Linkuri accesibilitate

Șoferul protestatarilor antiguvernamentali, arestat pe 30 de zile


Microbuzul de la protestul de la Televiziunea Publică

Polițiștii îl acuză că i-ar fi călcat cu microbuzul.

Șoferul microbuzului opoziției acuzat că a călcat patru polițiști în timpul protestului antiguvernamental de duminică a primit 30 de zile de arest preventiv. Judecătoria Chișinău a dat curs acestei cereri a procurorilor, care au spus că bărbatul de 50 de ani, Alexei Alexeev, ar putea fugi sau influența ancheta dacă este lăsat la libertate. Poliția susține că microbuzul care transporta instalația de sunet a protestatarilor ar fi amenințat viața și sănătatea polițiștilor care apărau sediul televiziunii publice Moldova 1 de cele câteva sute de protestatari care cereau, duminică, reflectarea mai amplă a activității opoziției.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Mandatul de arest la penitenciarul nr. 13 va fi contestat de apărarea lui Alexei Alexeev. Avocatul Iulian Rusanovschi spune că aplicarea măsurii preventive, cerută de procurori şi acceptată de magistraţi, ar fi neargumentată:

„Nu a existat nici o probă care să demonstreze riscul eschivării de la organul de urmărire penală şi riscul de a prejudicia mersul normal al anchetei. Aceste riscuri nu au fost argumentate prin probe aşa cum cere legea. Arestul preventiv este cea mai aspră măsură preventivă. Instanţa când alege această măsură trebuie să argumenteze de ce nu a fost posibilă fixarea unei măsuri mai blânde, cum ar fi de exemplu arestul la domiciliu. Alexeev deţine în proprietate o casă de locuit în municipiul Chişinău. Am probat acest lucru în instanţă şi plasarea lui în arest la domiciliu ar fi fost o soluţie optimă, atât pentru instanţă, cât şi pentru acuzare şi ar fi fost suficient pentru a înlătura pretinsele riscuri privind o eventuală eschivare sau părăsire a hotarelor ţării”.

Ciocniri între protestatari și poliție la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Avocatul susţine că Alexeev a colaborat cu ancheta şi nu ar fi încercat să fugă duminică de la faţa locului, aşa cum au relatat unele instituţii media:

„În ziua de 17 septembrie când a fost săvârşită pretinsa faptă, el nu s-a eschivat de la faţa locului. A plecat acasă unde nu a fost căutat de poliţie. Ordonanța de reţinere din 17 septembrie a fost pusă în aplicare de către anchetă abia pe 18 septembrie. E un lucru inexplicabil. De ce Alexeev a fost lăsat fără a fi reţinut timp de aproape 24 de ore? Vreau să atrag atenţia că în seara zilei de 17 septembrie Alexeev avea asupra lui buletinul României şi ar fi putut liber pleca în afara hotarelor ţării, ceea ce nu a făcut. Acest lucru ar fi trebuit să fie foarte relevant pentru instanţă şi un argument pe care ar fi trebuit să se bazeze respingerea demersului procurorului.”

Totodată, avocatul insistă asupra nevinovăției clientului său despre care spune că a fost ghidat de poliţişti pe întreg traseul, inclusiv atunci când a ajuns la volanul microbuzului în faţa televiziunii publice.

Şeful adjunct al inspectoratului general de poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, anunţând luni, 18 septembrie, reţinerea pentru 72 de ore a lui Alexei Alexeev, a spus că aceasta ar fi intrat „violent” în poliţie cu microbuzul, punând astfel în pericol viaţa poliţiştilor, dar şi a participanţilor la mitingul antiguvernamental al opoziţiei. Ca rezultat, au avut de suferit patru poliţişti, cărora le-au fost cauzate leziuni fizice şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, a spus Cavcaliuc.

Posturile de televiziune Publika TV şi Prime TV, care aparțin liderului coaliției de guvernare Vlad Plahotniuc, au difuzat mărturiile a doi poliţişti care ar fi avut de suferit în timpul „violenţelor”, cum le califică poliţia, de la sediul televiziunii publice. Iată ce au spus cei doi poliţişti, Vasile Golopcu şi Nicolae Rusu:

„Am fost puțin lovit la picior de către microbuz...”

„Aproape am fost loviți de microbuz. Dacă nu ne dădeam în urmă, microbuzul avea să meargă peste noi.”

Alexei Alexeev, şoferul microbuzului, este cercetat penal pentru amenințare şi violenţă săvârşită asupra poliţiştilor. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 8 ani de închisoare.

Mulţi activişti ai Platformei DA au cerut azi la sediul judecătoriei Chişinău eliberarea lui Alexeev şi au protestat. Reţinerea lui a fost condamnată anterior de organizatorii protestului de duminică, liderii opoziţiei Maia Sandu şi Andrei Năstase, care susţin că acesta ar fi nevinovat.

XS
SM
MD
LG