Într-o cercetare anterioară, efectuată cu sprijin din partea OMS, ezitarea în fața vaccinului împotriva noului coronavirus era mai mare, dar și campania de vaccinare e în plină desfășurare acum, prin urmare ar fi de așteptat să-și adune sprijinitori, cel puțin așa s-a întâmplat în alte state din regiune, de exemplu România. Ninel Revenco, responsabila numărul unu de comunicare în cadrul campaniei moldovene de vaccinare, ne-a explicat într-un interviu de ce nu este de acord cu cifrele din sondajul actual: întâi de toate, pentru că ar exista o cerere enormă, care nu accelereaza campania dintr-un singur motiv – disponibilitatea limitată a serurilor, afirmă ea.
Your browser doesn’t support HTML5
Ninel Revenco: „Aceste cifre le-aș privi foarte sceptic și aș întreba care sunt persoanele incluse în sondaje, vârsta lor, din ce mediu provin, care sunt studiile acestor persoane și nu le-aș enunța atât de des în spațiul public, fiindcă dezorientează populația de la drumul clar pe care îl țin medicii, lucrătorii medicali, că vaccinarea este o prioritate pentru țara noastră și vaccinarea este o problemă de siguranță națională.”
Europa Liberă: Dacă vă înțeleg eu bine, nu credeți că există un grad atât de mare de reticență, de scepticism față de vaccinare?
### Vezi și... ### Sondaj IMAS: opinii împărțite legate de rezolvarea crizei pandemice și politice
Ninel Revenco: „Din contra, în ultimele săptămâni și în ultimele zile sunt niște cereri enorme din partea altor categorii de lucrători, cu excepția lucrătorilor medicali care deja au trecut și trec prin etapa de vaccinare, este o cerință enormă din partea pedagogilor, din alte structuri de forță ale țării, dar și din partea altor cetățeni care nu sunt incluși în prima și a doua etapă, ceea ce nu a existat practic în luna februarie sau la prima etapă de vaccinare, când s-a inițiat campania de vaccinare.”
Europa Liberă: Dar dincolo de aceste lucruri prin care Dvs. ziceți că se confirmă, de fapt, inversul la ceea ce arată sondajele, niște cifre noi avem la îndemână, ca să putem să judecăm? Există o cifră, de exemplu, a ratei de respingere a vaccinării în rândul medicilor, în rândul profesorilor?
Ninel Revenco: „Aceste sondaje sigur că urmează a fi aplicate și efectuate în țara noastră. Până a începe campania de vaccinare în România, în rândul lucrătorilor medicali era o ezitare de 60 la sută, dar în prima etapă, când au fost vaccinați lucrătorii medicali, tot acest contingent în România a demonstrat o solidaritate maximă și procesul de vaccinare este unul foarte bun, s-au vaccinat cu maximă responsabilitate și au ajuns la nivelul de 98 la sută. Referitor la țara noastră, cunoașteți că etapa întâi a campaniei de vaccinare a început la 2 martie și, iată, la finele săptămânii trecute în total au primit prima doză 61.970 de lucrători medicali, în total au fost administrate și utilizate 71 la sută din doze, numărul persoanelor vaccinate la prima etapă, vorbesc de cifrele din data de 26 martie, era de 52 la sută, iar acum este în creștere cu siguranță, că suntem în ziua de luni deja. Este de menționat că cu AstraZeneca au fost vaccinați 68 la sută, cu Pfizer - 81 și cu Sinopharm - 23 la sută. Datele sunt din 26 martie 2021.”
Europa Liberă: Rata de ezitare... Există așa ceva?
Ninel Revenco: „Noi nu spunem de rata de ezitare, deoarece fiecare cadru medical fie este la accept la vaccinare sau are anumite condiții în care nu poate merge acum la vaccinare, cunoașteți că numărul cadrelor medicale care au contactat virusul, care sunt în perioada de post-COVID, cei cu forme grave sunt în așteptarea vaccinului și noi cu toții înțelegem că aceste vaccinuri trebuie să fie utilizate, dar eu voiam să-mi continui gândul și să spun că Republica Moldova în comparație cu alte țări din CSI a atins cel mai mare nivel la vaccinare la ziua de 26 martie – 0,6% din numărul total de populație declarat la nivel global de patru milioane, Ucraina – 0,4%, de menționat că procesul a fost inițiat în februarie, iar Belarusul – 0,2%. Deci, ce aș dori eu să le spun persoanelor care sunt în ezitare sau care sunt în așteptare e că niciun vaccin nu se poate compara și nu trebuie de comparat vaccinurile între ele, e important că toate vaccinurile sunt sigure la 100%. În țară avem liste de așteptare pentru vaccinare, la momentul actual suntem în condiții de asigurare limitată cu vaccinuri, iar vaccinul este unica șansă de a stopa circuitul virusului în societate, de a stopa boala și, dacă doriți, este unicul colac de salvare oferit cetățenilor pentru a supraviețui.”
### Vezi și... ### Thierry Breton: Imunitatea de turmă, la jumătatea lui iunie
Europa Liberă: Dacă nu am fi în această etapă de acces limitat la vaccin, autoritățile ar fi capabile să pornească cea de-a doua etapă de vaccinare sau cum stau lucrurile?
Ninel Revenco: „Sigur, de aceea a și fost aprobat acest program de vaccinare anti-COVID-19 etapizat, s-a ținut cont de numărul limitat de vaccinuri în țară și au fost prioritizate grupurile de cetățeni pentru vaccinare, inițial fiind incluși lucrătorii medicali din terapia intensivă, reanimare, secțiile de profil COVID-19, cei mai expuși de a face această boală, dar cunoașteți că în țară orice lucrător medical acum sănătos este de aur și pentru prima etapă s-au planificat mai mult de 100 de centre de vaccinare, toate fiind în spitale.
Totul însă depinde de vaccinuri, dacă vom avea un număr suficient de vaccinuri
Pentru etapa doua s-au planificat și se vor deschide mai mult de 300 de centre de vaccinare la nivelul asistenței medicale primare, în această etapă vor fi incluse persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, cele cu maladii asociate, persoanele din asistența socială, educație, persoanele din Ministerul Afacerilor Interne, al Apărării, Securității, din sistemul social și în așa mod să trecem în timp de 3-6 luni la etapa a treia, când vor fi deschise în țară, cu program de lucru și sâmbăta, și duminica mai mult de 1.300 de centre de vaccinare. Totul însă depinde de vaccinuri, dacă vom avea un număr suficient de vaccinuri, se vor deschide aceste centre de vaccinare și se va merge în paralel cu toate etapele. Și acele studii care au fost în Bloomberg, precum că noi cu acest ritm vom ajunge în 7-8 ani să vaccinăm toată țara, la fel, pe mine m-a șocat această informație, care iarăși induce în eroare. Deci, orice informație de acest gen, după părerea mea, este un atentat la siguranța națională, până la urmă. Acest studiu din cadrul cercetării, după mine, nu este un studiu propriu-zis, posibil este o reflecție sau o proiecție, o extrapolare, o simulare cu referire la numărul de centre de vaccinare active în țara noastră la etapa întâi, dar nu trebuie de indus lumea în eroare și trebuie să analizăm orice afirmație de acest gen, cum am zis, cu maximă responsabilitate, că orice afirmație de acest gen este un atentat la siguranța națională. În acest studiu, probabil este un pronostic care a operat cu datele pentru etapa întâi, când au fost deschise aproape 100 de centre de vaccinare, deoarece la începutul lunii februarie, dacă vă amintiți, era un studiu la fel precum că vaccinarea pe întreg globul va fi obținută timp de 8 ani, 75 la sută din populație de pe glob, acum aceste cifre d-lor le declară fiind de 3 ani, iar peste 3 luni, când rata de vaccinare va fi și mai mare, cifrele se vor schimba. Eu analizez , practic în fiecare zi, dinamica procesului de vaccinare și vreau să spun că mă surprinde faptul că mai mult de 460 de milioane de persoane la nivel global sunt deja vaccinate, în fiecare zi se vaccinează mai mult de 10 milioane de persoane, dar programul nostru de vaccinare presupune că treptat vor fi activate mai multe centre de vaccinare. Deci, la etapa a treia vom avea mai mult de 1.387 de centre de vaccinare la nivel de asistență medicală primară, și nu numai. Toate afirmațiile de acest gen trebuie să fie bazate pe date reale, obiective și să nu operăm cu datele care se schimbă în fiecare săptămână și v-am zis că aceste informații sunt manipulatorii, până la urmă.”
### Vezi și... ### Luminița Guțu (epidemiolog) despre „datoria” de a te vaccina
Europa Liberă: Trei-șase luni ziceați... Dacă admitem că ar putea veni vaccinurile printr-o minune mai repede, s-ar putea grăbi acest proces?
Ninel Revenco: „Sigur că da, se va putea grăbi, se vor deschide mai multe centre de vaccinare, vor fi implicate mai multe cadre medicale în acest proces, cu includerea posibil și a studenților, și a rezidenților, și a studenților din colegiile de medicină, în așa mod ca toată populația să fie asigurată cu vaccin și campania să fie în termeni cât mai rapizi și astfel să stopăm cât mai eficient această pandemie.”
Europa Liberă: Când credeți Dvs. că ar putea începe vaccinarea cadrelor didactice?
Ninel Revenco: „În etapa a doua în care se presupune vaccinarea cetățenilor cu vârsta mai mare de 60 de ani și cu maladii asociate, multe din ele sunt cadre din educație. Comitetul coordonator de vaccinare a primit o decizie că aici să meargă, în grupul de persoane cu vârsta mai mare de 60 de ani, cu comorbidități, prioritare să fie cadrele didactice.”
### Vezi și... ### România acordă R. Moldova a doua tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19
Europa Liberă: Ați auzit, probabil, și Dvs. și aș vrea să văd cum vă raportați la știrile că s-ar fi întâmplat niște cazuri la Edineț sau în altă parte, când vaccinurile nu au fost împărțite chiar echitabil. Probabil ați auzit despre aceste cazuri, cum le priviți?
Ninel Revenco: „Orice afirmație trebuie verificată și analizată la rece și, din câte cunosc, personalul din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică va veni cu o informație, deoarece toate persoanele care au fost vaccinate sunt incluse în registrul electronic, iar în acest registru electronic este notată familia, numărul de identitate, dar și locul unde activează persoana respectivă și atunci va fi clar că este lucrător medical sau nu este lucrător medical. Totodată, s-a decis ca toate momentele, extremele care apar să fie stopate imediat, or în situația când numărul de vaccinuri este limitat în țară și toate vaccinurile sunt aduse grație unor eforturi enorme din partea autorităților statului, orice doză trebuie administrată conform recomandărilor și conform riscurilor.”