Trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia au început să se retragă din Kazahstan, la 13 ianuarie, după ce au fost chemate să ajute la stabilizarea țării din Asia Centrală zguduită de tulburări violente de o săptămână cauzate de o scumpire a carburanților.
„Forțele colective de menținere a păcii (...) încep să pregătească echipamente și materiale pentru încărcare în navele aviației militare de transport ale forțelor aerospațiale ruse și se întorc la punctele de dislocare permanentă”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile ruse de știri.
Organizația Tratatului de Securitate Colectivă formată din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Armenia și Tadjikistan a spus că retragerea ar trebui să dureze aproximativ 10 zile.
Trupele au sosit în Kazahstan la invitația președintelui Kasîm-Jomart Tokaiev. Acesta a introdus, pe 5 ianuarie, starea de urgență, după ce protestele izbucnite în vestul țării au devenit violente, forțele de securitate ciocnindu-se cu grupuri ale protestatarilor pe străzile mai multor orașe, în special la Almatî.
Numărul exact al persoanelor ucise în violențe rămâne neclar. Autoritățile au spus inițial că au murit 164 de persoane, dar președintele Tokaiev a vorbit ulterior despre sute de civili și membri ai forțelor de securitate uciși și răniți.
Tokaiev a afirmat că în spatele protestelor s-ar fi aflat „teroriști pregătiți în străinătate” care ar fi încercat să răstoarne guvernul. Liderul kazah a promis să ofere comunității internaționale dovezi după finalizarea unei anchete.
Analiștii vorbesc însă despre o luptă internă între Tokaiev și adepții lui Nursultan Nazarbaiev, de la care acesta a preluat funcția de președinte în 2019.
În timpul protestelor, Tokaiev a demis guvernul și l-a înlăturat pe Nazarbaiev din funcția de șef al Consiliului Național de Securitate, o poziție puternică din care acesta continua să exercite o influență considerabilă asupra țării bogate în resurse energetice. Astăzi în vârstă de 81 de ani, Nazarbaiev a condus Kazahstanul în mod autoritar încă din perioada sovietică.
După proteste, președintele Tokaiev a căutat să-și asigure concetățenii că ia măsuri pentru stabilitatea economică a țării, cerând băncii centrale și unei agenții de reglementare financiară să asigure stabilitatea pieței valutare pentru a consolida încrederea în moneda kazahă - tenge.
Pe de altă parte, organizațiile Amnesty International și Human Rights Watch au cerut autorităților kazahe să asigure respectarea drepturilor miilor de protestatari reținuți. Autoritățile spun că aproape 100 mii de oameni au fost reținuți în întreaga țară.