Linkuri accesibilitate

Vladimir Solonari: Problemele cele mai serioase țin de corupție și mafiotizare


La un protest anticorupție în Chișinău (arhivă)
La un protest anticorupție în Chișinău (arhivă)

Un interviu cu istoricul și profesorul asociat la Universitatea Floridei Centrale din Orlando, SUA.

Pandemia de coronavirus și-a pus profund amprenta asupra campaniei electorale americane. În Republica Moldova se acreditează ideea că pentru oamenii determinați să voteze pandemia nu poate fi un obstacol. Istoricul dr. Vladimir Solonari este profesor asociat la Universitatea Floridei Centrale din Orlando. El a fost deputat în legislativul de la Chișinău în anii 1994-1998 din partea Mișcării Unitatea-Edinstvo. Aflat de mai mulți ani peste ocean, el spune că îi pasă de situația din Moldova doar că drumul spre un viitor mai bun rămâne lung și anevoios, chiar și dacă la cârma țării va veni un nou președinte.

Interviu cu Vladimir Solonari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:34 0:00
Link direct

Europa Liberă: Scrutinul parlamentar din Republica Moldova, care urmează să aibă loc duminică, 1 noiembrie, vine în plină pandemie și sezon rece. Autoritățile și candidații speră că aceste alegeri se vor desfășura fără mari dificultăți, s-a propus ca cetățeanul să vină înarmat cu pixul propriu și chiar a fost prelungită vacanța elevilor cu o zi, pentru că mai multe secții de votare sunt amplasate în școli și grădinițe. La Chișinău tot mai mulți observatori cred că organizarea acestor alegeri din punct de vedere epidemiologic ar putea să-i facă pe alegători să ezite și să nu aibă încrederea de a ieși la vot. Ce spuneți Dvs., cel care trăiți acolo peste Ocean, unde la scurt timp după alegerile din Republica Moldova va avea loc și scrutinul prezidențial pentru alegerea următorului președinte american? Să vorbim despre importanța acestor alegeri.

Aceste dezbinări geopolitice sunt un fel de blestem al Republicii Moldova...

Vladimir Solonari: „Alegerile prezidențiale acum se petrec în situație excepțională. Sigur, e pandemie, lumea este în anxietate și multe incertitudini cred că apasă pe starea psihologică a mai multor oameni și, iată, vom vedea care vor fi rezultatele. Cred că Moldova este una din puținele țări care are alegeri în timpul pandemiei și una din primele care va avea asemenea experiență.”

Europa Liberă: Și acolo unde vă aflați Dvs., în SUA, au loc alegeri la două zile distanță de cele din Republica Moldova.

Vladimir Solonari: „Mai întâi în Moldova și pe urmă în America.”

Vladimir Solonari
Vladimir Solonari

Europa Liberă: Dl Solonari, în ultimii ani se arată cât sunt de divizate preferințele politice din societate, că societatea moldavă rămâne destul de polarizată. Credeți că și de această dată votul va fi unul geopolitic?

Vladimir Solonari: „De fapt, eu nu prea văd pentru ce aceste dezbinări geopolitice, care sunt un fel de blestem al Republicii Moldova. De ce ele trebuie să fie atât de importante, pentru că astăzi, când sunt atât de mari tensiuni între Ucraina și Rusia, sunt foarte puține posibilități de care Rusia mai dispune pentru a-și impune voința Republicii Moldova. Sigur că poate influența prin diferite canale de informații, prin unele pârghii de influență economice, dar totuși sunt mult mai puține aceste posibilități la momentul actual decât erau 10-15 ani în urmă. Și problemele cele mai serioase în Republica Moldova tot țin de corupție și de mafiotizare, de influența grupurilor din umbră. Ar fi bine ca lumea să conștientizeze aceste momente, nu e clar în ce măsură, ce probleme vor fi văzute ca cele de prioritate când lumea va veni la votare. Mulți oameni ar putea să facă alegerea în ultimul moment.”

Europa Liberă: Asta arată și sondajele, foarte multă lume rămâne a fi nehotărâtă...

Vladimir Solonari: „Mie mi se pare că așa și va fi.”

Europa Liberă: Așa cum ați spus și Dvs., și această pandemie va avea efectele sale asupra electoratului, pentru că autoritățile invită cetățenii să vină la vot cu pixul propriu, cu mănuși, cu mască. De ce credeți că e atât de mare acest segment al nehotărâților, al cetățenilor indeciși?

Vladimir Solonari: „Mi se pare că starea psihologică generală acționează, dispoziții volatile, lumea e cam în derută, nu știe cum de plănuit viitorul. Într-adevăr e foarte dură această perioadă, durează mult, încă nu se știe cât va dura, sunt diferite zvonuri, diferite teorii conspiraționiste care circulă și lumea îi cam derutată în momentul acesta și îi vine greu să decidă cu cine să voteze. Asta ar putea să fie o problemă serioasă pentru multă lume.”

Europa Liberă: Republica Moldova este un stat multietnic. Votul etnic cât e de decisiv?

E greu de explicat acest fenomen, eu nu prea îl înțeleg, atâta timp a trecut după destrămarea Uniunii Sovietice...

Vladimir Solonari: „Sigur că, de exemplu, președintele Dodon se bazează, joacă pe planul acesta, de-atâta și vizitele atât de dese în Rusia, și încercările de a se întâlni cu Putin, și chiar momentele acestea demonstrative că el s-a dus recent la odihnă în vecinătatea Moscovei ș.a.m.d. Și sigur că sunt mulți oameni pentru care aceste gesturi sunt de primă importanță, nu putem nega, însă eu aș aștepta că situația excepțională în care ne aflăm, factorul acesta va fi mai puțin important decât înainte, în situații normale, să spunem așa.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., electoratul care are viziuni pro-estice susține mai degrabă un candidat pro-rus?

Vladimir Solonari: „Da, desigur!”

Europa Liberă: Cum vă explicați acest lucru?

Vladimir Solonari: „Eu nu știu de ce ei au intrat în această stare psihologică, că nu mai vor să vadă nimic, că iată a fost bine în Uniunea Sovietică și nu vrem să știm nimic. E greu de explicat acest fenomen, de exemplu, pentru mine, eu nu prea îl înțeleg, atâta timp a trecut după destrămarea Uniunii Sovietice, alte probleme au apărut, alte posibilități, alte vizite în viață. Sigur, oamenii cei care sunt în vârstă deja nu călătoresc, au experiența aceasta mai mult sovietică și pe urmă s-au retras din viața economică, pe aceștia eu îi mai înțeleg, dar mi se pare că sunt și oameni mai tineri care tot de această viziune se țin. Iată pe aceștia este foarte greu de înțeles, dar, mă rog, mulți oameni sunt care mai mult prin emoții votează și își formează acțiunile politice decât prin unele raționamente practice.”

Europa Liberă: Dvs. o să mergeți la vot?

Vladimir Solonari: „Da! Aici la noi, în statul Florida, în care eu locuiesc, o secție de votare a fost organizată și va fi deschisă duminică. Asta se întâmplă pentru prima dată și eu am fost foarte mirat, pentru că data trecută când au fost alegeri cea mai apropiată secție de votare a fost deschisă în statul Georgia, vreo 600-700 de kilometri și, deși voiam să mă duc încolo, totuși a fost cam greu și nu m-am dus. Dar aici sigur că voi merge și chiar sunt plăcut surprins că am așa posibilitate. Nu e greu, nu e departe...”

Europa Liberă: Pentru alegerile din Republica Moldova votul Dvs. va face parte din votul din diasporă, votul moldovenilor peste hotare a devenit un adevărat câmp de luptă pentru toți cei care sunt înscriși în buletinul de vot. Cât de important este votul din diasporă? Ce preț are votul din diasporă?

Vladimir Solonari: „Păi, e democrație, factorul numeric. Cât mai multă lume votează – de asta depinde și importanța votului. Eu votez, pentru că mă interesează ce se întâmplă în Republica Moldova și voi fi foarte bucuros să vin și să votez.”

Europa Liberă: Ce povară cade pe umerii celui care va câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova? Ce sarcină va avea următorul președinte să îndeplinească?

Eu votez, pentru că mă interesează ce se întâmplă în Republica Moldova...

Vladimir Solonari: „Foarte multe, desigur prima problemă este cu pandemia, fiindcă nu se știe cât va dura și nu se știe care vor fi consecințele ei. La momentul actual, situația se agravează în Europa, în mai multe țări, se agravează și în America. Și aici problema nr. 1 la alegeri este problema pandemiei și ce măsuri de adoptat, pe urmă problema economică și ce măsuri de întreprins ca să fie situația aplanată. Încă nu se știe care vor fi consecințele politice, lumea poate să fie atât de dezbinată pentru un timp îndelungat că putem ajunge la o situație tensionată și așa e și în Republica Moldova. Dar pe urmă a doua problemă după asta și prima problemă de durată medie și lungă este problema de corupție și mafiotizare, și influența grupurilor mafiote. Eu, de exemplu, îmi dau votul pentru un candidat pe care îl consider cel mai puțin implicat sau neimplicat deloc în astfel de momente. Dar necesitatea acestei purificări, aș spune, morale și de eliminare a corupției, lupta cu corupția rămâne nr. 1 ca prioritate pentru Republica Moldova. Nu cred că este posibilitate de dezvoltare, de îmbunătățire a situației din țară dacă nu se vor face progrese în această sferă.”

Europa Liberă: Foarte multă lume își pune întrebarea dacă cetățenii Republicii Moldova sunt pregătiți să-și dea votul pentru o doamnă, pentru o femeie. Credeți că în spațiul post-sovietic încă lumea mai trăiește cu ideea că doamna trebuie să fie văzută mai degrabă cu cratița în mână la bucătărie, decât la cârma țării?

Vreau să văd Moldova o țară prosperă, democratică și care progresează...

Vladimir Solonari: „Da, sigur, sigur, multă lume are asemenea atitudine. Misoginismul nu este o invenție, este o realitate și atitudinile acestea patriarhale sunt foarte adânc înrădăcinate în psihologia oamenilor. Atitudinea aceasta este foarte puternică, din păcate, și percepția care-i învechită, tradiționalistă, dar oricum e puternică. Ce putem face?...”

Europa Liberă: Și cum vedeți Moldova peste patru ani? Cum ați vrea s-o vedeți?

Vladimir Solonari: „Vreau să văd Moldova o țară prosperă, democratică și care progresează, iar situația oamenilor se îmbunătățește, dar cred că un an-doi ar putea fi mai greu, pentru că prima problemă e asta cu pandemia și pe urmă consecințele, deoarece nu se știe cât de grave vor fi și acestea.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG