Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va guverna țara următorii cinci ani după ce a câștigat un nou mandat prezidențial la alegerile de duminică. Observatorii internaționali care au monitorizat scrutinul spun că acesta nu s-a desfășurat în condiții de egalitate, iar principalul rival al președintelui Erdogan a declarat că de acum încolo în Turcia va domina „regimul unui singur om”. Reacțiile internaționale la victoria lui Recep Tayyip Erdogan au fost sintetizate în relatarea Dianei Răileanu:
După numărarea a 99 la sută din voturi, autoritățile electorale l-au declarat pe Recep Tayyip Erdogan învingător al scrutinului prezidențial de duminică.
Nu au fost prezentate însă cifrele exacte, președintele Consiliului electoral declarând că voturile care nu au fost numărate nu au cum să influențeze rezultatul și că datele vor fi făcute publice în 10 sau 11 zile.
Agenția oficială de presă Anadolu relatează că Erdogan, care conduce Turcia din 2002 ca președinte sau prim-ministru, a obținut 52.5% din voturi, în timp ce principalul său rival Muharrem Ince 30 la sută.
Triumful lui Erdogan a fost tratat cu scepticism în Vest, însă a fost rapid salutat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și alți lideri autoritari. Agenția OSCE de monitorizare a alegerilor, pe scurt ODIHR, a criticat modul în care s-a desfășurat scrutinul de duminică. Președintele misiunii de observatori ai ODIHR, Ignacio Sanchez Amor, a declarat că formațiunea condusă de Recep Tayyip Erdogan a fost avantajată, inclusiv în mass-media, în defavoarea partidelor de opoziție:
„Încălcările pe care le-am înregistrat au avut un impact asupra alegerilor. Sper că Turcia va înlătura aceste abateri cât mai curând”, declarat luni, președintele misiunii de observatori ai ODIHR Ignacio Sanchez Amor. Pe de altă parte, observatorii occidentali s-au arătat mulțumiți de numărul mare de cetățeni care s-au prezentat la vot – aproape 87 la sută dintre alegători.
Ca urmare a modificărilor constituționale adoptate în cadrul unui controversat referendum în 2017, Turcia urmează să treacă de la un sistem parlamentar de conducere la unul prezidențial. Această schimbare îi va oferi lui Recep Tayyip Erdogan mai multe împuterniciri, va elimina funcția de premier și va diminua puterea Legislativului.
Duminică, în Turcia au avut loc și alegeri parlamentare concomitente, la care, partidul conservator al lui Erdogan, Dreptate și justiție, AKP, a câștigat 42 % din voturi, iar partidul aliat naționalist MHP – 11%. Partidul Republican al opoziției a obținut 23%, iar formațiunea pro-kurdă, Partidul Democratical Poporului a obținut 11%.
La scurt timp după ce a fost declarat învingător, Erdogan a declarat că va lupta mai activ împotriva organizațiilor teroriste.
„În același timp, aceste alegeri ne arată că vom continua să eliberăm mai multe teritorii în Siria, astfel încât oaspeții noștri să poată merge acasă”, a spus Erdogan referindu-se la miile de refugiați sirieni care au fost siliți să-și părăsească țara din cauza războiului.
Printre primii lideri internaționali care l-au felicitat pe Erdogan a fost președintele Federației Ruse Vladimir Putin. „Rezultatul votului confirmă autoritatea politică și suportul masiv de care se bucură Recep Tayyip Erdogan, iar acest lucru va consolida poziția țării pe arena internațională”, se arată într-un comunicat dat publicității de Kremlin.
Politicienii din Vest au fost mai rezervați în felicitări. Comisia Europeană și-a exprimat speranța, prin vocea unui purtător de cuvânt, că “sub conducerea președintelui Erdogan, Turcia va rămâne un partener devotat al Uniunii Europene în rezolvarea problemelor majore cum ar fi migrația, securitatea, stabilitatea regională și lupta împotriva terorismului”.
Recep Tayyip Erdogan domină viața politică din Turcia de peste 15 ani, la început în calitate de prim-ministru, din 2014 devenind președinte al țării.