Linkuri accesibilitate

Sunt eficiente noile măsuri luate de autorități în lupta cu pandemia?


Ce măsuri noi au în vedere autoritățile pentru a opri intensificarea pandemiei de COVID-19? După ce media cazurilor noi de infectare a crescut în ultima săptămână cu 50%, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat o serie de restricții noi, inclusiv trecerea la învățământul online în universități, munca de la distanță dacă este posibilă și obligația prezentării certificatului de COVID, inclusiv în sectorul HoReCa.

Sunt eficiente noile măsuri luate de autorități în lupta cu pandemia?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct

Restricțiile nu se aplică uniform peste tot. Cele mai drastice intră în vigoare numai în localități unde incidența infecției este ridicată și este anunțat cod portocaliu și roșu. Astăzi, în asemenea situație se află deja cele mai mari localități, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți

Vaccinarea - obligatorie!

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit patru praguri de alertă, de la verde la roșu, în funcție de incidența COVID-19. Acestea vor fi actualizate săptămânal, iar comisiile epidemice teritoriale vor aplica restricțiile recomandate de la centru pentru fiecare caz.

Una din cele mai severe restricții, aplicabilă în cazul pragului de alertă roșu, este obligativitatea prezentării certificatului de COVID, înțelegându-se dovada vaccinării, testul negativ sau prezența anticorpilor. Ministra sănătății, Ala Nemerenco:

„Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităților prezentarea certificatului de vaccinare să devină obligatoriu. Desigur, codul portocaliu și roșu, reprezentând o situație epidemiologică mai gravă, impune introducerea cerinței, acolo unde e posibil, a muncii la distanță și a învățământului universitar online.”

„Cu desăvârșire lipsește mecanismul de verificare”

Decizia de acum apare după o ezitare de câteva săptămâni, ezitare în care situația s-a înrăutățit constant, iar autoritățile s-au văzut nevoite să-și schimbe de câteva ori tactica, trecând de la propuneri de măsuri mult mai ușoare la început la altele mult mai dure acum.

Anunțul demonstrează că s-a adeverit cel mai prost scenariu, asta după ce numărul de îmbolnăviri a urcat vertiginos, ultimele cifre ajungând și la 1300 de cazuri noi pe zi, iar autoritățile sunt tot mai criticate pentru că n-ar avea strategii nici mai previzibile, nici mai eficiente comparativ cu guvernul anterior pe care, din opoziție, îl criticaseră pentru aceleași lucruri.

R. Moldova rămâne o țară printre cele mai puțin vaccinate din regiune, iar noile autorități nu au reușit impulsionarea campaniei sale de vaccinare, chiar dacă au făcut obligatorie vaccinarea pentru cadrele didactice și participanții la evenimente publice.

Inga Pasecinic, directoarea unei organizații neguvernamentale care ajută guvernul în popularizarea nevoii de vaccinare, spune că măsurile nu dau rezultat inclusiv din cauză că a ajuns deja cu campania la negaționiști, care sunt de obicei cel mai greu de convins, dar și pentru că pare să lipsească un element esențial, cel al unui control eficient asupra aplicării măsurilor deja decise:

„Eu, sincer, aveam o speranță că atunci când vor începe să crească cazurile, cetățenii vor merge totuși la vaccinare., dar văd că nu se întâmplă. Cu desăvârșire lipsește mecanismul de verificare: da, noi condiționăm, dar cum noi verificăm?”

O obligativitate de vaccinare pentru dascăli, dar și pentru vizitarea de teatre și discoteci funcționează în R. Moldova de câteva săptămâni, însă acoperirea națională cu vaccin rămâne încremenită, cu o doză vaccinându-se doar 23,07%, iar cu schema completă - 22 % din populația adultă. Sectorul vizat de restricțiile de acum ar putea beneficia, în schimb, de o facilitate fiscală, guvernul pregătindu-se să-i reducă TVA-ul din 1 octombrie de la 12 la 6 la sută, crezând că-l poate ajuta astfel să evite concedierile de personal.

Aneta Zasavițchi, directoarea unei asociații din sector, se teme însă că facilitatea nu îi va ajuta prea mult pe proprietarii de restaurante și cafenele, în condițiile în care se vor vedea nevoiți să-și oprească activitatea: „În cazul în care ai o activitate sistată, nu te ajută nici o facilitate fiscală, pentru că ai zero intrări.”

Așa cum au aflat corespondenții Europei Libere de la Bruxelles, joi sau vineri R. Moldova ar putea fi scoasă de Uniunea Europeană și de pe lista țărilor pentru care recomanda ridicarea restricțiilor de călătorie, o listă pe care țara fusese adăugată pe 1 iulie, înainte să fi început înrăutățirile de acum.

În același timp, experții moldoveni au atras atenția că secțiile de terapie intensivă au redevenit pline și că formele grave ale infecției nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, tinerii și copiii fiind la fel de expuși noii tulpini Delta. Potrivit specialiștilor în epidemiologie, dacă numărul cazurilor se va menține ridicat, iar rata de vaccinare – redusă, pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, s-ar putea impune carantina parțială sau chiar totală.

XS
SM
MD
LG