Seipel este cunoscut în Germania pentru un interviu în exclusivitate cu Putin din 2014. Ulterior, a produs și un documentar despre acesta.
Investigația, realizată de postul german de televiziune ZDF, revista Der Spiegel și publicația germană de investigații Paper Trailer Media, a ajuns la concluzia că Seipel, un jurnalist premiat, a primit banii în rate prin intermediul unei companii cu sediul în Cipru, legată de Mordașov, pentru două cărți descrise de mulți ca fiind portrete favorabile lui Putin.
Potrivit unor documente confidențiale ale unor firme de servicii financiare cu sediul în Cipru obținute de jurnaliștii germani, în 2018, Seipel, renumit în Germania ca fiind unul dintre cei mai buni experți independenți în ceea ce privește Rusia, a semnat un acord de sponsorizare de 600 000 de euro pentru a scrie și promova o carte despre „climatul politic din Rusia” - un onorariu neobișnuit de mare în industria editorială din Germania.
Cartea a fost publicată în 2021 sub titlul Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia, după ce publicase în 2015 o biografie a lui Putin intitulată Putin: Puterea văzută din interior.
Printre documentele obținute în urma anchetei, există o notă scrisă de mână care indică faptul că Seipel ar fi primit deja bani în 2013 pentru pregătirea biografiei lui Putin.
Niciun conflict de interese?
Seipel, care se mândrește că l-a întâlnit pe Putin „de aproape 100 de ori” și a fost unul dintre foarte puținii jurnaliști occidentali care au avut acces direct la liderul rus, nu și-a avertizat cititorii sau editorul cu privire la un posibil conflict de interese.
Seipel a confirmat pentru ZDF că a primit „sprijin financiar prin intermediul lui Mordașov”, dar pretinde că banii „nu au influențat în niciun fel conținutul cărților”, citând o clauză contractuală conform căreia autorul „nu are nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul de carte”.
Compania de televiziune NDR a declarat, ca răspuns la o solicitare a echipei de investigație, că nu știa despre finanțarea rusă a lui Seipel și a precizat că ia în considerare posibilitatea de a intenta un proces împotriva acestuia.
ARD și partea rusă, inclusiv serviciul de presă al Kremlinului, au refuzat să comenteze.
Mordașov, magnat rus al oțelului și al băncilor care a fost plasat anul trecut pe lista de sancțiuni americane, europene și britanice pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, deține o participație majoritară în compania germană de turism TUI.
El este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, cu o avere netă estimată de Forbes la aproape 21 de miliarde de dolari.
După ce a fost inclus pe lista de sancțiuni, reprezentanții lui Mordașov au susținut că acesta și-a retras acțiunile de la Rossia Bank, deținută de un apropiat al lui Putin, Iuri Kovalciuk.
Cu toate acestea, în septembrie, Curtea Europeană a constatat că nu există documente care să probeze presupusul transfer de acțiuni.