Anatolie Golea: „Înțelegerea dintre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon există de când a fost vândut hotelul Codru”

Jurnalistul Anatolie Golea

Jurnalistul și comentatorul politic despre negocierile de după alegeri, din spaţiul public şi din culise.

După aproape două luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, situația devine tot mai incertă. Cum și de cine va fi guvernată Republica Moldova în următorii patru ani rămâne în continuare un semn de întrebare. S-a vorbit în cele șapte săptămâni de după scrutin despre mai multe scenarii. Jurnalistul și comentatorul politic spune că jocul actorilor politici din Parlament devine obositor.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Anatolie Golea


Anatolie Golea: „Lumea deja cred că a obosit să urmărească acest spectacol, care se transformă într-un spectacol de prost gust. Dacă e să mergem pe calea experților, dar și a politicienilor care fac pronosticuri, cred că acum este 50 la 50 între alegeri anticipate și o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, cu creșterea șanselor pentru alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Ce ar putea să stea la baza unei coaliții formate dintre socialiști și democrați, care ar fi interesele comune?

Ar fi niște interese obscure, mai puțin vizibile, de a păstra puterea pentru a guverna împreună și a obține anumite dividende...

Anatolie Golea: „Interesele comune sunt cele de business în politică. La noi, de mai mulți ani, politica s-a transformat într-un fel de business, unde interesele se fac în culise, nu în cadrul negocierilor pe care am avut trista ocazie să le vedem și săptămâna curentă. Deci ar fi niște interese obscure, mai puțin vizibile, de a păstra puterea pentru a guverna împreună și a obține anumite dividende din această guvernare, inclusiv păstrarea a tot ce a fost obținut pe parcursul ultimilor 10, 15, 20 de ani.”

Europa Liberă: Va fi greu să divizeze puterea aceste două formațiuni sau cei care vor negocia, despre care se spune că ar fi Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon?

Anatolie Golea: „Urmează să vedem. Dacă vorbim despre înțelegerea dintre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, ea cred că există de ceva timp, de mai mulți ani de zile, de atunci de când a fost vândut hotelul Codru sau de la 4 noiembrie 2011, când Igor Dodon a ieșit din Partidul Comuniștilor și a pus temelia Partidului Socialiștilor, care pe atunci era unul muribund.

"Jurnal de Chişinău" din 30 decembrie 2008 despre privatizarea hotelului Codru

Deci, interesele se trag de acolo și coaliția era ca și cum făcută cu mult înainte de alegerile parlamentare, dar acum urmează de găsit ambalajul cât mai frumos pentru această coaliție, pentru ca să nu-și piardă alegătorii cele două formațiuni politice. Și aici mă refer, în primul rând, la Partidul Socialiștilor, pentru că Partidul Democrat are un electorat mai flexibil, un electorat care este obișnuit cu schimbarea mottoului și lozincilor – integrarea europeană sau mai puțină integrare europeană, critică față de cei de dreapta și, chipurile, tentative de a face coaliție cu cei de dreapta, critică la adresa socialiștilor și coaliție cu socialiștii...

Coaliția era ca și cum făcută cu mult înainte de alegerile parlamentare, dar acum urmează de găsit ambalajul cât mai frumos...

Pentru Partidul Democrat nu este o mare problemă, nu-și asumă prea multe riscuri, în schimb Partidul Socialiștilor are ce pierde în cadrul unei coaliții cu Partidul Democrat, pentru că anterior Igor Dodon a venit la putere inclusiv cu lozinca luptei contra oligarhilor, a semnat și un document că nu va colabora cu Partidul Democrat și liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc. Și sunt sigur că în cazul în care această coaliție va fi anunțată, declarată, se vor găsi politicieni, analiști, dar și cetățeni care îi vor aminti despre aceste promisiuni. Și asta este foarte riscant în perspectiva următoarelor alegeri, inclusiv alegerilor locale, dar și cele prezidențiale, care constituie miza principală a președintelui Igor Dodon. Deci, acum se caută ambalajul pentru ca să nu aibă de suferit imaginea președintelui și partidului.”

Europa Liberă: Apropo, despre unde se intersectează interesele celor două formațiuni – PDM și PSRM, că ar fi un motiv pentru alianță, am auzit și păreri de felul că, dacă conflictul transnistrean trebuie odată și odată rezolvat, democrații se pot așeza la masă cu socialiștii și chiar cu cei din stânga Nistrului, cu autoritățile de la Tiraspol, să voteze un plan de federalizare sau de divizare a Republicii Moldova - nu se știe cum se va numi. Credeți că e convingător acest argument?

Anatolie Golea: „Nu, nu cred că e convingător argumentul. La Chișinău, politicienii în ultimul rând se gândesc la conflictul transnistrean și soluționarea acestuia într-un fel sau altul, dar dacă și este pe agenda politicienilor de la Chișinău conflictul transnistrean, atunci doar ca menținere a acestui conflict, pentru că în baza acestui diferend sunt iarăși interese de business și politicienii nu au interes să taie această găină care aduce ouă de aur prin diferite scheme, unde sunt incluși și liderii de la Tiraspol.

Interesele Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor ar fi vizibil în sfera socială și administrarea țării pentru binele cetățenilor, așa se va declara, pe de altă parte, pentru a nu pierde pârghiile, am spus. Și s-ar putea să se întâmple alte lucruri. De exemplu, președintele Igor Dodon ar putea să insiste în continuare și Partidul Socialiștilor – am văzut aceste opțiuni printre condiționările Partidului Democrat către potențialii parteneri de alianță, ceea ce ține de revenirea la republică prezidențială sau de extinderea împuternicirilor președintelui. Și aici ar fi foarte interesant, pentru că în cazul revenirii, amendării legislației, extinderii împuternicirilor președintelui s-ar putea întâmpla să se voteze, socialiștii având în vedere că aceasta este bine pentru președintele Igor Dodon, iar democrații având în vedere că următorul președinte ar putea fi nu neapărat Igor Dodon, ci, foarte posibil, Vladimir Plahotniuc.”

Europa Liberă: De cine depinde mai mult Igor Dodon – de Vladimir Plahotniuc sau de interesele Kremlinului?

### Vezi și... ### Victor Josu: „Investițiile Moscovei în Igor Dodon și PSRM, din start, erau sortite eșecului”

​​Anatolie Golea: „Aici e întrebarea, urmează să vedem. Formarea coaliției sau neformarea acestei coaliții va fi, de fapt, răspunsul la această întrebare: de cine depinde mai mult președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor? Evident, șeful statului a fost la Moscova după alegeri de cel puțin cinci-șase ori, direct sau pe la Minsk, sau în trecere, în drum spre Baku și înapoi, dar a fost și a purtat aceste negocieri, încercând să convingă Moscova că aceasta este unica soluție. A reușit sau nu, aici este întrebarea.

Răspunsul deocamdată nu-l avem, pentru că știm că Moscova nu crede lacrimilor și ar fi posibil să se ajungă la această coaliție, dar nu acum și nu în mod direct, ci prin alegeri anticipate, în cadrul cărora Partidul Democrat, probabil, va lua ceva mai multe mandate, Partidul Socialiștilor – ceva mai puține. Și atunci, socialiștii vor avea scuzele de rigoare, că nu mai putem aștepta și merge iarăși la alegeri anticipate, pentru că scade ratingul, pozițiile Partidului Socialiștilor sunt vizibil mai slabe, trendul este unul descrescător, de aceea trebuie să mergem. Deci, urmează să vedem, pentru că încă nu este nicio decizie clară, tot ce afirmăm sunt, deocamdată, presupunerile noastre.”