Linkuri accesibilitate

Ce măsuri ia guvernul pentru a contracara amenințarea Gazprom de sistare a distribuirii gazelor?


Vice-premierul moldovean Andrei Spînu va pleca din nou în Rusia, miercuri, pentru a discuta prețul gazelor, de această data cu președintele Gazprom-ului, Alexei Miller.

Ucraina ar putea vinde Moldovei un sfert din necesarul de gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

După tratativele anterioare, Spînu a spus că prețul propus de Gazprom e inacceptabil, fiind mai mare decât cel de pe piață, iar furnizorul rus a avertizat că ia în calcul sistarea, din decembrie, a livrărilor pentru R. Moldova, dacă nu va primi înapoi o datorie istorică de câteva sute de milioane de dolari. Dar ce întreprinde Chișinăul în fața unui astfel de avertisment?

Andrei Spînu spune că datoria cerută de Gazprom trebuie mai întâi supusă unui audit, iar prețul ar trebui corelat, în viziunea Chișinăului, fie cu valoarea la bursă din contractele anuale, fie cu o valoare combinată, între prețul la bursă a gazului și cotația petrolului. „Noi suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriei, dar avem nevoie de o evaluare, de un audit independent, care să confirme această datorie, înainte să semnăm orice fel de angajamente. Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formula similară cu cea oferită altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă”, a spus Andrei Spînu azi, după runda de tratative de săptămâna trecută și înainte de a pleca, miercuri, la Sankt-Petersburg, pentru o întâlnire cu Alexei Miller.

Deocamdată, pe ambele subiecte există divergențe serioase.

Gazprom insistă, așa cum se poate deduce din relatările din presa rusă ale unor reprezentanți ai companiei, pe plata, timp de trei ani, a unei datorii de peste 700 de milioane de dolari, cu tot cu penalități, și pe un preț pentru viitor de o mie de dolari, cu un discount de 25 la sută, în caz că guvernul moldovean își asumă plata întregii datorii. Secretarul de presă al gigantului rus, Serghei Kuprianov, a afirmat totodată într-o apariție mediatică că Gazprom îi poate sista din decembrie Chișinăului livrările definitiv. În același timp, guvernul de la Chișinău spune că furnizorul rus îi înaintează și condiții nefinanciare, neprecizate însă, motiv din care caută gaz și din alte surse.

Compania de stat moldoveană Energocom, care a primit zilele trecute fonduri din buget pentru achiziții de gaze, a anunțat pe pagina sa oficială de net un prim tender internațional, pentru procurarea a unui volum de cinci milioane de metri cubi, iar vice-premierul Spînu a precizat că achiziția a necesară pentru stabilizarea presiunii în sistem, ajunsă zilele trecute sub un nivel critic, așa cum au semnalat atunci autoritățile.

Presa de la Kiev susține, pe de altă parte, că Ucraina îi întinde din nou o mână de ajutor Chișinăului. După ce i-a împrumutat de urgență o cantitate simbolică de gaz, cu care să-și stabilizeze presiunea din conducte și pe care o așteaptă înapoi abia spre sfârșit de sezon, Ucraina, prin compania sa Naftogaz, ar fi ajuns la o înțelegere cu Energocom, pentru a-i vinde 700 de milioane de metri cubi, adică aproape o pătrime din necesarul anual de gaz, dacă R. Moldova va avea această nevoie.

Autoritățile moldovene nu au confirmat deocamdată știrea.

O idee din articolul publicat de „Adevărul ucrainean” care a făcut anunțul azi, cu trimitere la surse neprecizate din guvernul de la Kiev, e că scenariul de bază pe care mizează totuși Chișinăul e că va putea ajunge la o înțelegere agreabilă cu Gazprom, „la ce preț este o altă întrebare”, mai arată publicația. Explicând, pe de altă parte, motivele din care Ucraina oferă acest sprijin R. Moldova, în condițiile în care nu se știe dacă ea însăși va fi ferită de dificultăți energetice în această iarnă, publicația invocă două: unul politic, constând în solidaritatea Kievului cu autoritățile pro-europene de la Chișinău, pentru a le ajuta să facă față „șantajului” rusesc pe care țara vecină a avut suficiente prilejuri să-l resimtă, și altul pragmatic, însemnând că în Ucraina există teritorii care sunt alimentate cu gaz din sistemul moldovenesc, un exemplu e orașul Mohyliv-Podilskyi din regiunea Vinnytsia.

Natalia Gavrilița, șefa guvernului de la Chișinău, a infirmat însă știrea că Energocom ar fi încheiat un acord cu Naftogaz pentru eventuale procurări de 700 de milioane de metri cubi de gaz. Ea a spus în cadrul emisiunii În profunzime transmisă de Protv Chișinău că știrea este falsă.

XS
SM
MD
LG