Linkuri accesibilitate

Turcia și Armenia deschid pentru prima dată în 35 de ani un punct de frontieră pentru trecerea ajutorului umanitar


Armenia a trimis ajutor umanitar Turciei, 11 februarie 2023.
Armenia a trimis ajutor umanitar Turciei, 11 februarie 2023.

Un punct de trecere a frontierei dintre Armenia și Turcia a fost deschis sâmbătă, 11 februarie, pentru prima dată în 35 de ani, pentru a transporta ajutor umanitar, după cutremurul masiv care a lovit Turcia și Siria în această săptămână, a declarat un oficial turc, citat de Reuters.

Cinci camioane cu ajutor umanitar care includeau alimente și apă au sosit în Turcia prin punctul de trecere a frontierei Alican, a scris pe Twitter Serdar Kilic, trimisul special al Turciei pentru dialogul cu Armenia. Oficialul turc a mulțumit țării vecine pentru sprijin, inclusiv pentru medicamente.

Turcia și Armenia nu au stabilit niciodată relații diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 90 ai secolului trecut. Tensiunile dintre cele două țări își au rădăcinile în trecut, din cauza uciderilor în masă ale armenilor în perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, atrocități pe care Erevan le cataloghează drept genocid.

Turcia respinge cu înverșunare că ar fi vorba despre genocid, argumentând că între 300.000 și 500.000 de armeni și cel puțin tot atâția turci au murit în lupte civile atunci când armenii s-au ridicat împotriva conducătorilor lor otomani și s-au alăturat trupelor ruse invadatoare.

Însă în decembrie 2021, cele două țări au numit trimiși speciali pentru a ajuta la normalizarea relațiilor, la un an după ce Armenia a pierdut în fața Azerbaidjanului, care este aliat al Turciei, controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

În februarie 2022, Turcia și Armenia au reluat și primele zboruri comerciale din ultimii doi ani. Totuși, granița terestră dintre cele două țări a rămas închisă din 1993, forțând camioanele să tranziteze Georgia sau Iran.

XS
SM
MD
LG