Eurodeputata Monica Macovei a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Uniunea Europeană se află într-o perioadă de redefinire, iar România „este lăsată pe dinafară” din cauza „acțiunilor” PSD, ALDE și UDMR.
Modificările aduse legilor justiției, precum și starea statului de drept în România se discută la Comisia LIBE, pentru libertăți civile și justiție din Parlamentul European, într-o sesiune extraordinară care are loc chiar acum la Strasbourg, sediul oficial al legislativului European.
România a fost criticată de mai multe ori de oficialități ale Uniunii Europene pentru felul în care coaliția de guvernământ a proiectat modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală, dar și tendința de imixtiune a politicului în justiție prin schimbările operate în cele trei legi ale justiției.
### Vezi și... ### Amenințarea externă și celelalte două metode folosite de DragneaPe aceeași linie, ambasadorul american la București Hans Klemm a spus tot luni că „magistrații sunt vizați de politicieni și presă pentru părerile exprimate”, și că modificările „cumulate” în ultima vreme „ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000, când justiţia din România era afectată de corupţie şi influenţa politică”.
Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu derapajele din aceste legi și când a fost cazul le-a retrimis la parlament, dar prerogativele lui sunt limitate din acest punct de vedere.
### Vezi și... ### Moștenirea Codruței KövesiȘeful statului român a fost nevoit de exemplu s-o revoce din funcție pe Codruța Kovesi, care a condus Direcția Națională Anticorupție în ultimii cinci ani cu rezultate lăudate de reprezentanții Comisiei Europene.
Înlăturarea ei din funcție, făcută după un raport al ministrului Justiției și prin decizia Curții Constituționale, se înscrie în aceeași ecuație a contrareformei în justiție despre care a vorbit luni diplomatul american, și care este discutată în Comisia pentru Libertăți a Parlamentului European.
### Vezi și... ### Pe cine incomodează procurorul general? (VIDEO)Șicanele făcute de ministrul Justiției procurorului general și amenințările venite dinspre zona politică și mediatică afiliată coaliției de guvernământ crează senzația recăderii în trecut, în perioada în care România nu terminase de negociat aderarea la Uniunea Europeană.
Răspunsul violent al jandarmilor la minifestația pașnică din 10 august este parte a reflexelor autoritariste anterioare primirii României în comunitatea europeană, de aceea politicienii europeni sunt îngrijorați că reformele făcute în ultimii zece ani nu sunt ireversibile.
Your browser doesn’t support HTML5
După dezbaterea de luni din Comisia pentru libertăți a Parlamentului European, urmează audierea prim-ministrei Dăncilă în plen, iar luna viitoare legislativul european va da o rezoluție în privința României, fără a avea însă posibilitatea de a sancționa țara pentru derapajele constatate.
Eurodeputata Monica Macovei a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că în această perioadă Uniunea Europeană „se reface”, iar România „este lăsată pe dinafară” din cauza „acțiunilor” PSD, ALDE și UDMR: România va fi o țără de „locul doi”, de mâna a doua, crede Macovei și „nu va avea un cuvânt relevant de spus”.
Actuala coaliție de guvernământ transformă România într-o „țară irelevantă”, care „va fi lăsată în afara nucleului important din UE”, mai spune Monica Macovei.