Linkuri accesibilitate

Votul diasporei în cumpănă. Sacrifică Igor Dodon votul din străinătate?


Diaspora ar putea să nu poată participa la prezidențialele de la toamnă, pentru că țările unde se află ar putea să nu pemită deschiderea secțiilor de vot din cauza pandemiei.

Declarația-surpriză, făcută astăzi de președinte, vine după ce în legislativ a trecut de prima lectură o lege care ar putea reduce, cu două ore, durata rezervată votului în ziua scrutinului. Oponenții guvernării au și spus că șeful statului încearcă să recroiască regulile votului sub propria victorie. Câtă dreptate au?

Votul diasporei în cumpănă. Sacrifică Igor Dodon votul din străinătate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Solicitate de autoritățile de la Chișinău în perspectiva prezidențialelor moldovene din 1 noiembrie, o serie de state și-au rezervat dreptul să vină cu un răspuns mai târziu, în lunile septembrie-octombrie, ne-au spus mai mulți membri ai Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Un refuz expres să permită deschiderea secțiilor de vot din cauza temerilor legate de covid-19, Chișinăul nu a recepționat deocamdată de la nici un stat, au mai precizat pentru Europa Liberă reprezentanți ai CEC.

Cel mai probabil votul va fi în interiorul țării

În cadrul ultimei ediții a emisiunii sale „Președintele răspunde”, însă, Igor Dodon a declarat: „Cu votul în străinătate mi se pare că anul acesta o să fie destul de dificil, și în est și în vest, pentru că dacă o să fie al doilea sau al treilea val de Covid-19, multe țări nu o să permită deschiderea secțiilor de votare. Cel mai probabil votul va fi în interiorul țării. Asta e situația”.

Ar putea autoritățile moldovene profita de pandemie pentru a sacrifica votul din străinătate la apropiatul scrutin prezidențial? Pavel Postică, expertul Asociației Promo-Lex de la Chișinău, se declară sceptic:

Pavel Postică
Pavel Postică

„Imposibil. Orice stat al lumii nu poate interzice desfășurarea procesului electoral în incinta ambasadelor și consulatelor. Poate la secțiile suplimentare să fie unele restricții, interdicții sau limitări. Dar cel puțin în sediul misiunilor diplomatice, votul în străinătate cu siguranță va fi și trebuie să fie pus în aplicare. Tocmai de asta, în condiții de pandemie, este necesar de examinat posibilitatea desfășurării scrutinului pe parcursul mai multor zile.”

Sergiu Litvinenco, deputatul formațiunii PAS de opoziție care a criticat declarația șefului statului ca fiind semn că acesta ar lua în calcul excluderea diasporei din exercițiul electoral prezidențial, ne-a spus azi:

„Este inacceptabil. Ca să lipsești de dreptul de a vota un million de cetățeni moldovenim, după mine e o chestier ieșită din comun și nimeni nu va recunoaște astfel de alegeri. Dar e clar, că dacă diaspora ar fi lăsată să voteze așa cum se cuvine într-un scrutin liber și corect, Igor Dodon nu ar avea nici o șansă și el, din ce înțeleg, va încerca să fraudeze.”

Litvinenco este doar unul din deputații opoziției care îl suspectează pe șeful statului și formațiunile loiale lui din parlament că și-ar dori o recroire a regulilor electorale pentru o victorie mai ușoară a lui Igor Dodon la alegerile din toamnă.

Joi, când în parlament a ajuns un pachet de amendamente la codul electoral ce prevede, printre altele, propunerea CEC de reducere cu două ore a duratei zilei de vot, opoziția s-a opus, spunând că e o comprimare de natură să reprime drepturi fundamentale, nepotrivită mai ales pe timp de epidemie, și că măsura ar putea fi admisă doar într-un singur caz: dacă va lua foc propunerea Platformei DA de a ține scrutinul nu în una, ci în două zile. Vasile Năstase, deputatul Platformei DA ce a lansat inițiativa, ne-a descris astăzi parcursul proiectului:

„Din păcate, nu prea se grăbesc să-l introducă în ordinea de zi a comisiei de bază, comisia juridică, pentru a fi dezbătut. Sigur că îl pot bloca, în momentul în care au cu Alexandru Oleinic 51 de voturi. Dar o să încercăm să vorbim și cu el, și cu alții, ca să avem aceste două zile.”

Deocamdată, socialiștii par să nu privească cu ochi buni propunerea opoziției, iar guvernul a emis un aviz clar negativ, invocând lipsa de resurse. Argumentele cu care și-a explicat un fruntaș socialist, Vlad Batrâncea, rezerva față de proiect ieri, în parlament, sunt următoarele:

„Da de ce să nu votăm o săptămână? Și cine după asta o să supună atacurilor juridice rezultatul alegerilor? Pot să vă spun că indiferent cine va fi în fruntea guvernului, fraza magică va fi: da de unde bani? Pentru că dacă e dublu, oamenilor trebuie să le asigurăm cazare și un spor. Noi suntem gata să găsim încă câteva zeci de milioane necesare?”

Dată fiind miza mare a opoziției pe votul diasporei și faptul că guvernul are un cuvânt hotărâtor de spus atunci când vine vorba despre deschiderea secțiilor de votare în străinătate, afirmă la rândul lor observatorii cu care am reușit să stăm de vorbă, regulile vizând votul diasporei va fi o temă de luat în calcul de Platforma DA și PAS, atunci când vor decide soarta moțiunii de cenzură împotriva guvernului Chicu, aflată în acest moment încă în fază de așteptare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG