ONG-uri de media: amendamentele socialiștilor pun în pericol jurnalismul

Parlamentul de la Chișinău a adoptat în primă lectură noi reguli pentru instituțiile de presă audiovizuale. ONG-urile de media susțin că propunerile prezintă un pericol pentru activitatea jurnaliștilor din domeniul audiovizual și asta pentru că, între altele, limitează datele pe care jurnalistul este în drept să nu le dezvăluie, prevede răspunderea jurnalistului pentru corectitudinea informațiilor obținute din surse confidențiale și îl obligă să-și dezvăluie sursele ori de câte ori o cere „securitatea națională” sau „ordinea publică”.

Your browser doesn’t support HTML5

ONG-uri de media: amendamentele socialiștilor pun în pericol jurnalismul

Prevederile care îngrijorează o bună parte din jurnaliști și organizații de media se conțin în setul de amendamente la legislația audiovizuală, adoptată pe 3 decembrie, în prima lectură, de către noua majoritate formată de deputații socialiști și ai platformei „Pentru Moldova”. De rând cu modificările care reduc cotele zilnice de programe audiovizuale locale și diminuarea cotei de programe în limba română, ONG-urile de media contestă și prevederile ce reduc dreptul jurnaliștilor de a proteja datele despre sursele lor de informare.

### Vezi și... ### Ce consecințe pot avea modificările propuse de socialiști la legislația audiovizuală?

În prezent, legea oferă reporterilor dreptul să nu dezvăluie identitatea sursei sau oricărei informații ce ar putea duce la identificarea acesteia. Autorii proiectului impun însă o listă a datelor pe care jurnalistul nu este obligat să le divulge, ridicând astfel mai multe semne de întrebare, consideră jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Durnea:

„Autorii proiectului propun introducerea unui alineat care conține o enumerare exhaustivă și limitativă a datelor de natură să identifice sursele de informare cum ar fi datele personale, vocea sau imaginea unei surse, circumstanțele concrete a obținerii informației de către jurnalist, partea nepublicată a informației furnizate. Pe de altă parte, Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede că mass-media și orice persoană care efectuează o activitate cu caracter jurnalistic, care a obținut informații de o sursă confidențială au dreptul de a nu-i dezvălui identitatea sau orice informații care ar putea duce la identificarea ei - subliniez, orice informație. Altfel spus, în contrast cu prevederea existentă, alineatul propus de autorii proiectului limitează cercul acestor date printr-o enumerare fixă.”

Mai mult, jurista Cristina Durnea atrage atenția că modificarea propusă se referă doar la dreptul reporterilor de a nu dezvălui circumstanțele obținerii informației și ignoră dreptul persoanelor care colaborează cu mass-media de a păstra secretul sursei. O altă prevedere îngrijorătoare se referă la obligarea jurnalistului de a-și dezvălui sursele ori de câte ori o cere „securitatea națională” sau „ordinea publică”.

### Vezi și... ### Petru Macovei: Constatăm o înrăutățire foarte mare a situației presei

În prezent, legea prevede că reporterii nu pot fi obligați să dezvăluie identitatea sursei în cadrul unui proces civil sau contravențional, ci doar în timpul unui proces penal și doar în anumite circumstanțe. Jurnalista de investigație Mariana Rață, autoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, atrage atenția că noile prevederi lasă loc pentru eventuale abuzuri:

Se deschide Cutia Pandorei și este pus în pericol jurnalistul...

„Prin interpretare, poate fi obligată instituția de presă sau jurnalistul să-și divulge sursa în orice situație și în legătură cu orice material pe care îl realizează. Eu am să amintesc doar cazurile când mai mulți jurnaliști au fost interceptați ilegal de oamenii legii, drept motiv pentru interceptarea jurnaliștilor a servit exact aceste articole: apărarea securității naționale și a ordinii publice, iar pericolul era în faptul că jurnaliștii au avut niște postări pe rețele de socializare sau au scris niște materiale jurnalistice. Iată că abuzul deja a fost comis cândva și aici e clar că se deschide Cutia Pandorei și este pus în pericol jurnalistul ca să-și dezvăluie sursa în orice situație.”

În apărarea modificările propuse, președintele comisiei mass-media din Parlament, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi și unul dintre autorii proiectului susține că se încearcă doar stabilirea unor „reguli clare de joc” astfel încât jurnaliștii care își protejează sursele „să înțeleagă că ei poartă răspundere personală, adică îşi asumă răspunderea pentru acea informație pe care o prezintă”.

Organizațiile de media nu se lasă înduioșate de buna intenție afișată de deputații socialiști, or, istoria recentă a demonstrat că de fiecare dată când politicienii încearcă să introducă „reguli clare de joc” nu fac decât să limiteze și mai mult libertatea de exprimare. Într-o scrisoare transmisă deputaților, mai multe ONG-uri cer retragerea proiectului de lege și insistă ca viitoarele propuneri din domeniul mass-media să fie dezbătute public și să se țină cont inclusiv de opiniile jurnaliștilor.