Până la o „Judecătorie Anticorupție”, CSM propune doar judecători specializați

Majoritatea dosarelor de corupție sunt examinate actualmente de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus crearea unor complete de judecători specializați pentru examinarea mai rapidă a dosarelor de corupție și de confiscare a averii. Decizia adoptată de CSM la 13 februarie prevede că magistrații specializați vor activa la Judecătoria Chișinău.

Paralelă cu inițiativa legislativă a creării unei judecătorii anticorupție promovată de președinta Maia Sandu, decizia CSM mai arată că judecătorii specializați se vor ocupa de toate dosarele care vin de la Procuratura Anticorupție și cele în care Autoritatea Națională de Integritate solicită confiscarea averii.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a spus că aceste dosare trebuie examinate „de urgență și în mod prioritar”. El a explicat că, în timp ce lupta împotriva corupției este unul din angajamentele R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, procesele de corupție durează, de regulă, de patru ori mai mult decât celelalte.

Un membru al CSM, Ion Guzun, a spus că specializarea judecătorilor a fost solicitată și de procurorul general interimar Ion Munteanu.

Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, a primit o săptămână pentru a întocmi, până la 20 februarie, o listă nominală a judecătorilor care vor fi specializați. Numărul lor mai trebuie stabilit, în funcție de cel al dosarelor.

Acești magistrați se vor ocupa exclusiv de dosarele de corupție, urmând să le preia și pe cele examinate deja de alții, dar care nu se află într-o fază avansată a examinării. Mitrofan mai trebuie să facă și o listă a acestor dosare, aflate actualmente pe rol la judecătoria sectorului Buiucani.

Nu este limpede dacă decizia CSM concurează cu propunerea președintei Maia Sandu din 17 martie 2023 de a crea un tribunal special pentru cazurile de corupție la vârf. Inițial, șefa statului cerea crearea tribunalului în numai trei luni. Dar proiectul să de lege care prevede o Judecătorie Anticorupție cu 15 magistrați și un Colegiu Anticorupție pe lângă Curtea de Apel Chișinău a fost votat doar în prima lectură, pe 1 decembrie 2023.

Între timp, experții Comisiei de la Veneția au recomandat autorităților de la Chișinău să analizeze mai bine dacă e nevoie să creeze o judecătorie anticorupție, care necesită timp și bani, sau dacă este mai rațională crearea unui colegiu specializat în una dintre instanțele din capitală.

### Vezi și... ### Fostul partid Șor a primit un avocat plătit de stat