Puțini dintre noi știu că ne aflăm în plină decadă dedicată de ONU persoanelor de origine africană. În decembrie 2014, organizația de la New York a decis ca între 2015 și 2024, lumea să își îndrepte atenția către Africa, locul de unde au pornit toate, dacă ne gândim că oamenii de știință sunt aproape siguri că primul Homo Sapiens a trăit în Africa. Doresc europenii să privească înapoi către epoca de glorie a colonialismului? Este afrofobia un fenomen în Europa? Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am adresat lui Mireille Fanon-Mendes, expert francez, președinte al Frantz Fanon Fundation, și Wouter Van Bellingen, expert belgian din cadrul Rețelei Europene Împotriva Rasismului.
Europa Liberă: Provocați europenii să reflecteze la moștenirea colonialismului și a comerțului cu sclavi.
Wouter Van Bellingen: „Robia și comerțul cu sclavi au fost tragedii înfricoșătoare în istoria umanității, care încă aruncă o umbră asupra Europei. Colonialismul a schimbat destinul a milioane de femei, copii și bărbați, și a lăsat o amprentă de neșters în lumea noastră. A modelat societatea europeană timp de secole și a coagulat prejudecăți și inegalități adânc înrădăcinate în conștiința publică. Consecințele colonialismului sunt în mare parte ignorate astăzi, sau, mai rău, negate. Oamenii de culoare sunt expuși în special la intoleranță și rasism, și în multe domenii incitarea la ură împotriva persoanelor de culoare este încă foarte prezentă în Europa. Respingerea diversității îi descurajează pe cei care s-ar putea angaja în politică, perpetuând astfel subreprezentarea oamenilor de origine africană în politică, la nivel național și european.”
Europa Liberă: Și ce ar trebui să facem?
Wouter Van Bellingen: „Politicienii, jurnaliștii și formatorii de opinie, au un rol deosebit de important și nu ar trebuie să permită proliferarea unei astfel de intoleranțe și a urii de rasă. Ar trebui încurajați să promoveze valorile bazate pe drepturi.”
Europa Liberă: În unele țări europene, politicienii de extremă dreapta și o parte din media i-au prezentat pe migranții din Africa drept o amenințare la securitatea Europei.
Wouter Van Bellingen: „Așa este, migranții au fost adesea înfățișați de mass media și politicieni ca pe o amenițare la adresa securității în Europa și, pe termen lung, o amenințare pentru culturile din societățile europene. Migranții africani au fost deseori descriși ca migranți economici, cărora statele ar trebui să le refuze protecția internațională. Alimentarea anxietății publice în ceea ce privește migrația, combinată cu absența unei dezbateri serioase cu privire la cauzele fluxurilor migratorii din Africa, continent care se confruntă cu cea mai profundă criză umanitară din lume, nu poate decât să consolideze stereotipurile negative asociate cu minoritățile de origine africană din Europa. Datele noastre arată că într-un grup de persoane de toate rasele, oamenii de culoare se confruntă cu de trei ori mai multă discriminare decât ceilalți. Noi, pur și simplu sărim în ochi, din cauza culorii pielii.”
Mireille Fanon-Mendes: „Afrofobia datează în Europa dinaintea valurilor de migranți. Lumea devine din ce în ce mai conștientă de asta, față de acum 20 sau 25 de ani. Unii vorbesc despre includerea celor din Africa în Europa. Eu nu cred că trebuie să fie incluși, pentru că suntem deja parte a continentului european. Noi suntem deja cetățeni europeni. Trebuie să fim „ratați la fel.”
Wouter Van Bellingen: „Realitatea este că noi trebuie mereu să ne apărăm demnitatea. Dar, să nu uităm, Homo Sapiens a venit în Europa din Africa. Pe această logică, toți europenii ar trebui să se întoarcă…în Africa. Toți suntem oameni, indiferent de naționalitate, rasă sau culoarea pielii, și avem dreptul de a trăi oriunde dorim.”