Ce urmărește de fapt Donald Trump, refuzând să recunoască rezultatul alegerilor?

Donald Trump

Președintele Trump continuă să nu recunoască rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din SUA, considerându-le fraudate.

Dovezile prezentate pina acum nu sint de natura sa confirme acesta ipoteza, dar pentru multi dintre cei peste 70 de milioane de americani, care l-au votat, ceea ce Donald Trump spune nu este pus la indoiala.

Cei mai multi oficiali republicani fie i se alatura, formulind acuzatii nefondate, fie spun ca presedintele are dreptul sa conteste in justitie procesul electoral si sa prezinte dovezi, ceea ce este adevarat.

### Vezi și... ### Campania președintelui Trump înaintează o nouă plângere în justiție

Intre timp, presedintele ales Biden isi continua tranzitia, fara sa beneficieze insa de sprijinul guvernului federal, asa cum se intimpla de obicei. El nu primeste nici informari secrete de securitate, cum s-a intimplat cu predecesorii sai, dar in aceasta privinta, trei senatori republicani cer autorizarea informarilor, din ratiuni de securitate nationala.

De partea cealalta a spectrului politic, presedintele Trump este acuzat ca nu stie sa piarda, ca adinceste diviziunile din societate si stirbeste fara motiv prestigiul institutiei alegerilor in Statele Unite si imaginea Americii in lume.

Intrebarea care se pune este ce are, de fapt, de gind presedintele? Multi spun ca nu vrea sa para ca a pierdut, in ochii sustinatorilor, prefera sa intretina imaginea unei fraude. O a doua ratiune este mentinerea influentei asupra bazei sale electorale patimase, ceea ce ii asigura un cuvint greu de spus in Partidul Republican, post-alegeri.

Liderii partidului nu-si pot permite sa-i nesocoteasca pronuntarile cel putin pina la inceputul lui ianuarie, cind au loc doua alegeri pentru Senat in Georgia, de care depinde controlul asupra camerei superioare a Congresului. Fara sprijinul entuziast al bazei electorale a lui Trump este foarte greu, daca un imposibil, pentru republicani sa cistige.

In acest sens, in weekend, la Washington va avea loc o mare manifestatie a MAGA – Make American Great Again – sprijinitorii lui Trump. Se anticipeaza ca se vor aduna zeci sau chiar sute de mii de persoane, pentru a-si exprima sprijinul si a denunta ceea ce considera frauda.

E planuita si o contra-manifestatie, ceea ce creeaza pericolul izbucnirii de violente.

### Vezi și... ### Trump câștigă Alaska, în Georgia voturile vor fi renumărate manual

Pe termen lung, se pare ca Donald Trump vrea sa ramina activ politic, poate chiar sa candideze in 2024. Pe plan financiar, varianta cea mai profitabila ar fi deschiderea unei firme de presa – un canal digital - si se pare ca Trump le-a spus deja celor apropiati ca vrea sa intre in competitie cu Fox News, canalul conservator, al carui proprietar e Rupert Murdoch. Planul se pare ca este ca sprijinitorii MAGA sa plateasca un abonament si pentru asta, aceasta masa, care dupa anumite estimari este de circa 15-20% din electorat trebuie sa ramina entuziasta si alimentata cu idea ca s-a savirsit un abuz.