Linkuri accesibilitate

TJ Rehmi


Detaliu de pe coperta albumului Invisible Rain, TJ Rehmi, 2001

Un exemplu perfect al versatilității sunetelor noi din Marea Britanie

TJ Rehmi
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:58 0:00

TJ Rehmi este un muzician britanic de origine asiatică născut la Birmingham care a învățat singur să cânte la ghitară interpretînd după ureche piese de Jimi Hendrix, Rolling Stones, Frank Zappa și Carlos Santana.

A fost atras la început de rock-ul occidental, a cântat apoi în mai multe trupe jazz-funk din orașul său natal, după care traiectoria sa muzicală a urmat acea fuziune specific britanică dintre tradiția reggae și cea indiană cu sunetele muzicii electronice, în cazul său acelea ale genului numit drum’n bass, foarte popular în cultura underground a Marii Britanii din anii 1990.

Un punct de cotitură în evoluția muzicală a lui T.J.Rehmi a fost întâlnirea cu saxofonistul de jazz jamaican Andy Hamilton, în a cărui trupă a cântat ca ghitarist și care l-a învățat să citească notele muzicale.

După întîlnirea cu Hamilton, Rehmi a studiat muzica clasică indiană și fuziunea indo-jazz cu compozitorul indian John Mayer, iar mai apoi a urmat cursurile Conservatorului din Birmingham.

Muzica compusă de TJ Rehmi e un exemplu perfect al versatilității sunetelor noi din Marea Britanie: tradițiile muzicale ale națiilor din care provin imigranții stabiliți în Regatul Unit se îmbină perfect cu era digitală, într-un echilibru cu totul aparte dintre tehnologie, orchestrația să-i spunem organică a instrumentelor „vii”, ritmurile cluburilor de dans și temele abstracte ale muzicii de tip ambient.

Noi ascultăm acum „The Alkhemist” de pe albumul „Invisible Rain”, lansat de TJ Rehmi în 2001.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG