Câteva sute de cetățeni moldoveni din străinătate, care au participat zilele trecute la cea de-a IX-a ediție a congresului diasporei moldovene, au cerut noilor autorități de la Chișinău să fortifice comunicarea cu ei, atribuind un statut mai solid Biroului de relații cu diaspora și digitalizând cele mai importante servicii publice pe care statul este obligat să le pună la dispoziția cetățenilor săi din străinătate. Vorbim despre aceste și alte solicitări discutate în cadrul congresului cu o reprezentantă a diasporei moldovene din Marea Britanie, Victoria Dunford. Este moldoveaca decorată în 2017 de către regina Marii Britanii, pentru susținerea pe care a demonstrat-o față de copiii cu nevoie speciale.
Victoria Dunford: „Discuțiile din cadrul congresului au fost destul de încurajatoare. Deși congresul a fost online, a fost mai dificil să ne cunoaștem, să avem interacțiunea ceea umană cu care ne-am obișnuit, din cauza pandemiei trebuie să ne obișnuim și cu online-ul. În primele zile, autoritățile au fost destul de deschise, congresul a fost deschis și de dna președintă și de dna prim-ministră, ultima zi la discuțiile dintre diasporă și membrii guvernului, aici, din păcate, suntem dezamăgiți pentru că foarte mulți membri din interiorul ministerelor au promis că vor fi prezenți și nu au fost prezenți, punându-i în situație dificilă atât pe membrii diasporei care aveau întrebări, cât și Biroul Relații cu Diaspora, care, de fapt, sunt o echipă foarte mică și au o povară în spate ca să răspundă la întrebări ulterior.
Per ansamblu, congresul a fost organizat foarte bine, panelurile au fost foarte productive și avem deja făcută o rezoluție care va fi pusă la discuții pentru toți membrii diasporei care n-au putut face parte, nu au fost disponibili aceste zile și sperăm că guvernul are pe ce se axa pentru a îmbunătăți atât condițiile de trai ale colegilor mei din diasporă peste hotare, cât și ale celor rămași acasă.”
Europa Liberă: Apropo de ce spuneați despre reprezentarea slabă din partea ministerelor, aveți vreo explicație? Cum ați văzut Dvs. acest lucru?
Victoria Dunford: „Nu avem explicație și este destul de trist cumva, pentru că noi înțelegem că este duminică, că este o zi de odihnă și că toți sunt cu un program foarte încărcat, dar la fel și noi suntem cu un program foarte încărcat și noi de fiecare dată când facem o acțiune, mereu facem voluntariat și mereu o facem în zile de odihnă și am fi vrut o deschidere și din partea lor, să aloce o oră, cu atât mai mult că s-a putut de conectat online din orice colț unde erau disponibili.
Salut foarte mult Ministerul Protecției Muncii care au avut mai mulți reprezentanți din mai multe domenii din toate direcțiile, pe ministrul educației care a fost prezent, însă au fost ministere, cum ar fi cel al Economiei, unde erau întrebări, dar nu a avut cine le răspunde, însă colegii ne-au asigurat că ulterior au să pună aceste întrebări persoanelor responsabile și vor reveni cu răspunsuri.”
Europa Liberă: Dna Victoria, vorbeați de rezoluția care a fost adoptată, dacă v-aș ruga să scoateți în evidență lucrurile care vi se par cele mai importante, că ar trebui să fie realizate în timpul imediat următor, ce ați remarca, în primul rând?
Victoria Dunford: „Cel mai important ar fi de dorit și sperăm, am avut încurajarea și asigurarea din partea Ministerului de Externe că vor fi rezolvate problemele consulare cu care se confruntă cetățenii noștri peste hotare, inclusiv metodele de plată, inclusiv programele de lucru și de programare, cozile care sunt cu lunile. Deci, aceasta este o prioritate care am fost asigurați că se va rezolva destul de rapid; pe termen mai lung să fie rezolvată problema digitalizării, și anume de a putea reprezentanții noștri din diasporă să folosească semnătura electronică, să fie posibil de preluat această semnătură electronică fără a te prezenta fizic la un ghișeu sau altul, să putem facilita investițiile businessului, căci sunt foarte mulți membri din diasporă care ar deschide afaceri acasă, dar anume impedimentele acestea birocratice de hârtii, de ștampile, de semnături, alografele îi împiedică. Iată acestea sunt câteva priorități foarte importante care s-au evidențiat.
Pe domeniul educație și cultură foarte evidențiată a fost problema de a facilita și a ajuta școlile din diasporă, pentru a menține limba română pentru copiii diasporei, copiilor născuți acolo, ca să-și cunoască tradițiile și limba. Ministrul educației ne-a încurajat că va face tot posibilul pentru a menține această punte, plus la asta să fie recunoscute diplomele, atât cele de peste hotare în Republica Moldova pentru a facilita revenirea și integrarea, cât și ale cetățenilor noștri din Republica Moldova peste hotare.
Evident că rămâne și problema permiselor și recunoașterii lor tot este în rezoluție, dar este în rezoluție an de an și avem și acolo speranțe.”
Europa Liberă: Natalia Gavriliță, șefa Cabinetului de miniștri, a vorbit despre angajarea profesioniștilor din diasporă în funcții ministeriale, în întreprinderi de stat cei care pot reveni acasă, cei care nu pot eventual la distanță să-și aducă contribuția. Credeți în acest efort al autorităților de la Chișinău de a aduce diaspora în instituțiile publice sau eventual măcar experiența reprezentanților diasporei de a fi valorificată?
Victoria Dunford: „Sperăm, însă eu sunt mai pragmatică și cred în fapte, nu în vorbe, o să vedem deja în pașii care urmează.
Considerăm faptul că avem deja membri ai diasporei care sunt și în parlament, sunt incluși și în ministere, eu sper că vor valorifica potențialul pe care îl au, dar ar mai trebui să țină foarte mult cont că sunt membri ai diasporei care au o experiență enormă practică, o experiență enormă fie în Republica Moldova, fie peste hotare și ar putea să aducă această experiență prin consultări, uneori consultări gratuite și de asta tot trebuie să țină cont.
Nu-i neapărat să fii angajat fizic într-un minister sau într-o agenție guvernamentală pentru a-ți aduce contribuția.
Eu țin foarte mult și sper că o să se mențină această promisiune și o să se ia experiența toată de care este nevoie, pentru că este nevoie cel mai mult în Republica Moldova de experiență. Spre exemplu, când s-a constituit parlamentul, eu personal am fost contactată de dl Dan Perciun, președintele Comisiei pe problemele sociale, și am avut o discuție, d-lui a înțeles și a dorit să ia experiența noastră, ceea ce ne-a bucurat.
Ceea ce s-a întâmplat duminică, de ce nu au fost reprezentanții ministerelor prezenți, poate fi o consecință a sistemului vechi, că cineva din minister trebuia să fie delegat și ei și-au asumat să nu se ducă, pentru că e duminică și cumva m-am descurajat, dar sper să fie o greșeală de asta mecanică și să nu fie ceva mai trist cumva. Timpul o să arate, sunt încă tineri și eu sunt sigură că trebuie să le dăm timp să înțeleagă problemele ca să găsească soluții.”
Europa Liberă: Dar reprezentanții diasporei, pe de altă parte, ce ar putea să-i determine să-și lase joburile bine plătite acolo, în străinătate, cei care le au, firește, și să revină acasă? Dvs. cum apreciați?
Victoria Dunford: „Oricât de bine ar fi peste hotare, de fiecare dată dorul de casă îi aduce pe conaționalii noștri înapoi și foarte mulți sunt care s-ar întoarce acasă, dacă li s-ar oferi pârghiile și punțile pentru a se dezvolta fie într-o instituție publică, fie într-o afacere.
De multe ori această dezamăgire îi face să aibă frica și incertitudinea de a se reîntoarce. La momentul când s-ar facilita toate procesele, eu cred că foarte mulți din colegii mei ar reveni acasă.
La nivel de organizare a congresului și cum s-a participat, eu cred că este o încredere mare, dar, în același timp, așteptările sunt foarte mari și aceste așteptări foarte rapid s-ar putea să se știrbească, pentru că așteptările sunt mult mai mari. Eu îmi dau seama cât e de greu să facilitezi și să începi procesele de reformare în Republica Moldova, având experiența deja de 9 ani și încercând să schimbăm lucrurile. Ele se schimbă cu pași mici, din păcate, e imposibil de a le schimba cu pași mari.
Sperăm, încrederea este, așteptările sunt, dar deja să vedem rezultatele.”
Europa Liberă: După aceste discuții, care sunt domeniile în care Dvs. ați observat că se mișcă lucrurile în sensul acesta, reprezentanții diasporei deja și-ar fi manifestat interesul să se implice, să revină acasă? Care ar fi aceste domenii și care sunt faptele?
Victoria Dunford: „Avem foarte mulți membri ai diasporei care s-au implicat foarte mult în domeniul digitalizării cu speranța la votul electronic ș.a.m.d.; în social foarte mulți colegi de-ai mei încearcă să schimbe atitudinea și abordarea, cum putem oferi servicii sociale de calitate și cu demnitate, deci se lucrează de ani de zile și este o experiență foarte mare.
Pe plan de investiții sunt foarte mulți care încearcă să contribuie la planuri de activități, cum am putea atrage investițiile și cum am putea atrage membrii diasporei acasă, sunt membri ai diasporei care pun umărul deja de câțiva ani și acum nemijlocit pentru a facilita aceste schimbări.”
Europa Liberă: Ministerele sunt acum într-un proces de identificare a personalului pe care să-l angajeze. Ați văzut și Dvs., probabil, toți secretarii de stat și-au dat demisia sau au fost demiși, sunt căutați alții și vor urma aceleași lucruri la instituțiile guvernamentale, deci, nevoia de oameni este foarte mare. Ați observat ca acest lucru, într-adevăr, să determine acțiunile și mesajele autorităților?
Victoria Dunford: „Eu personal nu am observat acest lucru, pentru că secretarii de stat, din păcate, și guvernul nou cumva se determină încă politic, sunt ministere care au încercat să apropie secretari de stat tehnocrați care au experiență și valoare, dar mai sunt ministere care au încercat cumva politic să-și aleagă secretarii de stat.
Eu personal sper în profesionalismul pe care o să-l manifeste, pentru că domeniul meu, domeniul social este un domeniu foarte mare și foarte complicat și eu sper că o să avem deschidere din partea ministerului și o să țină cont de experiența noastră, și o să îmbunătățim lucrurile mai rapid, pentru că împreună se pot face lucrurile mai rapid și, de fapt, „Împreună facem” a fost și sloganul congresului.
Eu sunt realistă și sunt sigură că din rezoluția propusă sunt pași concreți care au să fie realizați, au să fie efectuați, pentru că noi n-o să-i lăsăm așa, deci, noi i-am propus, acești pași de rezoluție au parvenit de la fiecare atelier care a fost prezentat și tot noi, membrii diasporei, o să ținem cont ca ei să fie realizați.
De multe ori nu depinde doar de o țară, cum ar fi permisele de conducere, cum ar fi legalizarea diplomelor, uneori depinde și de țara-gazdă a reprezentanților din diasporă, dar ceea ce ține de guvern, eu sunt sigură că multe o să le realizăm, pentru că noi nu o să ne lăsăm ca membri ai diasporei și o să le solicităm ca ele să fie realizate. Deci, noi nu doar le propunem, dar le ținem și pasul.”
Europa Liberă: Iată subiectele despre care Dvs. vorbiți, diplome etc., eu aud despre ele de foarte mult timp. S-au mișcat, între timp, lucrurile în vreo țară măcar?
Victoria Dunford: „Da, la toate congresele diasporei cred că s-a pus problema aceasta. Se mișcă lucrurile foarte încet, mai ales la permise, pentru că în țările europene se spune că în Republica Moldova permisele pot fi cumpărate, pentru că ei tot au misiuni diplomatice pe aici, ei tot au urechile lor și știu ce se întâmplă și de aceea trebuie în primul rând de demonstrat că la noi se obțin permisele corect și atunci cred că va fi foarte simplu de făcut aceste acorduri pentru legalizare.”
Europa Liberă: Ziceați de domeniul social, că-i foarte vast și complicat, domeniu pe care vă aflați, iar Dvs. tocmai ați reușit multe în acest domeniu, v-ați făcut chiar remarcată, ați obținut o distincție de la regina Marii Britanii. Ne-ați putea da câteva detalii pentru ascultătorii noștri?
Victoria Dunford: „Da, noi am început domeniul social, prin prisma naivității de a face ceva bine am fondat o asociație, după asociație am reușit să oferim servicii sociale la mii de beneficiari, datorită facilităților pe care le-am dezvoltat, atitudinii, simțului de servicii sociale și am fost remarcată de regina Marii Britanii, pentru care am primit o distincție, Medalia Imperiului Britanic.
Între timp, am dezvoltat servicii de plasament pentru vârstnici, un serviciu-model pentru Republica Moldova, care sperăm să-l replicăm și multiplicăm pe întreg teritoriul republicii, sperăm că autoritățile o să-l copie.
Suntem în proces să schimbăm cadrul legal la acest serviciu, pentru că este un cadru legal destul de învechit, care nu oferă îngrijirea necesară bătrânilor, chiar dacă serviciile sociale sunt vaste, sunt adânci, sunt enorme, o parte din rezoluție este că autoritățile, ministerul sau de cine depinde această competență să facă o inventariere a serviciilor sociale oferite de multe asociații obștești, pentru că la noi nu există o așa inventariere și nu știm câte servicii, de fapt, sunt oferite sau nu sunt oferite de stat și câți beneficiari beneficiază de aceste servicii.
Marea Britanie este foarte avansată la serviciile sociale, și anume este foarte avansată, pentru că este o conlucrare enormă și foarte productivă între sectorul 3, cum ar fi societatea civilă, asociațiile obștești, autoritățile locale și autoritățile centrale și guvernamentale. Deci, această conexiune este foarte strânsă, fiecare își aduce contribuția și de asta serviciile sociale sunt foarte calitative și multe.
În Republica Moldova abia recent au început să fie unele mecanisme de contractare a asociațiilor obștești de către autorități, însă sunt foarte mici și foarte incipiente, care încă nu aduc rezultatele pe care ar putea să le aducă. Autoritățile noastre, Guvernul Republicii Moldova are un potențial enorm în asociațiile obștești, dar nu-l valorifică la maximum și de multe ori asociațiile obștești sunt văzute mai mult ca un obstacol decât ca un partener.”