Federației ruse.

Președintele rus a mai declarat că ar fi fost îngrijorat la început de valurile de sancțiuni occidentale impuse Rusiei, dar economia țării s-ar fi dovedit mai rezistentă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG