Uniunea Europeană a anunțat că a încheiat un contract cu firma americană Pfizer și partenerul german BioNTech pentru 300 de milioane de doze din noul vaccin anti-Covid-19, contract care va fi aprobat miercuri de Comisia Europeană.
Anunțul vine la numai o zi după ce Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor experimental are o eficiență de 90% și că luna viitoare, vor cere aprobarea pentru piața americană.
Ministrul german al sănătății a declarat că vaccinul ar putea fi gata pentru comercializare în primele trei luni ale anului următor și că Germania speră să obțină în jur de 100 de milioane de doze. Jens Spahn a precizat că este foarte important ca Uniunea Europeană să fie pregătită să distribuie vaccinul din primul moment în care este pe piața, să nu se pună în poziția de a se justifica de ce Statele Unite au deja un vaccin la care europenii nu are avea încă acces.
Spahn a reamintit că Uniunea Europeană ca organizație, ca structură este mandatată să negocieze cu firmele farmaceutice, nu fiecare țară în parte.
Odată achiziționate dozele, acestea vor fi împărțite concomitent în toate statele membre UE, potrivit comunicatului Comisiei Europene.
Comisia Europeană a încheiat până acum contracte cu Sanofi-GSK, AstraZeneca și Janssen Pharmaceutica NV, parte a concernului Johnson & Johnson.
În septembrie încă, fostul ministru de externe Oleg Țulea declara, într-un interviu cu Europa Liberă că țările Parteneriatului Estic au cerut Bruxelles-ului „să ni se permită procurarea de medicamente și dispozitive în cadrul unui mecanism al UE destinat acestui sector la care au acces, bunăoară, țările din Balcanii de Vest.”
Președinele Igor Dodon, pe de altă parte, a declarat în mai multe rânduri că R. Moldova ar fi interesată și de vaccinele anti-Covid dezvoltate în Rusia și China.
În Rusia, PreşedinteleVladimir Putin a declarat marţi, 10 noiembrie că toate vaccinurile ruseşti împotriva COVID-19 sunt eficiente, adăugând că Rusia va înregistra în curând un al treilea vaccin împotriva noului coronavirus, informează agenţia Ria Novosti, citată de Reuters.
Rusia a lansat vaccinul Sputnik V pe piaţa internă în pofida faptului că faza a treia a studiilor clinice nu a fost încă finalizată. Ministerul rus al Sănătăţii a declarat luni că Sputnik V are o eficienţă de peste 90%, afirmaţie făcută la scurt timp după ce grupurile farmaceutice Pfizer şi BioNTech au făcut acelaşi anunţ în legătură cu vaccinul lor experimental.