În așteptarea falsurilor profunde (Deep Fakes)

Deep Fakes: „înregistrări video/audio foarte realiste, și greu de depistat ca falsuri, ale unor persoane reale făcînd sau spunînd lucruri pe care nu le-au făcut sau spus niciodată.”

În timp ce comunitatea internațională de experți discută cum vor arăta „falsurile profunde”* ale viitorului, angajații faimoasei fabrici de trolli de la St.Petersburg folosesc încă vechile trucuri.

Luna trecută, brațul media în limba rusă al acestei fabrici de trolli, agenția RIA FAN, a prezentat o înregistrare audio a ceea ce a pretins că e vocea unui ofițer al armatei americane; cu toate acestea accentul și nivelul de stăpânire a limbii engleze ale persoanei respective i-a făcut pe comentatori să se îndoiască de autenticitatea înregistrării

Dați click pe video-ul de mai jos pentru a auzi ceea ce agenția de știri a fabricii de trolli spune că e vocea unui ofițer al armatei americane.

RIA FAN pretinde că a înregistrat o conversație cu un ofițer american de pe al cărui telefon mobil angajații agenției au primit mesaje sms-uri cu avertismente împotriva ingerinței în viața politică americană, înclusiv în recentele alegeri pentru Congres de la jumătatea mandatului președintelui american, așa cum a relatat Polygraph.

Aric Toler, investigator de dezinformări la Bellincat, s-a aflat printre cei care au găsit înregistrarea neconvingătoare, și chiar amuzantă

Pe cît de ambițioasă clar că este dezinformarea pro-Kremlin, ea poate fi ți stângace când, dornici peste măsură să-și promoveze agenda, cei care o pun în practică optează pentru tehnici primitive și ușor de detectat.

Între astfel de exemple sînt și cazurile când secvențe și screenshot-uri din jocuri pe computer au fost folosite în video-uri despre care autoritățile ruse și presa pe care o controlează au insistat că sînt scene de luptă din Siria.

Vocea unui prezentator a fost distorsionată punîndu-i-se o oală pe cap. Iar televiziunea de stat din Rusia a fost acuzată că a pus un zâmbet pe fața liderului nord coreean Lim Jong-un, zâmbet care în realitate nu era acolo.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

----------------------

*Deeps Fakes: „înregistrări video sau audio foarte realiste, și greu de depistat ca falsuri, ale unor persoane reale făcînd sau spunînd lucruri pe care nu le-au făcut sau spus niciodată.” Cf „Dezinformarea pe steroizi”, articol publicat în Council on Foreign Relations (n.tr)