Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a transmis luni Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați rămași în cursă pentru ocuparea postului de procuror general, rămas liber prin demiterea lui Eduard Harunjen după schimbarea de guvern din vară. Ce urmează acum în acest lung proces care a stat la baza căderii guvernului Maiei Sandu?
Your browser doesn’t support HTML5
Trimiterea către Consiliul procurorilor a listei de candidaţi pe care fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate o anulase, acuzând vicierea concursului de trimisul din comisie al socialiştilor, a fost una din primele decizii ale noului ministru al justiţiei, Fadei Nagacevschi.
Consiliul Superior al Procurorilor a decis, la rândul său, să dea start imediat selecţiei, înlăturând prin asta ultimul obstacol din calea numirii, în următoarele zece zile, a unui procurorul general.
„Am recepţionat la data de ieri listele şi dosarele sub semnătura ministrului justiţiei. Fiecare candidat are şanse reale, în funcţie de abilităţile profesionale”, a declarat astăzi şefa acestui consiliu, Angela Motuzoc.
Politicienii Blocului ACUM vorbesc despre faptul că socialiştii şi democraţii ar fi convenit cine din cei patru va fi procuror general încă înainte să demită guvernul Sandu, ba chiar a fost tema principală a înţelegerii, o înţelegere menită, mai spun ei, să-i apere de justiţie întâi de toate pe doi lideri politici – fostul democrat fugar Vlad Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon.
### Vezi și... ### Sergiu Litvinenco: PSRM a picat testul la reforma justiției
O declaraţie de acest gen a făcut, de exemplu, astăzi Andrei Năstase:
„Negocierile care au făcut posibilă această operaţiune-fulger de preluare a controlului asupra justiţiei şi a tuturor instituţiilor statului s-au derulat în ultimele luni de zile şi au compromis parcursul european al R. Moldova. Graba cu care Igor Dodon a orchestrat această lovitură de stat se datorează în primul rând dorinţei lui de a controla în totalitate justiţia, or Igor Dodon ştie cel mai bine că un procuror independent ar ajunge mai devreme sau mai târziu să-l ancheteze la modul cel mai serios”.
Dar şi colegul de partid al lui Năstase, Alexandru Slusari, cel care a condus ancheta parlamentară pe furtul bancar:
„Înainte să fie anulat concursul, în Consiliul procurorilor se vorbea foarte intensiv că o să fie promovat Stoianoglo. Am auzit şi altă versiune, că mai docil ar fi Soltan. Cert este că, în aceste condiţii, nu ne putem aştepta să fie un procuror independent. Tare mă tem că numărul de dosare care vor fi murate acolo va creşte. Uzurparea puterii, furtul miliardului, Arena Chişinău, expulzarea profesorilor turci, Casa Presei, aeroportul, autobuzele – alte dosare care au fost pornite pe regimul vechi – o să vedem ce va fi în următoarele săptămâni.”
Ex-premierul Maia Sandu a declarat şi ea recent că nu crede că ar fi fost demisă de socialişti şi democraţi fără contribuţia lui Plahotniuc. Iar Sergiu Litvinenco, un coleg de partid al fostei prim-ministre, ne-a spus astăzi că numele viitorului procuror general poate fi uşor dedus.
„Se vede că vor tare repede să aibă un procuror general controlat şi cred că va fi unul din cei doi care au primit puncte maxime din partea reprezentantului socialiştilor. Pentru că Igor Dodon îşi vrea un procuror de buzunar, care n-o să-i pună întrebări cu privire la acţiunile lui. Şi de asta a dat jos şi guvernul, ca nu cumva să fie un procuror pe care nu-l controlează.”
Încercarea de acum două săptămâni a prim-ministrei Blocului ACUM, Maia Sandu, de a-şi asuma să selecteze personal candidaţii la şefia procuraturii, în urma controversatei anulări a concursului Ministerului Justiţiei, a provocat indignarea socialiştilor, care au acuzat-o pe Sandu că vrea să controleze funcţia şi au destituit-o cu sprijin parlamentar obţinut de la democraţi. Numele presupuşilor favoriţi ai celor două formaţiuni ar fi Alexandr Stoianoglo, un procuror văzut cu ochi buni, dar cu trecut politic democrat, şi Veaceslav Soltan, despre care fosta ministră Stamate a pretins că ar fi fost „strecurat” pe nedrept în lista de finalişti de către Petru Bobu, reprezentantul speaker-ului în comisia de concurs.
În lista scurtă din care va alege Consiliul procurorilor au mai intrat juristul Vlad Gribincea, pretins favorit al Blocului ACUM, şi un procuror mai puţin cunoscut, Oleg Crâşmaru.
Andrei Năstase, liderul PPDA, a anunţat astăzi că a cerut procuraturii să reia cercetarea înregistrărilor video cu negocierile postelectorale din primăvara trecută dintre Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, despre care Igor Dodon spunea că a jucat un rol, pentru a-i duce în eroare pe democraţi, iar Năstase afirmă, la fel ca alţi politicieni, că l-ar inculpa pe şeful statului dacă nu în acţiuni de „trădare de patrie”, atunci cel puţin în „finanţări ilicite” primite din Federaţia Rusă.