Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții
- Sute de oameni au reuști să fugă, cu mașinile, din Mariupol, oraș asediat de mai bine de o săptămână de forțele ruse.
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa din nou Congresului american miercuri, prin video-conferință, au anunțat liderii democrați ai celor două camere. Este de așteptat ca Zelenski să pledeze din nou pentru transferul de avioane MiG din Polonia în Ucraina, via o bază NATO din Germania. Manevra este respinsă categoric de administrația Biden, care se teme că ar putea fi interpretată drept implicarea directă a NATO în confruntarea cu Rusia.
- În mai puțin de trei săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 2,8 milioane de oameni au fugit din fața războiului, potrivit Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).
- Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenki, a anunțat că negocierile cu Rusia se vor relua marți, după o pauză „tehnică”.
- „Este nevoie de mai multe discuții la nivel de subgrupe și de clarificare a unor definiții” a precizat Podoliak. Încă înainte de începerea celei de a patra runde de negocieri, Podoliak declara că negocierile vor fi „grele”.
- Rusia susține că strategia sa nu ar include ocuparea marilor orașe din Ucraina, pe care însă continuă să le bombardeze de aproape trei săptămâni (D. Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului).
- Rusia a lovit o bază militară ucraineană la granița cu Polonia. 35 de persoane au fost ucise, iar alte 134 au fost rănite. Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității de la Yavoriv este un poligon folosit până la război de Ucraina pentru cele mai multe exerciții ale sale cu forțele occidentale.
- Sute de participanți la proteste anti-război în orașe ale Rusiei au fost reținuți, pe 13 martie. În cele două săptămâni și jumătate ale invaziei rusești în Ucraina, peste 14 mii de ruși au fost reținuți pentru participare la asemenea proteste.
S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?
Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel
VIDEO: Groapă comună în orașul asediat Mariupol
Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești asupra orașului Mariupol au făcut peste 2.500 de victime până acum. Portul de la Marea Azov este încercuit de trupele invadatoare, iar sute de mii de oameni duc o lipsă acută de alimente, apă și medicamente. Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”. La Mariupol, cei care au fost uciși sau au murit în timpul asediului sunt înmormântați într-o groapă comună. Mulți locuitori continuă să se ascundă în subsoluri. Atenție, urmează imagini ce pot șoca.
Harta centralelor nucleare din Ucraina
GALERIE FOTO | Înaintarea forțelor rusești spre Kiev
În 18 zile de război în Ucraina, 284.436 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova, fugind de bombardamentele rusești. Aproape 100.000 au rămas, dar ceilalți au plecat mai departe spre Uniunea Europeană.
VIDEO | Mărturii din trenul refugiaților Chișinău-Iași
Biroul umanitar al ONU spune că oamenii blocați în orașul Mariupol din estul Ucrainei sunt disperați, după multe zile de asediu. „Există relatări despre jafuri și confruntări violente între civili pentru puținele provizii de bază care au mai rămas în oraș”, se spune într-un comunicat al Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
VIDEO | Cum au distrus forțele ucrainiene un convoi de 40 de tancuri rusești lângă Kiev
O coloană de aproximativ 40 de tancuri rusești a fost prinsă într-o ambuscadă de forțele ucrainiene, pe 10 martie, lângă orașul Brovarî, în apropierea capitalei ucrainiene, Kiev. Convoiul rusesc a fost nevoit să se retragă, potrivit oficialilor ucraineni, din cauza pierderilor majore pe care le-ar fi suferit. Câteva tancuri funcționale, care au rămas pe câmpul de luptă, au fost capturate de armata ucraineană.
VIDEO | RFE/RL a asistat la misiunea de eliberare a unui sat de lângă Kiev
Trupele ucrainene au lansat un contraatac pentru a îndepărta forțele armatei Rusiei, care încercau să ocupe un sat din regiunea Kievului, pe 10 martie. Marian Kușnir, reporter RFE/RL al serviciului ucrainean, s-a alăturat trupelor ucrainene. Din motive de siguranță, locul exact al evenimentelor nu poate fi dezvăluit. Armata ucraineană nu a făcut nicio declarație legată de victime sau dacă misiunea a avut sau nu succes.