Accesați portalul Anticoruptie.md pentru a citi concluziile experților despre activitatea Procuraturii Generale la un an de la învestirea lui Alexandr Stoianoglo. În activitatea Procuraturii Generale în ultimul an se remarcă semne de selectivitate prin renunțarea la urmărire penală, învinuire sau inițierea revizuirii unor cauze de rezonanță, ceea ce nu a contribuit la creșterea credibilității Procuraturii în calitate de actor important în sistemul justiției din Moldova. Acțiunile din interiorul Procuraturii au fost marcate de excluderea unor procurori șefi din cadrul procuraturilor specializate, dar și intentarea de dosare penale pe numele lor. De asemenea, Procuratura s-a confruntat cu tentative de influențare a procesului de urmărire penală, prin acțiuni ilegale de filare a procurorilor desemnați pe cauze de importanță majoră pentru societate. Concluziile se conțin în nota analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene despre activitatea PG la un an de la învestirea procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Un alt subiect se referă la sechestrul aplicat de Procuratura Anticorupție pe mijloace financiare în valoare de peste 11 milioane de lei ale SRL Argus-S în BC Victoriabank SA, care urmau să fie transferate unei companii nerezidente din Turcia. Compania Argus-S a fost favorizată pe timpul lui Vlad Plahotniuc și a fost vizată în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice.
Procurorii au blocat tranzacțiile având în vedere că societățile comerciale nominalizate sunt încorporate în compania nerezidentă Otiv Prime Holding BV, al cărei beneficiar efectiv este cetățeanul Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală a solicitat aplicarea sechestrului în scopul unei eventuale confiscări speciale pentru repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune.
Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au dezvăluit, în cadrul unei investigații, că SRL Argus-S, începând cu 2015, a beneficiat de cele mai avantajoase contracte cu statul. Argus-S a fost implicată în 2013 în scandalul cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor demnitari. Atunci compania a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care anunțase că pornise un dosar penal. În afară de încălcarea dreptului la viață privată, procurorii investigau compania și pentru contrabandă și crearea sau conducerea unei grupări criminale. Atunci firma era condusă de finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, iar administrator era fostul director al CCCEC (acum CNA), Valentin Mejinschi.
Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.