Congresul american reanalizează prevederi legale cu privire la prerogativele prezidențiale de a angaja țara în acțiuni militare.
Două prevederi specifice – o lege care a autorizat războiul din Golful Persic din 1991 și o alta de pe vremea războiului rece, vizând operațiuni militare în Orientul Mijlociu – au fost anulate în Camera Reprezentanților, cu sprijin bipartizan, în sensul că nu pot fi folosite ca argumente sau precedent pentru operațiuni similare. Senatul urmează să se pronunțe.
Deputații cooperează cu administrația Biden să procedeze la fel și cu unele legi care guvernează activități anti-teroriste. Atacurile de duminică, ordonate de Biden împotriva pozițiilor unor miliții sprijinite de Teheran, în Irak au stârnit mânie printre unii membri ai partidului președintelui pentru că Congresul nu a fost consultat. În această împrejurare și alta anterioară la începutul anului, Biden a invocat articolul II al Constituției, care îi permite să ia măsuri pentru protejarea forțelor americane, aflate în primejdie. Dar anumiți democrați se tem că această prevedere- folosită în trecut de președinți din ambele partide – poate fi folosită abuziv. „Primejdia este că se creează premisele unei escaladări militare care devine război fără ca alegătorii să se poată pronunța” -a spus senatorul democrat Chris Murphy. La rândul său, președintele comisiei senatoriale pentru relații externe, Bob Menendez dorește o examinare mai amplă a rațiunilor invocate de Biden pentru decizia sa.
Un factor care amplifică problema este că guvernul irakian a condamnat atacul, considerându-l un „amestec flagrant în afacerile interne”. În plus, forțele Statelor Unite din Siria au fost atacate luni și se apreciază că ar fi fost represalii pentru atacul american din Irak. Miliții controlate de Iran și-au intensificat atacurile împotriva forțelor americane în Irak și Siria ceea ce a antrenat decizia lui Biden de a viza depozite de armament ale milițiilor, de lângă frontiera dintre Irak si Siria.