Înainte de reuniune, Borrell a spus că „Rusia a devenit o țară tot mai autoritară” și s-a referit la cazul otrăvirii și întemnițării opozantului Aleksei Navalnîi.
Your browser doesn’t support HTML5
După ce Joe Biden l-a numit pe Putin un „ucigaș” (a killer), ceea ce l-a făcut pe Putin să-l recheme acasă pe ambasadorul la Washington, miercuri Borrell a spus că „Rusia este un vecin periculos”.
### Vezi și... ### NATO, UE, Putin și o umilire inutilă și contraproductivăE limpede însă că excesul de retorică al lui Borrell ar putea fi pus și pe seama umilirii la care l-a supus luna trecută, la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, umilire a întregii UE care a făcut ca Borrell să fie discutat și mustrat public în plenul Parlamentului European.
E de remarcat, de altfel, că în vreme ce la sediul NATO se discută pericolul pus de Rusia și China, același Lavrov s-a deplasat zilele acestea la Pekin pentru a discuta relațiile între cele două puteri care îngrijorează Alianța transatlantică.
Săptămâna trecută, Rusia a avertizat că va considera o eventuală aderare a Bosniei la NATO ca pe un „act ostil”. Bosnia și Serbia sunt singurele țări din Balcani care nu au aderat încă la NATO (Kosovo nu are putea adera, nefiind recunoscut de România, Grecia, Slovacia și Spania).
Faptul că la reuniunea NATO despre Rusia participă Suedia și Finlanda nu este o întâmplare. Sondajele au arătat că suedezii sunt din ce în ce mai favorabili aderării țării lor la NATO.
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a notat acest lucru și a mai spus, vorbind despre „comportamentul agresiv al Rusiei” că asta a determinat NATO „să purceadă la cea mai temeinică reîntărire a apărării colective într-o generație”.
Miniștrii de externe au mai discutat și orarul retragerii din Afganistan, unde SUA și NATO sunt prezente de două decenii.
SUA cere europenilor să renunțe la Nord Stream 2
Cât despre șeful diplomației SUA, Antony Blinken, el a fost însărcinat de președintele Joe Biden ca în paralel cu reuniunea NATO să le cerea europenilor oprirea proiectului Nord Stream 2, argumentând că acesta afectează nu doar interesele UE, ci și pe cele ale SUA.
Ba chiar, administraţia Joe Biden a avertizat că ar putea impune sancţiuni entităţilor europene implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care e construit astfel încât să ducă gazul rusesc direct în Germania, ocolind dinadins Polonia, țările baltice, dar și Ucraina.
### Vezi și... ### Antony Blinken: Sancțiunile americane în chestiunea gazoductului Nord Stream 2 sunt o posibilitate realăBlinken a amenințat direct Berlinul cu posibile sancțiuni din partea Statelor Unite din cauza acestui proiect.
„Gazoductul este o idee proastă, este rău pentru Europa, pentru Statele Unite și în ultimă instanță se află în contradicție cu propriile interese de securitate ale Uniunii Europene”, a spus Blinken, care i-a transmis mesajul direct ministrului de externe german Heiko Maas, prezent la reuniunea NATO.
Conducta va dubla capacitatea Rusiei de a exporta gaze în Germania. Statele Unite cred că dependența energetică a Uniunii Europene de Rusia va crește astfel. O lege americană permite sancționarea companiilor care participă la proiectul Nord Stream 2.
La sfârşitul lunii februarie, Ucraina şi Polonia și-au exprimat marea îngrijorare în fața faptului că Joe Biden nu pare a depune destule eforturi pentru blocarea proiectului Nord Stream 2, proiect la care Putin pare a ține foarte mult.