Sputnik Letonia scoate la lumină un citat de George Orwell din romanul său „1984” pentru a comenta rezoluția Parlamentului European legată de importanța rememorării europene pentru viitorul Europei : „Acela care controlează trecutul controlează viitorul”. Editorialistul de la Sputnik sugerează că europarlamentarii s-au inspirat din metodele Ministerului Adevărului din cartea lui Orwell și compară Rezoluția Parlamentului European cu Pactul anti-Comintern încheiat în 1936 între Germania, Italia și Japonia.
Instituțiile de dezinformare ale Kremlinului atacă vehement Parlamentul European pentru că rezoluția „permite distrugerea monumentelor dedicate luptei anti-fasciste“; este „o armă politică pentru Polonia“; „ignoră fascismul din Lituania, Letonia și Estonia”. Media rusească spune că de fapt Parlamentul European și-a unit forțele cu fascismul.
Războiul e pace
A folosi„1984” al lui George Orwell pentru a sugera o dictatură iminentă nu e cale-afără de original, dar un element cheie al romanului este războiul îndepărtat și continuu între super-statele care controlează lumea. Alianțele dintre puteri se schimbă, dar propaganda de stat susține că alianțele sînt eterne și stabile: „Oceania era în război cu Eastasia. Oceania a fost dintotdeauna în război cu Eastasia”.
Acest model e oglindit în instituțiile de azi ale dezinformării pro-Kremlin. „Rusia a fost dintodeauna în război cu nazismul”. Aflăm, de exemplu, că Uniunea Sovietică a început eliberarea Poloniei ocupată de naziști în 17 septembre 1939. “„Acela care controlează trecutul controlează viitorul”.
Cu siguranță, instituțiile de dezinformare pro-Kremlin muncesc din greu ca să dobîndească controlul asupra trecutului. Decizia de a muta o statue din 1980 dintr-o piață de la Praga într-un muzeu a devenit săptămâni la rînd știrea principală pentru Sputnik, care a lansat mai multe atacuri la adresa Cehiei. Autoritățile locale au fost poreclite „Gauleiter“, aluzie la presupusul nazism al deciziei. Iar mutarea statuii a fost numită o violare a obligațiilor internaționale asumate de către Cehia, ceea ce nu e defel adevărat.
Libertatea e sclavie
Revista Dezinformării de săptămâna aceasta conține atacuri de dezinformare pro-Kremlin în toate direcțiile posibile: am menționat Parlamentul European, Estonia, Lituania și Cehia. Polonia e, desigur, și ea o țintă. Polonofobia Kremlinului nu dă semne că va dispărea curînd – aproximativ unul din zece cazuri săptămâna aceasta e dedicat Poloniei, sugerînd, de exemplu, că Polonia e de vină pentru a fost atacată de Stalin. Sau că actuala conducere a Poloniei vrea să-și impună voința în fața Uniunii Europene. Ucraina și Statele Unite sînt și ele atacate; Statele Unite pentru că le oferă sprijin teroriștilor ISIS; Ucraina pentru că cere să devină stat american și pentru că e în general nazistă.
Săptămâna aceasta nu duce lipsă de cazuri de conspirații. Unele vechi, ca aceea legată de presupusa demolare intenționată a turnului WTC7 în 11 septembrie 2001, sau aceea care sugerează că familia Rothschild pregătește un atac împotriva lui Donald Trump; altele nu prea originale, sugerînd că atacul cu dronă împotriva instalațiilor petroliere saudite ar fi most o operațiune de tip false flag și unele noi: armata UE ar putea fi trimise să le pedepsească pe statele membre dizidente care încearcă să iasă din Uniune. Majoritatea conspirațiilor ajung în cele din urmă la rusofobie: puterile străine s-au amestecat în recentele alegeri locale pentru consiliul orășenesc de la Moscova. Occidentul, condus de oameni nebuni, a fixat 2021 anul în care Rusia va fi rasă de pe fața pământului.
Ignoranța este putere
Instituțiile de dezinformare pro-Kremlin s-au apucat să învețe istorie Parlamentul European, ignorînd faptele istorice, cum ar fi declarațiile anterioare ruse/sovietice despre Pactul Ribbentrop - Molotov:
În 24 decembrie 1989, parlamentului URSS, Congresul deputaților poporului, a adoptat o rezoluție de denunțare a Pactului Ribbentrop-Molotov-Ribbentrop. O traducee în limba engleză a textului integral poate fi găsită aici:
„Din punctul de vedere al legii, diviziunile teritoriale în sfere de interes sovietice și germane și alte acțiuni erau în conflict cu suveranitatea și independența mai multor țări terțe.
Congresul notează că în această perioadă relațiile dintre URSS și Letonia, Lituania și Estonia erau reglementate printr-un sistem de tratate. Potrivit Tratatelor de pace din 1920 și Tratatelor de ne-agresiune din 1926-1933, semnatarii erau obligați să-și respecte unul altuia suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea în orice cirscumstanțe. Uniunea Sovietică și-a asumat obligații similiare față de Polonia și Finlanda.”
Perestroika a fost o încercare de a face față trecutului totalitarist al Rusiei sovietice, de a corecta greșelile trecutului și de a merge înainte denunțînd imperialismului și stalinismul. Democrația și drepturile omului ar fi urmat să înlocuiască dictatura de partid și corupția; dialogul ar fi urmat să înlocuiască minciunile și propaganda.
Parlamentarilor sovietici li se dăduse recent posibilitatea de a citi romanul „1984” al lui George Orwell. În Rusia sovietică a fost interzis să posezi, să citești sau să citezi din acest volum pînă în 1988.
Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu