Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Convorbirile de securitate cu Statele Unite încep după sărbătorile de iarnă ruse


Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire video (colaj)
Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire video (colaj)

Convorbirile dintre Washington și Moscova pe teme de securitate vor avea loc după încheierea sărbătorilor de iarnă în Rusia, a declarat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, adăugând că Moscova vrea ca în negocieri să fie implicați oficiali militari.

Lavrov a vorbit pe 27 decembrie în cadrul proeminentului talk show pro-Kremlin, „Soloviov Live”. „Vom purta o rundă majoră de convorbiri [de securitate] cu Statele Unite, care va avea loc imediat după vacanța de Anul Nou”, a spus Lavrov.

După Anul Nou, în Rusia mai este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie, iar prima zi lucrătoare de după sărbători este luni, 10 ianuarie.

Declarațiile șefului diplomației ruse survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Washington cauzate de concentrarea de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina. Aceasta a fost urmată de cererea Rusiei ca Occidentul să-i ofere „garanții” de securitate și să-i promită între altele că nu va mai exista vreo nouă extindere a NATO spre est.

Vorbind la o conferință de presă anuală pe 23 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a spus că Occidentul trebuie să răspundă „imediat” acestor solicitări și a enumerat o serie de nemulțumiri ale Rusiei cu privire la Ucraina și NATO.

Putin a spus ulterior, într-un interviu acordat televiziunii de stat pe 26 decembrie, că va examina mai multe opțiuni de răspuns, dacă solicitările nu vor fi îndeplinite. Răspunsul Rusiei „ar putea fi divers”, a spus el, adăugând: „Va depinde de propunerile pe care mi le vor prezenta experții noștri militari.”.

Criticile la adresa NATO au fost reluate de Serghei Lavrov la 27 decembrie. „NATO este acum un proiect pur geopolitic pentru dezvoltarea unui teritoriu care a rămas fără stăpân după dispariția [Organizației] Pactului de la Varșovia și după prăbușirea Uniunii Sovietice (...). Exact asta fac”, a spus Lavrov.

Cu o zi mai devreme, ministerul rus de Externe a confirmat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie. Kremlinul nu a spus încă dacă acceptă propunerea.

Potrivit agenției TASS, viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko a spus că mai sunt analizate formatul întâlnirii și componența delegațiilor.

Un purtător de cuvânt al NATO este citat de AFP spunând că alianța se află în contact cu Kremlinul în legătură cu întâlnirea.

Consiliul NATO-Rusia a fost înființat în 2002, dar este în prezent inactiv din cauza conflictului din estul Ucrainei dintre separatiștii susținuți de ruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Dacă ar avea loc pe 12 ianuarie, așa cum a propus Stoltenberg, ar fi prima ședință a Consiliului în 2 ani și jumătate. Ea ar coincide cu prima zi a unei reuniuni de două zile, la Bruxelles, a miniștrilor apărării din cele 30 de țări membre ale NATO.

La mijlocul lunii decembrie, Rusia a dat publicității proiectele unor documente de securitate pe care le-ar vrea semnate cu Occidentul, care prevăd între altele încetarea extinderii către est a NATO și a cooperării sale militare cu țări ca Ucraina și Georgia.

Oficiali americani au spus că unele dintre cereri sunt fie imposibil de realizat, fie diametral opuse valorilor occidentale. Dar Statele Unite au declarat, de asemenea, că sunt pregătite să se angajeze în discuții cu privire la cererile ruse, atât pe plan bilateral, cât și prin intermediul NATO și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Statele Unite, NATO și Kievul spun că Rusia a concentrat trupe la granița ucraineană și în peninsula Crimeea pe care a ocupat-o în 2014, ceea ce poate semnala că pregătește o nouă ofensivă.

Statele Unite și Uniunea Europeană au amenințat Moscova că va avea de suportat mari costuri în cazul unei invazii. Rusia a negat că ar avea o asemenea intenție.

La 25 decembrie, ministerul rus al Apărării a anunțat că peste 10 000 de militari au terminat exerciții de o lună în apropierea Ucrainei și că soldații implicați se întorc la bazele lor permanente.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG