Linkuri accesibilitate

Vor reveni copiii la școală?


Un grup de activiști ai asociației Părinți Solidari a cerut autorităților să se reia lecțiile cu prezența fizică a elevilor în școli, în special pentru clasele mici.

Într-o conferință de presă, activiștii au spus că mersul la școală nu este mai periculos din perspectivă pandemică decât alte activități permise în perioada situației de urgență, ca mersul la cumpărături sau la biserică, în timp ce învățătura de la distanță numai învățătură nu e. Nu este prima dată când această asociație protestează. Dar care ar putea fi efectele?

Vor reveni copiii la școală?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Până la încheierea anul școlar au rămas mai puțin de două luni, dar nimeni nu se încumetă să presupună ce urmează într-un viitor previzibil. Nu există nici o certitudine că elevii, în special cei din clasele primare, vor putea reveni în sălile de clasă, în pofida mai multor solicitări atât din partea părinților, cât şi a ministerului de resort. Decizia de a permite sau nu reluarea regimului normal de activitate este la discreţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale care a dispus că deocamdată procesul educațional în toate instituțiile, cu excepția grădinițelor, se va desfășura la distanță în localitățile aflate sub cod roşu, adică acolo unde se atestă o incidență mare de noi cazuri confirmate de Covid. Actualmente peste 70 la sută din numărul total de elevi studiază de la distanţă, spune secretara de stat din educaţie Natalia Grîu:

Copiii au nevoie să revină la şcoală

„Este un număr foarte mare şi ne dorim ca ei să revină în şcoală. Pledăm pentru acest lucru. Am înaintat şi argumente, mai ales pentru copii din clasele primare. Sperăm şi noi foarte mult să se ia o decizie pentru ca lucrul acesta să se întâmple. Avem foarte multe solicitări de la părinţi, profesori. Copiii au nevoie să revină la şcoală, dar specialiştii de la sănătate ne-au sesizat asupra creşterii numărului de îmbolnăviri în rândurile copiilor cu evoluţii foarte urâte a bolii. Respectiv Comisia pentru Situaţii Excepţionale nu a luat o decizie deocamdată privind revenirea la școală a copiilor.”

Natalia Grîu precizează că Ministerul Educaţiei va reveni ulterior cu informații detaliate despre cum se va încheia anul şcolar, inclusiv despre examenele de bacalaureat. Deocamdată nu e limpede dacă toţi elevii vor fi promovaţi în următorul an de studii indiferent de mediile acumulate aşa cum s-a întâmplat anul trecut sau dacă vor fi sau nu anulate tezele şi evaluările semestriale, spune secretara de stat:

„În situaţia când procesul a fost organizat foarte diferit, de diferite insitutţii de învăţământ, în funcţie de coduri de alertă şi de situaţia concretă din clasele de elevi, Ministerul va lua în scurt timp o decizie. Nu putem să o lansăm mult prea devreme pentru că practica anului trecut a demonstrat că unele decizii anunţate foarte devreme demotivează copiii pe alocuri să fie implicați în procesul educaţional. În scurt timp o să venim cu o decizie.”

În municipiul Chișinău, unde sunt concentrate școlile cu cel mai mare număr de elevi, procesul educațional are loc exclusiv online de la finele lunii martie. Primarul general Ion Ceban a anunţat la începutul acestei săptămâni că şcolarii, în special cei din clasele mici, ar putea reveni în sălile de clasă până la încheierea anului de studii, dacă profesorii vor fi vaccinați în proporție de 70 la sută. Autorităţile municipale spun că deşi majoritatea dascălilor îşi doresc reluarea orelor în regim obişnuit, mulți dintre ei, din varii motive, ezită să se imunizeze. La ziua de azi în jur de 40 la sută din personalul instituțiilor de învățământ general din municipiu s-a vaccinat.

Activiştii Asociaţiei Părinţi Solidari care pledează de mai multă vreme pentru reluarea lecţiilor cu prezenţa fizică a elevilor consideră că acest proces nu trebuie neapărat condiţionat cu vaccinarea cadrelor didactice, care este una voluntară. Ala Revenco, directoarea executivă a Asociaţiei:

„Nu putem ţine şcolile închise în permanenţă din considerentul că cineva vrea sau nu vrea să se vaccineze. Nu putem depinde de faptul că cineva are sau nu are încredere în vaccin. Dacă persoana nu vrea să se vaccineze, nu o putem impune şi nu insistăm pe impunerea lor, dar pe propria răspundere revine la studii în clasă şi îşi face meseria calitativ şi eficient astfel ca copiii cu adevărat să primească o educaţie de calitate.”

Activiștii de la Asociaţia Părinţi Solidari consideră că starea de urgenţă instituită până la finele lunii mai a lovit cel mai dur şi inechitabil în insituţiile şcolare care rămân închise deşi ar fi mult mai inofensive din perspectivă pandemică decât mersul la biserică, la piaţă sau călătoriile în transport public.

XS
SM
MD
LG