Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat pe 7 septembrie că decizia de a înceta serviciile de pașapoarte în străinătate dăunează miilor de belaruși care trăiesc în străinătate „și este ultima dintr-un lung șir de încălcări cinice ale obligațiilor sale de bază față de propriul popor."
Miller afirmă că singurul scop al decretului este de a face viețile belarușilor obișnuiți care trăiesc în străinătate mai dificilă și că reprezentă încă o formă de opresiune împotriva miilor de belaruși care au fost forțați să părăsească țara pe fondul reprimării demonstrațiilor pe scară largă împotriva alegerilor prezidențiale din 2020.
Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, declarase mai devreme, pe 7 septembrie, că decretul publicat în această săptămână dovedește faptul că regimul lui Lukașenka „nesocotește complet drepturile fundamentale ale belarușilor”.
Stano a spus că decretul este un alt pas al „regimului ilegitim” împotriva belarușilor care au fost forțați să fugă în străinătate pentru a scăpa de represiune și persecuție, regimul încearcând să-i forțeze pe expatriați să se întoarcă în Belarus, unde probabil se vor confrunta cu represiunile.
„Uniunea Europeană condamnă ferm această decizie și vom continua să sprijinim belarușii în aspirațiile lor pentru democrație”, a spus Stano care a subliniat faptul că UE trebuie să analizeze consecințelor practice ale decretului pentru cetățenii belaruși care trăiesc în Europa înainte de a lua decizii ulterioare.
Până acum, expatriații puteau obține pașapoarte noi la misiunile diplomatice ale țării, dar, conform decretului publicat pe 4 septembrie, nu pot obține decât în Belarus un pașaport nou sau reînnoirea celui vechi.
Criticii lui Lukașenka spun că regula îi face pe belarușii care trăiesc în străinătate vulnerabili la urmărire penală, dacă se întorc în Belarus. Opoziția din Belarus a numit mișcarea un „mecanism represiv”.