Criza COVID-19 începe să se răsfrângă nefast asupra bugetului de stat, înjumătățind veniturile. Ce opțiuni au autoritățile pro-ruse de la Chișinău, care nu au contenit să critice în ultima vreme partenerii occidentali de dezvoltare a R.Moldova? Vasile Botnaru discută cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „Președintele belarus Aliaxandr Lukașenka, cu dexteritatea care îl caracterizează, recomandă pentru întreținerea sănătății pe timp de epidemie munca pe tractor, baia și vodca. Nu se știe încă ce efecte are și va avea pentru sănătatea belarușilor „formula sa magică”, însă îndemnul său la muncă, chiar și în condițiile extraordinare ale crizei provocate de coronavirus, va avea, mai mult ca sigur, efecte bune pentru economia Belarusului. Mai ales că suspendarea economiilor naționale mai în toată lumea va genera, mai devreme sau mai târziu, o avalanșă de probleme, unele mai complicate decât altele, pentru o relansare economică.”
Europa Liberă: Aliaksandr Lukașenka a fost un oaspete dorit la Chișinău. Ne amintim cu câtă tandrețe a fost tratat. Recent, președintele Dodon a fost întrebat într-o apariție TV dacă nu cumva modelul belarus ar fi atractiv pentru Igor Dodon. Dânsul a evitat un răspuns categoric, a zis că fiecare își asumă consecințele. În ce măsură Dodon are „formule magice”?
Spre deosebire de Belarusul președintelui Lukașenka, R.Moldova este o societate preponderent agrară...
Gheorghe Cojocaru: „Nu se poate spune că cerința de a sta acasă, o cerință generală față de toți cetățenii Republicii Moldova de astăzi, că această cerință ar fi o descoperire a autorităților de la Chișinău, a președinției sau a guvernului. În condițiile în care nu există un vaccin împotriva virusului ucigaș, cerința de a sta acasă a fost impusă ca o reacție de autoprotejare și autoconservare a societăților și se respectă mai peste tot astăzi în Europa, în întreaga lume. Izolarea între pereții propriilor case încetinește viteza cu care se propagă epidemia, însă, totodată, ea este sursa altor probleme și, în primul rând, de ordin social-economic. Spre deosebire de Belarusul președintelui Lukașenka, Republica Moldova este o societate preponderent agrară, unde, după cum se cunoaște din bătrâni, o zi de primăvară hrănește un an. În lipsa unor „formule magice”, poate că ar fi oportun să se reflecteze mai profund asupra unor adevăruri simple, cunoscute de toată lumea și să se procedeze în cunoștință de cauză: cu grijă la sănătatea oamenilor, dar și la ziua de mâine.”
Europa Liberă: Sunteți istoric și, probabil, țineți un fel de evidență, un jurnal de bord și la o lună de la declanșarea stării de urgență este interesantă o analiză pe date. Ce caracteristici ați da acestei luni de carantină?
Gheorghe Cojocaru: „Da, bilanțul statistic este făcut de autoritățile cu responsabilitatea pentru starea de urgență. Ele sunt cunoscute aceste date statistice.”
Europa Liberă: Dar în dinamică, atunci când le urmărești e foarte interesant. Și la asta mă refeream: ce sentiment vă trezește această dinamică?
### Vezi și... ### În căutarea unui leac pentru economia „virusată” a Moldovei
Gheorghe Cojocaru: „Atunci când privim această dinamică a statisticilor furnizată de Ministerul Sănătății sau de Comisia pentru starea de urgență, această dinamică trezește sentimente îngrijorătoare și se vede cu ochiul liber mai ales cât de precar este sistemul de stat al ocrotirii sănătății în aceste circumstanțe ieșite din comun. Neprotejarea sănătății și vieții medicilor care luptă în prima linie împotriva epidemiei, ca și insensibilitatea guvernanților pentru medicii afectați de COVID-19 este de-a dreptul rușinoasă și de neiertat. Pe altă parte, nu se poate nega faptul că măsurile instituite de Comisia pentru starea de urgență au contribuit la mobilizarea generală împotriva epidemiei. Totodată, s-a văzut că, dacă pentru unii criza este ciumă, pentru alții - și nu fără complicitatea actualei guvernări - criza este mamă bună pentru afacerile lor tenebroase.”
Cei care au dat până acum sentințe aiuritoare în adresa partenerilor de dezvoltare ai R.Moldova, vor trebui să coboare cu picioarele pe pământ...
Europa Liberă: Până la proba contrarie, vorbim doar despre încălcări de procedură, dacă vă referiți la anticonstituționalitatea asumării răspunderii. Fiindcă veni vorba de premierul Chicu, care este președintele Comisiei pentru starea de urgență, ca și cum îi mai mare în grad chiar decât Igor Dodon, spune că din a doua jumătate a lunii martie veniturile la bugetul de stat s-au înjumătățit și acum toată speranța e la un nou împrumut de la FMI, spre deosebire de președinte care, mă rog, își pune speranțele și în Rusia, și în China, și în alte părți.
Gheorghe Cojocaru: „Indiferent unde s-ar orienta instituțiile statului, o personalitate sau alta de vârf, este clar că sacul ajunge la fund și iată că adevărul începe să iasă la iveală. Cei care au dat până acum sentințe aiuritoare în adresa partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, vor trebui să coboare cu picioarele pe pământ. Sau - de ce nu? - la recomandarea președintelui Lukașenka, pentru că tot suntem în Marea Săptămână a Patimilor, să meargă urgent la o baie dezinfectantă și purificatoare.”